Senioren Journaal van donderdag 9 juni

Nu bijna 2600 100-plussers

Bijna 2600 ouderen in Nederland mochten het afgelopen jaar minstens 100 verjaardagskaarsjes uitblazen, ruim 400 meer dan vijf jaar geleden. Dat meldt Local Focus gebaseerd op cijfers van het CBS, aldus het Eindhovens Dagblad. Meer dan 80 procent van de honderdplussers is vrouw.

De Bende van Alzheimer over ouderdom

In een lunchvoorstelling in het Amsterdamse Theater Bellevue tekent een wilde horde dansende zeventigplussers protest aan tegen ons huidige zorgsysteem. Speciaal voor deze voorstelling (Pow Wow) richtte Minou Bosua De Bende van Alzheimer op.

Gemeente komt met Zomerbus naar je toe

De gemeente Zaanstad zet de Zaanse Zomerbus in om van oudere inwoners te weten te komen wat het voor hen betekent om ouder te worden in de wijk waar ze wonen en wat hen bezighoudt. Bij de bus kunnen ze erover praten met leeftijdsgenoten en mensen die eraan werken om de wijken zo fijn mogelijk te maken om te wonen.

Stemmen voor nieuw initiatief levenskunst

Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing gaat zich, zoals vorige week gemeld, de komende jaren richten op levenskunst voor ouderen. Dit doet Leyden Academy door de oprichting van een Stoïcijnse school voor senioren. De oprichting hiervan kan mogelijk worden gemaakt door een subsidie van de VOORbeeld-verkiezing 2022. Voor deze verkiezing kan tot 14 juni via deze link worden gestemd (U kunt opplussen naar 10 punten en dan bevestigen).

Lichaamsbeweging goed voor het brein

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen in oudere leeftijdsgroepen meer waardering hadden voor het belang van lichaamsbeweging dan mensen in de dertig, veertig en vijftig. Mensen in de zestig, zeventig en tachtig zien dat geregelde lichaamsbeweging erg belangrijk is om zowel geestelijk als lichamelijk alert en onafhankelijk te blijven.

Vermijd het woordje ‘nog’

Het woordje ‘nog’ in opmerkingen over ouderen moet zoveel mogelijk worden tegengegaan, schrijft Gerard J. Hazenkamp (oud-voorzitter PCOB) in het Reformatorisch Dagblad. “Het is in tegenspraak met de actieve sociale en maatschappelijke rol die ouderen zo lang mogelijk willen vervullen. Wanneer ouderen als ‘nog’-mensen worden getypeerd, kan dat hen ontmoedigen en van het juiste spoor afbrengen.”

Uitstel verpleeghuis door casemanagement

Voor patiënten met dementie en hun naasten heeft opname in een verpleeghuis een grote impact. Ze stellen opname dan ook vaak liever uit. Casemanagement dementie wordt geregeld ingezet om ervoor te zorgen dat de patiënt zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Drie grote onderzoeken lijken er volgens Huisarts&Wetenschap op te wijzen dat casemanagement dementie gedurende de eerste 18 maanden uitstel van opname bevordert.

In knarrenhof voel je je vanzelf jonger

In een knarrenhof kijken bewoners naar elkaar om. Boodschappen doen, koken, helpen met klussen of vervoer. In Gouda zijn de gezamenlijke tuin en keuken van Het Groene Hof nét klaar, schrijft AD Groene Hart. Naast die keuken is een huiskamer. Daar kun je veel doen, maar niks moet. In Het Groene Hof denken ze nog na over activiteiten. Geen bingo, daarvoor voelen bewoners zich te vief. “Je gaat je hier vanzelf jonger voelen.”

Onderzoek behandeldoelen 70-plussers

Binnen een grote landelijke studie doet het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek naar de behandeldoelen en -wensen die ouderen zélf hebben bij het nemen van beslissingen over de best passende medische behandelingen.70-plussers wordt hiervoor gevraagd eenmalig een anonieme vragenlijst in te vullen.

Proef met zorgnetwerkdossier

Met een netwerkdossier de samenwerking van zorgverleners van verschillende organisaties en de zorg voor de patiënt digitaal ondersteunen. Het was een lang gekoesterde wens van de zorgverleners en zorgaanbieders die in het Noord-Hollandse regioplatform werken aan innovatie van de zorg voor kwetsbare ouderen. Er worden nu twee netwerkdossiers als proef ingericht.

Proactieve zorgplanning bij dementie

Een masterstudent Zorgmanagement aan de Erasmus universiteit wil onderzoeken hoe zorgprofessionals en mantelzorgers omgaan met proactieve zorgplanning bij dementie; oftewel het tijdig aandacht geven aan zaken die in het verschiet liggen. Zij doet dit in samenwerking met Alzheimer Centrum Groningen, aldus Innovatiekring Dementie.