Senioren Journaal van dinsdag 11 november 2021
Ruimte voor meergeneratiewoningen?
De gemeente Westvoorne buigt zich over het samenwonen van meerdere generaties: grootouders, kinderen en kleinkinderen onder één dak of naast elkaar. ‘De veranderingen in de woningmarkt, in de zorg en het beroep dat wordt gedaan op burgers om elkaar te steunen, leidt tot hernieuwde aandacht’, weet de gemeente volgens AD Rotterdams Dagblad.
Naar een nieuwe mantelzorg
Alleen met een systeemverandering kan mantelzorg een volwaardig deel van het dagelijkse leven worden, aldus Stichting Nederland Kennisland, Sociale InnovatieFabriek en Johnson & Johnson: op school, in de vrije tijd, op de werkvloer en als ondernemer. Hun stappenplan voor systeemverandering kan op steun rekenen van ‘tientallen organisaties uit verschillende hoeken’.
Pre-mantelzorgwoning in de achtertuin
De toekomstige gemeente Dijk en Waard moet pre-mantelzorgwoningen mogelijk maken. Dat is een van de aanbevelingen van KBO Langedijk. Het bestuur heeft het rapport ‘Zorgen voor Morgen’ aangeboden aan de wethouders van Heerhugowaard en Langedijk. Hoewel het rapport is geschreven door de KBO-afdeling Ede is de inhoud volgens het bestuur van KBO Langedijk ook grotendeels van toepassing voor Dijk en Waard.
Meer zeventigers positief getest
In de huidige herfstgolf neemt volgens de Volkskrant vooral bij ouderen het aantal besmettingen toe. Zo’n duizend thuiswonende 70-plussers krijgen momenteel dagelijks een positieve testuitslag te horen, hoger dan ooit tevoren. In combinatie met de lichte afname van de effectiviteit van vaccinaties bij 70-plussers, veroorzaken het hoge aantal besmettingen ook een hogere instroom van ouderen in het ziekenhuis.
Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen
Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur. Minister Hugo de Jonge zegt “te kijken” of de extra prik vervroegd kan worden. Het aantal locaties met besmette bewoners liep de afgelopen weken snel op naar 510, twintig procent van het totaal aantal verpleeghuizen.
Recht op een betere dood
Het landelijk bestuur van de PKN heeft ethicus Theo Boer uitgenodigd om donderdag te spreken over het onderwerp waar hij al tientallen jaren professioneel mee bezig is: euthanasie. Hij leidt hieruit af dat het landelijke kerkbestuur bereid is om weer vanuit de protestantse traditie na te denken over het vrijwillige levenseinde, zegt hij in Trouw. “Ik heb het idee dat mensen recht hebben op een betere dood.” Boer vindt dat het in de kerk ook zou moeten gaan om ‘waardig ouder worden’.
Grote uitdaging voor Friesland
“Fryslân vergrijst sneller dan gemiddeld; vergeleken met heel Nederland zijn hier meer oude ouderen en minder jongeren. Het is een grote uitdaging voor deze provincie”, schrijft directeur-bestuurder Ingrid van de Vegte van het Fries Sociaal Planbureau in het Friesch Dagblad. “Ik ben benieuwd of dit onderwerp een rol gaat spelen in de gemeenteraadsverkiezingen. Het is nu erg stil als het over de zorg voor onze ouderen gaat. En als het stil blijft, gebeurt er niet veel en dan gaat het niet goed.”
Nog niet alle 75-plussers in beeld
Afspraak in Zeewolde in het bijna vier jaar geleden gesloten coalitieakkoord is om alle ouderen boven de 75 jaar in beeld te hebben. Niet als nummer, maar als individu; om zo eenzaamheid tegen te gaan.” ‘Vanwege personeelsgebrek’ kon er onvoldoende aan worden gedaan, constateert de ChristenUnie volgens Lokale Omroep Zeewolde uit de beantwoording van raadsvragen. Er zou nu voor de kerst een plan moeten komen “waarbij aanpak van eenzaamheid prioriteit is”.
‘Cliënten echt een nieuwe stem’
“Het is voor cliënten heel belangrijk dat zij goede ondersteuning krijgen in het vormgeven en articuleren van hun stem”, zegt Tineke Abma (hoogleraar Ouderenparticipatie en directeur van Leyden Academy) in een video tot de deelnemers aan een vakdag voor cliëntondersteuners. “Vergeet niet dat zij echt een nieuwe stem vertegenwoordigen en ook in de relatie met bestuurders en professionals ondersteuning nodig hebben om hun perspectief goed over het voetlicht te krijgen.”
Woningcorporatie gaat anders bouwen
Woningcorporatie Wooncompagnie wijzigt haar koers. Er zijn structureel te weinig woningen, maar de starters, middeninkomens en senioren zijn op dit moment het kind van de rekening. ‘Natuurlijk gaan we volop bouwen, maar ook anders bouwen. Dit om een gevarieerd woonaanbod en verschillende woonconcepten te kunnen realiseren. We moeten meer woonmogelijkheden creëren voor woningzoekenden die nu onvoldoende aan de bak komen’.
Omzien naar elkaar met de Buurtkar
Buurtkamer de Symfonie heeft met subsidie van de gemeente Steenwijkerland een fietskar aangeschaft. Met deze Buurtkar gaan de leden bij ouderen langs met koffie én een praatje. Op de gloednieuwe elektrische Buurtkar prijkt achterop een sticker met de tekst ‘Omzien naar elkaar’.
‘Banken moeten service blijven bieden’
Voor sommige ouderen is het eenvoudiger en veiliger om een acceptgiro uit te schrijven dan bankzaken online te doen, of ze moeten aankloppen bij hun kinderen voor hulp, schrijft de Telegraaf in een commentaar. “Voor grote financiële vragen is persoonlijk advies nog altijd essentieel. Zeker voor een klant op leeftijd die minder thuis is in de virtuele wereld. Aan banken de taak om deze groepen niet uit te sluiten en de service te blijven bieden die ze verdienen.”
Versterking aanbod dagactiviteiten
34 gemeenten hebben volgens Alzheimer Nederland toegezegd dat zij aan de slag gaan met de versterking van het aanbod voor mensen met dementie. Het belang van zinvolle dagactiviteiten is duidelijk gemaakt tijdens het webinar van VNG, VWS en Alzheimer Nederland. De gemeenten krijgen hiervoor een subsidie van VWS.
‘Vergeet-mij-niet-pad in elke kern’
De gemeente Molenlanden wil in alle twintig kernen een Vergeet-mij-niet-pad aanleggen, meldt AD Rivierenland. Vergeet-mij-niet-paden, waarlangs tegels met blauwe bloemen liggen, helpen mensen met een lichte vorm van dementie bij het vinden van de weg tussen bijvoorbeeld hun verpleeghuis en een winkelcentrum. De bloemen maken andere mensen er attent op dat zij in die omgeving mensen met dementie kunnen tegenkomen.