Bewust stoppen met eten en drinken

Ruim 10.000 mensen sterven jaarlijks in een hospice. Sommige patiënten kiezen bewust voor stoppen met eten en drinken, wat in de meeste gevallen binnen één tot drie weken tot de dood leidt. Zo’n proces verloopt meestal onder begeleiding van zorgverleners.

In een interview in EW magazine zegt Cathelijne Verboeket (verpleegkundig specialist bij een hospice en auteur van het boek Het leven loslaten): “We zien dit steeds meer, vooral bij oudere mensen die hun leven als voltooid beschouwen.” Dit leidt bij ouderen tot een relatief kalm einde en brengt de betrokkenen niet in het juridische mijnenveld rond euthanasie.

IJsklontjes

Eenvoudig is het zelden, toont Verboeket volgens EW magazine in haar boek ook met een van de indringende verhalen van patiënten. Het is het relaas van de tachtigjarige mevrouw Visser die niet meer wil leven. Ze heeft in overleg met de huisarts besloten te stoppen met eten en drinken. In het hospice neemt ze niets meer in, behalve dagelijks 50 millimeter water via een sprayflesje of wat ijsklontjes om op te zuigen.

Dilemma

Maar nu en dan is het water op en vraagt ze meer. Een dilemma voor het verzorgend personeel, want meer water betekent vermoedelijk dat het einde langer op zich laat wachten en dat wil mevrouw Visser evenmin. Maar het is ook moeilijk om haar op het oog kleine verzoek op dat moment niet in te willigen. Bovendien heeft iedere patiënt altijd het recht om op een beslissing terug te komen. “Dan komt het vooral aan op gaan praten en achterhalen wat een patiënt echt wil”, zegt Verboeket in EW magazine. Bij mevrouw Visser bleek het te helpen dat het flesje buiten haar bereik werd gezet, zodat ze erom moest vragen. Ze overleed enkele dagen later.