Senioren Journaal van donderdag 9 september

Eerste zorgbuurthuis van het land in Oss

Voormalig buurthuis ’t Hageltje in de Osse Schadewijk wordt binnenkort verbouwd tot het eerste zorgbuurthuis van Nederland, meldt het Brabants Dagblad. Zo’n kleinschalige zorginstelling voor ouderen die in hun eigen buurt willen blijven wonen, een soort tussenvorm tussen zelfstandig wonen en een groter verzorgingstehuis, is al jaren een droom van de SP. “We willen het samen mogelijk maken om langer zelfstandig te wonen. En innovatief zijn ten opzichte van bestaande zorg.”

Initiatiefgroep JongSenioren Zoetermeer

‘We worden allemaal ouder, maar dat kan dus ook op een leuke, gezonde en vitale manier. En daar kun je maar beter nu, in plaats van straks over gaan nadenken.’ Dat zeggen de vier initiatiefnemers (65 tot 72 jaar) van de nieuwe Initiatiefgroep JongSenioren Zoetermeer in AD Haagsche Courant. ‘Wat het straks na twintig jaar zal zijn, dat weet je nog niet, maar denk er wel vast over na.’

Een op drie geen mantelzorg

Eén op de drie ouderen boven 85 jaar in Zuid-Limburg zegt geen mantelzorger te hebben als dat nodig is. Ze kunnen op niemand in hun omgeving terugvallen als ze kampen met gezondheidsproblemen. Dat blijkt volgens dagblad De Limburger uit de nieuwste versie van de Gezondheidsatlas van de GGD Zuid-Limburg. De schaarste aan mantelzorgers voor 85-plussers is een van de meest in het oog springende zaken in de digitale atlas. Liefst 35 procent van de alleroudsten staat er helemaal alleen voor.

‘Meer nodig dan standaardflatje’

Het wordt al jaren gezien als deel van de oplossing in de wooncrisis: senioren die hun grote woning inruilen voor een kleiner alternatief, zodat er plek komt voor jonge gezinnen. Die doorstroom komt alleen lastig op gang. Volgens economisch geograaf Petra de Jong moet er meer met de ouderen worden gepraat, en niet over, zegt zij tegen de NOS. De Jong, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveert vandaag op het onderwerp.

De wooncoach en de doorstroming

Wooncoach Maartje Heus van woningcorporatie Maasdelta bezoekt ouderen die nog in een eengezinswoning wonen. Zij bespreekt met hen de voordelen van kleiner wonen. Als ze verhuizen krijgen ze een maand huur mee. Zo hoopt Maasdelta de doorstroming op gang te helpen nu de woningmarkt op slot zit, legt ze uit in een video op WOS.nl.

SP Meierijstad lanceert Viefhof

De SP Meierijstad presenteerde in Sint-Oedenrode enkele nieuwe ideeën voor de woningmarkt. Een daarvan is de Viefhof, een wooncomplex voor (vooral) alleenstaande ouderen. Het idee werd uitgewerkt door Architectenbureau LA uit Veghel. Een Viefhof is vergelijkbaar met een Knarrenhof, maar er zijn ook verschillen, meldt het Eindhovens Dagblad. “Wij richten ons meer op oudere mensen die nog vief zijn. Maar ook op ouderen met beginnende dementie.”

‘Dementie-onderzoek te beperkt’

Wetenschappelijk onderzoek naar dementie beperkt zich te veel tot een selecte groep van doorgaans witte en relatief jonge patiënten. Dit terwijl dementie zich veel vaker openbaart bij mensen die ver in de 80 zijn en hun wortels hebben in alle windstreken van de wereld. Onderzoekers van het Erasmus MC namen ruim 300 dementiestudies onder de loep. Daaruit komt het beeld naar voren van een onderzoeksgroep bestaand uit een beperkte, gelijksoortige groep dementiepatiënten.

Opvolger HOVO: Cultuur Avontuur

Een nieuwe organisatie pakt de draad op van het ter ziele gegane HOVO Nijmegen, meldt De Gelderlander. Onder de naam Studie Academie Cultuur Avontuur (SACA) komen er cursussen, lezingen en stadswandelingen in Nijmegen en Ede. Het is de tweede organisatie die oppakt wat door het verdwijnen van Hoger Onderwijs Voor Ouderen Nijmegen is weggevallen. Een combinatie HOVO Utrecht en HOVO Brabant biedt ook academische cursussen aan in Nijmegen.

Dans op Recept

Dansen kan een medicijn zijn, onder meer voor mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Voor die patiëntengroep gaat zorgverzekeraar De Friesland vanaf volgend jaar danslessen vergoeden, aldus de Telegraaf. De stichting Dans op Recept biedt al sinds 2017, in samenwerking met Revalidatie Friesland, danslessen aan voor onder anderen mensen met Parkinson, ook voor degenen die in een rolstoel zitten. Parkinsonpatiënten kunnen soms volledig ‘bevriezen’. NRC beschrijft vandaag hoe artsen 59 trucs verzamelden waarmee patiënten zich in beweging zetten.

Met informatieve bijeenkomsten volle zalen

Bij Stichting Steunpunt voor Ouderen Elshout begint de doelgroep bij 55 jaar. “Maar die groep zie je niet. Vanaf 60 jaar beginnen mensen er weleens over te denken, boven de 70 wordt de animo groot”, is te lezen in het Brabants Dagblad. Waar de interesse ligt? “Dat is best lastig. In elk geval bij informatieve bijeenkomsten. Zoals werken met een tablet, over veiligheid, internetoplichting. Dan trek je volle zalen.” Maar jeu-de-boules, kaartmiddagen en biljarten zijn (nog steeds) erg in trek. Net als de open inloop, gymnastiek, line-dance en yogalessen.