Palliatieve wijkcentra oprichten
Nu de zorg vastloopt en dat ook gevolgen heeft voor de laatste levensfase, ligt een verschuiving van de palliatieve zorg van ziekenhuizen naar thuis voor de hand. Richt daarom palliatieve wijkcentra op. Dat schrijven Sander de Hosson (longarts en medeoprichter van palliatief zorgplatform Carend) en Rob Bruntink (communicatieadviseur bij Stichting Palliatieve Zorg Nederland en Nationaal Programma Palliatieve Zorg II) in de Volkskrant.
Als patiënten vanaf een vroeg moment in hun ziekteproces méér dan nu het geval is de mogelijkheid krijgen hun wensen te uiten, en de zorg zich daarop vervolgens aansluit, zal dit volgens De Hosson en Bruntink effect hebben op de benodigde organisatie van de zorg en de druk op zorgprofessionals. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat patiënten dan minder vaak op de afdeling spoedeisende hulp terechtkomen en er minder lastminutezorg op de afdeling intensive care nodig is. Sowieso neemt het aantal ligdagen in een ziekenhuis sterk af; patiënten willen hun laatste levensfase het liefst thuis afsluiten, en in die laatste maanden zo weinig mogelijk in een ziekenhuis zijn.”
Verschuiving naar thuis
Een verschuiving van het accent van de palliatieve zorg van ziekenhuizen naar thuis ligt daarmee voor de hand, constateren De Hosson en Bruntink in de Volkskrant. “Wij roepen de politiek en alle betrokkenen op tot een diepgaande discussie over de inherente waarde van zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten in hun laatste levensfase. Laten we ons afvragen welke positie deze zorg inneemt in onze samenleving. Gezien de urgentie moeten we deze kwestie nu snel bespreken en gepaste actie ondernemen.”