Het verhaal achter de Sarco
‘Een reconstructie vol ethische dilemma’s, politieke overtuigingen en juridische raadsels’, zo noemt de Volkskrant het verhaal achter de Sarco, de zelfdodingscapsule die onlangs voor het eerst werd gebruikt en – mede door de arrestaties – wereldnieuws werd.
Het apparaat werd bedacht door de Australische arts Philip Nitschke (77), een internationaal bekende voorvechter van het recht op een humaan, zelfgekozen levenseinde. 27 jaar geleden richtte hij daartoe Exit International op, een door idealisme gedreven beweging die dertigduizend aanhangers telt.
Zelfbediening
Zijn capsule werkt volgens de Volkskrant via zelfbediening: na een druk op de knop stroomt de cabine vol met stikstofgas en verdwijnt de zuurstof. De gebruiker raakt daardoor bewusteloos en sterft vervolgens aan hypoxie, een gebrek aan zuurstof. Volgens Nitschke zou dit leiden tot een ‘snelle, vredige en waardige dood’.
Ontwikkeld in Nederland
De Sarco werd ontwikkeld in Nederland. Nitschke woont hier al tien jaar, samen met zijn vrouw, jurist Fiona Stewart (58). Zij is inmiddels Nederlands, hij heeft een permanente verblijfsvergunning. Toch kozen ze voor Zwitserland, een van de weinige landen ter wereld waar hulp bij zelfdoding is toegestaan, mits het uit altruïstische motieven gebeurt. In Nederland is dit strafbaar.
The Last Resort
The Last Resort werd speciaal voor de Sarco opgericht in 2023: Nitschke is technisch adviseur, Stewart is lid van de adviesraad. De Volkskrant onderzocht de zaak de afgelopen maanden in Nederland en Zwitserland, en baseerde zich daarbij op gesprekken met 25 betrokkenen en deskundigen, een geluidsopname, videobeelden, justitiële documenten, waarnemingen ter plekke en mail- en appberichten.