Senioren Journaal van dinsdag 12 juli

Het is niet meer ‘U vraagt, wij draaien’

De zorg gaat op de schop in Hengelo, de gemeente zet het mes in sociale uitgaven. “We vragen ze om eerder te kijken naar hun persoonlijke situatie. Als mensen weten dat ze over een paar jaar zorg nodig hebben, vragen we ze daarop in te spelen, door te sparen voor aanpassingen in huis. Of door tijdig te verhuizen.”

Grens ‘noodzakelijke zorg’ schuift steeds verder op

Het tekort aan personeel in verpleging, verzorging en thuiszorg bereikt deze zomer een dieptepunt, meldt NH Nieuws. Gevolg: de grens van ‘noodzakelijke zorg’ schuift steeds verder op. “De veiligheid en de hygiëne mag niet in gedrang komen. Dus drie keer in de week douchen is prettig, maar qua hygiëne niet altijd nodig. Ook het ’s avonds controleren of alles goed is gegaan, schalen we af.”

Stap van vraagkant over naar aanbodkant

Oproep van een Volkskrant-lezer aan gepensioneerden die willen en kunnen werken: meld je massaal aan bij de werkgevers in je buurt, of waar je gewerkt hebt, of waar je van toegevoegde waarde kunt zijn. Wie voelt zich aangesproken om van de vraagkant naar de aanbodkant over te stappen?

3D-printer maakt maaltijd weer aantrekkelijk

Omdat het oog ook wat wil, geeft de 3D-printer gemalen groenten hun natuurlijke vorm terug. Een uitkomst denkt de huiskok van verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen volgens Trouw. “We proberen hier beleving te creëren bij het eten, maar bij een gemalen maaltijd is dat moeilijk.” De directeur van Gastronology en bedenker van de 3D-voeding, zegt: “Veel oudere mensen eten alleen nog omdat het moet. We willen weten of geprint voedsel hun eetlust aanwakkert. Ik denk het wel.”

Traditioneel gepest, vooral door buurtgenoten

In 2021 zei bijna 2 procent van de inwoners in Nederland van 15 jaar en ouder dat ze in de afgelopen twaalf maanden weleens zijn gepest. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, aldus het CBS. Jonge slachtoffers krijgen vaker met online pesten te maken en oudere slachtoffers (45-plussers en vooral 65-plussers) vaker met traditioneel pesten. Ouderen werden vooral gepest door buurtgenoten.

Drie gezonde levensjaren erbij

In het Brabantse Provinciehuis vond de Dag van de Gezondheid plaats, georganiseerd door provincie Brabant, Slimmer Leven en BrabantAdvies. Het doel van de provincie Noord-Brabant is: drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030. KBO-Brabant meldt volop aan de gang te zijn en brengt de vitaliteitsdagen en themabijeenkomsten gezonde leefstijl onder de aandacht.

Tv-programma’s meer afstemmen op ouderen

Bij de tv-programmering wordt onvoldoende rekening gehouden met de leeftijdsverdeling van de kijkers, schrijft een Telegraaf-lezer: Senioren kijken meer tv, jongeren grazen sociale media en internet af en hebben Netflix. Daarom moet een groter aandeel van de programma’s zijn afgestemd op de voorkeur van ouderen.

Dringend advies: haal de boosterprik

Een nieuwe golf corona-besmettingen rolt over Europa. Het dodental begint te stijgen, schrijft Trouw. Het vaccin is nog niet aangepast, maar ouderen die nog geen tweede booster hebben gekregen, moeten die toch maar zo snel mogelijk gaan halen. Het Europees gezondheidscentrum ECDC raadt overheden aan om de campagne te combineren met de griepprik.

Hoe wilt u betalen?

De Nederlandsche Bank gaat onderzoek doen naar betaalmiddelen en betaaldiensten van banken, zoals het opnemen van contant geld, het betalen in winkels of het openen van een betaalrekening. ANBO werkt mee aan het onderzoek, “omdat wij vinden dat iedereen moet kunnen betalen op de manier die hem/haar het beste past”.

Zorg dat u koel blijft

Het wordt de komende dagen erg warm. Zo’n 30 procent van de Rotterdammers geeft aan bij een hittegolf geen verkoeling te vinden in eigen huis of wijk. Wie toch op zoek wil naar koelte, kan daarvoor de Koele Kaart gebruiken, aldus de gemeente.

Levensverhaal verbeeld in kunstproject

Komende zaterdag is in Rhoon de opening van de tentoonstelling van een kunstproject voor ouderen. De deelnemers werkten aan het verbeelden van aspecten van hun (levens-)verhaal. Binnen het project  wordt een verbinding gemaakt tussen welzijn, kunst en ouderen  in de wijken, aldus Albrandswaards Dagblad.

Zintuiglijke ervaringen met rijke interactie

Promotieonderzoek van Yuan Feng aan Technische Universiteit Eindhoven richtte zich op het bevorderen van het welzijn van mensen met dementie met behulp van interactieve technologie. Ze bracht de deelnemers dichter bij de natuur en de buitenlucht door middel van gesimuleerde zintuiglijke ervaringen met rijke interactiemogelijkheden.

Eenzaamheid te lijf met ’n Mooi’n Dag

Tegen eenzaamheid bestaat geen vaste remedie, schrijft dagblad Tubantia. Om eenzaamheid te bestrijden is telkens iets anders nodig. Dus kiest de Twentse muziektheaterproductie Hanna van Hendrik voor een nieuwe aanpak, gesteund door het netwerk Samen1Twente. Met een Mooi’n Dag voor iedereen.

Vertaal Wmo-visie naar de wijk

De nieuwe Wmo-visie van onder andere VWS, VNG, ActiZ en SWN (Naar meer preventie, inclusie én samenwerking) laat goede bedoelingen zien. Die goede bedoelingen moeten echter worden vertaald naar de leefwereld van mensen. Daarvoor is het nodig om ‘af te dalen naar de wijk’, aldus eenn essay in Binnenlands Bestuur: vijf stappen om de Wmo-aanpak te verbinden aan de wijkpraktijk.

Papa- en mamacontract in de zorg

Eerst je kinderen naar school brengen en dan beginnen aan je dienst. Het is één van de mogelijke oplossingen voor de uitdagingen in de zorg thuis. Zorgorganisatie De Wever experimenteert met het zogeheten Papa- en mamacontract. ‘We proberen diensten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van medewerkers.’