Senioren journaal van donderdag 9 december

Yoga bovenaan top-5

Het Bewonersnetwerk Gulpen start begin volgend jaar met yogalessen voor ouderen. Want dat staat verrassend (vóór computerlessen, kienen en gymnastiek) bovenaan het verlanglijstje van de senioren, legt de voorzitter uit in dagblad De Limburger. “Dat hadden we zelf ook niet verwacht, eerlijk gezegd. Maar ik snap het ergens ook wel. We leven in een hectische, onzekere tijd. En dan is yoga natuurlijk een prima middel om je gedachten weer eventjes te ordenen.”

Door corona extra stress mantelzorger 

Bijna de helft (47%) van de mantelzorgers voelt veel angst om degene voor wie zij zorgen te besmetten met het coronavirus. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat zorgverzekeraar VGZ deed in de aanloop naar een webinar voor mantelzorgers dat vandaag wordt gehouden.

D66 Amsterdam: wieberbonus 10.000 euro 

De gemeente Amsterdam moet de knip trekken om ouderen die groot wonen, te verleiden om te verhuizen. Daarvoor pleit D66, meldt de Telegraaf. D66 denkt zelf aan een bonus van 10.000 euro. Voorwaarde voor de ‘wieberbonus’ is wel dat de achtergelaten woning tenminste vier kamers heeft en de nieuw te betrekken appartement maximaal 60 vierkante meter.

Steunpunt levenseinde en dementie

De NVVE kijkt terug op een zeer geslaagde digitale lezing over het levenseinde bij dementie, met meer dan 500 belangstellenden. “Uit de ruime belangstelling voor de lezing blijkt een grote informatiebehoefte over dementie en het zelfgekozen levenseinde. Ook in de privé chat was het opvallend druk.” De NVVE heeft het Steunpunt levenseinde en dementie opgericht.

In meerderheid voor vaccinatieplicht

Ruim een op de drie Nederlanders is voor een vaccinatieplicht, en onder gevaccineerden is het aandeel voorstanders opgelopen naar 41 procent. Dat heeft I&O Research in opdracht van de NOS gepeild onder ruim tweeduizend Nederlanders. Opvallend wordt genoemd dat 65-plussers wel in een meerderheid voor een vaccinatieplicht zijn: 58 procent vindt dat een goed idee. 

‘Voor AOW’er wordt het leven onbetaalbaar’

De koopkracht van AOW’ers holt achteruit, stelt Martin van Rooijen (oud-staatssecretaris van Financiën en fractievoorzitter 50Plus in de Eerste Kamer) in de Telegraaf. “Bij de huidige inflatiecijfers is een eenmalige verhoging in 2022 van €300 beslist gerechtvaardigd.” Het demissionaire kabinet heeft tijdens corona ingrijpende maatregelen durven nemen om ondernemers te redden en werknemers hun baan te laten behouden, aldus Van Rooijen. “Nu gaat het om 3,3 miljoen AOW’ers.” 

Voor doorstroom veel oplossingen nodig

Doorstroom biedt veel kansen voor een gezondere woningmarkt, maar senioren laten verhuizen is lastig. Ze wonen goed met lage lasten, dus waarom zou je dan verkassen? Bovendien komt geschikt aanbod lastig van de grond. Ondertussen vergrijst Nederland rap door. Overheden en markt moeten dus tempo maken. Daarbij bestaat dé gedroomde oplossing niet, want de ene oudere is de andere niet, aldus een seminarimpressie van Stadszaken.

‘Senioren hebben recht van klagen’

Het leeuwendeel van de gepensioneerden krijgt überhaupt geen inflatiecorrectie, schrijft Maarten Schinkel in een NRC-column over winnaars en verliezers van de inflatie. “Senioren hebben recht van klagen. Hun is, prudent, op het hart gedrukt te gaan voor een inkomensstroom (rente), want aandelen kunnen in waarde dalen – net als je geld nodig hebt. En dus moeten ze toezien hoe het spaargeld verdampt en aandelen het tegen de klippen op goed blijven doen.” 

Klopt al die (herhaal)medicatie nog wel?

Huisartsen schrijven op grote schaal (herhaal)medicatie voor en onjuist voorschrijven kan ernstige gevolgen hebben. Tegen de achtergrond van het belang van continuïteit van zorg wordt nu een onderzoek uitgevoerd waarin gekeken wordt naar het voorschrijfgedrag bij ouderen in de huisartsenpraktijk, zo is te lezen in tijdschrift Huisarts & Wetenschap.

Met eigen woning sitting duck

“De eigen woning in box 3 zal gevoelig liggen bij ouderen, wiens pensioenen de afgelopen jaren ook niet geïndexeerd zijn. Vanuit de belastingen bekeken wordt het als een voordeel gezien dat deze groep de belasting niet kan ontwijken. Zij zijn sitting ducks”, zegt directeur Taco van Hoek van Economisch Instituut voor de Bouw in de Telegraaf. 

Rolstoelgebruiker en begeleider naast elkaar 

Hoe fijn zou het zijn als een rolstoelgebruiker en de begeleider zich niet achter elkaar, maar naast elkaar kunnen voortbewegen, zoals twee wandelaars zonder beperkingen? Ingenieurs, fysiotherapeuten en studenten in Rotterdam en Delft vonden een oplossing: een eenvoudig duwhandvat en een aangepast zwenkwieltje. 

Stevig op de pedalen

In de gemeente Ronde Venen vond eerste les plaats van de fietsvalpreventietraining ‘Stevig op de pedalen’. Deze training helpt senioren bij het voorkomen van vallen tijdens het fietsen. Het is een aanvulling op de algemene valpreventiecursus die in De Ronde Venen al gegeven wordt aan senioren. ‘Stevig op de pedalen’ is een van de Doortrappenactiviteiten die de gemeente samen met de provincie organiseert voor senioren.

Dan maar iets meer premie

“Een oude pensioenwet luidt: een goed pensioen is een geïndexeerd pensioen”, schrijft Henk Licher (oud-lid van de Provinciale Staten van Flevoland en 40 jaar FNV-lid) in Binnenlands Bestuur. “De gepensioneerden dragen nu de schuld van het gelukkige feit dat wij allen ouder kunnen worden. Dan maar iets meer premie, proportioneel met de loonstijging. Is dat nou zo erg?”

‘Pensioenfondsen maken recht krom’

“Alle grote pensioenfondsen, behalve PFZW, houden hun rechtspraak achter gesloten deuren”, stelt MAX Ombudsman Rogier de Haan. “Voor een industrie die moet waken over bijna twee biljoen euro, is dat een grote schande. Pensioenfondsen zijn er immers niet voor zichzelf, maar voor de deelnemers. Open dus met die deuren!”