Senioren Journaal van woensdag 9 juni

Een leven lang samen

Het was liefde op het eerste gezicht, 65 jaar later zijn ze nog steeds samen. Fotografe Aurélie Geurts ging op bezoek bij Leo en Kitty om te zien hoe de liefde eruitziet als die nog steeds niet roest. De foto’s zijn vandaag te zien in de Volkskrant. Het geheim van een succesvol huwelijk? ‘Doorzetten in moeilijke tijden, niet opgeven’, zegt hij. ‘Altijd praten’, zegt zij. ‘Elkaar de ruimte geven, de ander iets gunnen en wat verdragen van elkaar.’ ‘En vooral lachen. Om jezelf en de ander.’

Modern middeleeuws hofje in Wezep

De huizenmarkt zit vast en dat komt mede doordat ouderen niet snel doorstromen. Maar is er wel genoeg om naartoe te gaan? Een aantal mensen in Wezep vond van niet en bouwde daarom zelf hun moderne ‘middeleeuwse’ hofje met woningen. “De Wezeper Veste is een groep senioren die van plan is leuke dingen met elkaar te doen”, vertelt de initiatiefnemer tegen Omroep Gelderland.

‘Met pensioenstelsel zijn we er nog lang niet’

Het nieuwe pensioenstelsel dat rond 2026 ingaat, sluit beter aan bij de arbeidsmarkt dan voorheen. Maar lager opgeleiden, moeders met kleine banen, migranten, mensen die herhaalbare taken uitvoeren en werknemers met zware beroepen lopen risico. Dat blijkt uit een verkenning voor de langere termijn die een groep wetenschappers en experts uit de pensioensector van het onafhankelijke kennisnetwerk Netspar publiceert. Gepleit wordt voor een basispensioen voor alle werkenden.

Armoede onder ouderen?

Bijna nergens ter wereld leven zo weinig ouderen in armoede als in Nederland, schrijft het FD. Slechts 3% van de 65-plussers heeft een laag inkomen, tegen 8% van de gehele bevolking. Dat is de danken aan de AOW en aan de verplichte aanvullende pensioenen die de meeste Nederlandse werknemers opbouwen. Als ouderen arm zijn, is dat meestal omdat ze nog net te jong zijn om AOW (vanaf 66 jaar en 4 maanden) te ontvangen én geen werk hebben. Ook onder de aller oudsten, 90-plus, komt armoede vaker voor.

Hoe hard gaan de prijzen stijgen?

De inflatie loopt steeds sneller op. Ook in Nederland liggen de prijzen nu meer dan 2 procent hoger dan een jaar geleden. De boodschappen die we nu voor 50 euro doen, kosten met de huidige inflatie volgend jaar 1 euro meer. Maar voor iemand die in 2040 een aanvullend pensioen van 500 euro per maand zal ontvangen, maakt het volgens de Volkskrant nogal wat uit hoe hard in de tussenliggende jaren de prijzen stijgen.

‘Hele grote stap alzheimermedicijn’

Aducanumab werd gisteren geregistreerd als medicijn tegen alzheimer door het Amerikaanse geneesmiddelen agentschap (FDA). Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Dit is een hele grote stap. Aducanumab is het eerste medicijn dat ingrijpt op de ziekteprocessen van de ziekte van Alzheimer. Het kan bij een deel van de mensen met beginnende alzheimer het ziekteproces licht vertragen.”

Stemmen per brief wordt al afgeschaft

Het stemmen per brief wordt bij de eerstvolgende verkiezingen al weer afgeschaft. Als de inwoners van herindelingsgemeenten zoals het Land van Cuijk in november naar de stembus gaan, kunnen ze dat volgens de Gelderlander wel nog op drie dagen doen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bereidt een wetsvoorstel voor waarin geregeld wordt dat verkiezingen weer ‘terug naar normaal’ gaan.

MAX-podcast Dor Hout

Vanaf woensdag 16 juni komt MAX met de zesdelige podcastserie Dor Hout, meldt Spreekbuis. Hierin spreekt presentator Mieke van der Weij mensen die, om verschillende redenen, tot “de risicogroep” behoren. Samen blikken ze terug op hun coronajaar, maar kijken ze ook vooruit.

Educatieve videoclips over leven met dementie

Documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen filmde twee jaar lang vijf mensen met dementie en hun naasten, zorgverleners en wetenschappers. Na uitzending op TV maakte ze er korte educatieve clips van voor iedereen die met dementie te maken heeft. Alle clips zijn exclusief beschikbaar via de online Kennisbank van IDé.

‘Wacht maar tot ik dood ben’

Als je alles goed regelt voor na je dood, scheelt dat niet alleen erfbelasting maar ook veel gedoe voor de achterblijvers, weet financieel planner en executeur Iris Brik mede uit persoonlijke ervaring. Zij schreef een boek met als titel: Wacht maar tot ik dood ben. “De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn: wie zijn mijn erfgenamen, wat wil ik aan wie nalaten, aan wie vooral niet en onder welke voorwaarden. Dat is de basis, maar een testament is maatwerk”, zegt Brik in het AD.