Met kaartspel praten over het levenseinde
Veel mensen hebben zaken als ‘wil ik wel of niet gereanimeerd worden’ of ‘waar wil ik overlijden’ niet geregeld. Ze vinden het moeilijk erover te praten. Met informatiebijeenkomsten proberen huisartsen in Midden-Limburg het onderwerp uit de taboesfeer te halen, meldt dagblad de Limburger.
Mensen praten er vaak liever niet over, zegt Suzanne Hundscheid, huisarts in Roggel.“Er zijn ouderen die klaar zijn met het leven. Maar die houden dat voor zich om hun kinderen er niet mee te belasten.” Daarnaast bestaan er misverstanden en is er onwetendheid. Ook angsten spelen een rol. “Denk dan bijvoorbeeld aan de vrees voor dementie en de angst om de vertrouwde omgeving te moeten verlaten voor een verpleeghuis.”
Geen onderwerp voor kerstdiner
Met de bijeenkomsten haken het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Limburg en Centrum voor Levensvragen aan bij de landelijke campagne ‘Leven tot het laatst’, eveneens bedoeld om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. “Het is geen onderwerp voor bij het kerstdiner, maar dat hoeft ook niet”, zegt Désirée Meertens, coördinator van het netwerk, in de Limburger. “Wel is het goed om zaken op een ander moment te bespreken en te regelen. Anders moet het tijdens ziekte of in een crisissituatie en dan bestaat de kans dat anderen de keuze voor jou maken.”
Laagdrempelig bespreekbaar maken
Geprobeerd wordt om het thema (waarbij het niet alleen gaat om de dood, maar ook de kwaliteit van leven in de laatste levensfase) tijdens bijeenkomsten op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. “Daarvoor gebruiken we een kaartspel dat met stellingen en vragen mensen aanzet tot nadenken en praten”, vertelt Meertens in de Limburger. Met stellingen als ‘ik wil altijd gereanimeerd worden, ook als ik daarna misschien niet meer kan praten. Eens of oneens?’ en ‘ik praat makkelijk over de dood of praten over de dood vind ik erg lastig’.