Senioren Journaal van dinsdag 8 maart

Alle ziekenhuizen leveren weer planbare zorg

Alle ziekenhuizen leveren weer planbare zorg zoals heup-, knie- en staaroperaties. Hierdoor is het aantal uitgestelde operaties niet verder toegenomen. Dit staat in de maandelijkse monitor van de Nederlandse Zorgautoriteit. Doordat er nog steeds veel besmettingen zijn, blijft het ziekteverzuim en daarmee de druk op de zorg hoog. Niet alleen in de ziekenhuizen maar ook bij de huisartsen en in de wijkverpleging.

In Haarlem Stadsdeal Ouderenhuisvesting

De gemeente Haarlem, woningcorporaties en zorginstellingen ondertekenen de Stadsdeal Ouderenhuisvesting. De deal legt volgens het Haarlems Dagblad afspraken vast die er voor moeten zorgen dat de partijen samen voor meer huisvesting voor ouderen kunnen zorgen. Zowel in bestaande bouw als nieuwbouw zijn meer geclusterde, en goed bereikbare locaties nodig in de buurt van voorzieningen en winkels.

Van rock-‘n-roll naar André Rieu

Muziek stimuleert gebieden in de hersenen die belangrijk zijn voor emoties en voor het sociaal functioneren. Bij mensen met frontotemporale dementie is dat laatste vaak verstoord. Onderzoekers van Amsterdam UMC houden zich daarom bezig met de vraag: kan muziek helpen bij het vroeg opsporen  van deze vorm van dementie en wat leert ons dat over het brein. Het magazine Janus van het umc bericht hierover. In de reeks Hersenhelden veerscheen een podcast over muziek met dementiepatiënten

Verhuiscoach meteen al in trek

De verhuiscoach in Nijmegen is nog maar koud een maand bezig en inmiddels heeft ze contact met dertig mensen in de regio, meldt dagblad De Gelderlander. Het gaat met name om mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Ze willen wonen op loopafstand van winkels, supermarkt, huisartsenpraktijk en apotheek. Ook willen ze in de buurt blijven waar ze hun netwerk hebben. De verhuiscoach is onderdeel van het Actieplan Wonen van de provincie Gelderland.

MuziekMaatjes brengt generaties samen

Bewoners van twee Eindhovense seniorencomplexen van Wooninc. gaan samen met studenten van de Summa-opleiding Sociaal Werk acht weken lang op een muzikale ontdekkingsreis. Tijdens hun bezoekjes praten de jongeren met hun MuziekMaatje over muziek, draaien ze samen plaatjes en maken als het kan samen ook muziek. Het project MuziekMaatje van de Nijmeegse Club Goud heeft als doel  verbinding te creëren tussen verschillende generaties, schrijft het Eindhovens Dagblad.

‘Ouderen in flat geterroriseerd’

Bewoners van de ouderenflat IJsselburgh in Rotterdam-Beverwaard worden geterroriseerd door verslaafden en mensen met complexe ggz-problematiek. Kleinkinderen mogen niet meer alleen op bezoek door alle problemen. Dat zegt volgens de Telegraaf Leefbaar Rotterdam, dat vindt dat de gemeente moet ingrijpen. Een raadslid had een onderhoud met 35 bewoners. “De verhalen die ik hoorde waren schokkend en bizar en gaan werkelijk alle perken te buiten.”

Verhuizen in je eigen huis

Een mogelijkheid die vaak over het hoofd wordt gezien, is ‘verhuizen in je eigen huis’, schrijven twee lezers van het Leidsch Dagblad naar aanleiding van een artikel over ouderen en woningmarkt. “Veel ruime woningen zijn goed geschikt om te splitsen in een levensloopbestendige (gelijkvloerse) woning voor de eigenaar en een zelfstandig verhuur- of verkoopbaar appartement voor een starter, of misschien wel hun eigen (klein)kind. Dat levert weliswaar geen extra eengezinswoning op, maar wel een extra starterswoning en de al aanwezige woonruimte wordt beter gebruikt.”

Strippenkaart om te gaan sporten

Een speciale strippenkaart moet gaan helpen om inactieve Haagse senioren en andere volwassenen in beweging te krijgen, meldt Den Haag FM. Met de ‘Go Go Den Haag strippenkaart’ kunnen ze gratis meedoen aan activiteiten bij verschillende sportaanbieders in de buurt.

‘Onbezonnen’ lockdownproject gaat door

“Wat begon als een onbezonnen project in lockdowntijd met als enige doel mensen blij te maken, is nu al meer dan een half jaar een voltijds baan”, vertelt Floor Albertz in De Limburger. In maart 2020, toen haar baan in de horeca stillag, startte ze met Floorizant. Het bedrijf levert verse, gezonde maaltijden aan kwetsbare ouderen in Maastricht. Dat de coronamaatregelen grotendeels zijn verdwenen, is geen reden om te stoppen. “Er zijn nog steeds eenzame ouderen.”

Zorginnovatiecentrum in Dordrecht

Innovatie in de zorg is nodig om mensen gezonder oud te laten worden, ziekenhuizen en zorgverleners te ontlasten en stijgende kosten te beteugelen. Dordrecht heeft sinds kort een Zorginnovatiecentrum. Hierin werken samen ROC Da Vinci College, Albert Schweitzer ziekenhuis, gemeente Dordrecht en diverse zorgorganisaties in de regio, aldus AD De Dordtenaar.

Met pensioen: daar sta je dan

Het is een mijlpaal in je leven, maar wel een lastige. In zijn net verschenen boek De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde beschrijft Jaap Kranenborg (70) waar hij tegenaan liep nadat hij stopte met werken. “Ook al ben ik nu vijfdejaars gepensioneerde, mijn ontdekkingsreis is nog lang niet ten einde.” Kranenborg geeft een aantal tips: 1 Zoek naar goede tentstokken, 2 Schep je orde, 3 Werk aan je lontje, 4 Stem de sneltrein en de boemel af, 5 Zie de zandloper.

Hoera voor krantenbezorger

Er is een tekort aan krantenbezorgers, wat hier en daar leidt tot lege brievenbussen. Jongeren zijn steeds minder bereid rond te fietsen om oudjes van een fysieke krant te voorzien. EW-redacteur Marieke ten Katen werkte een aantal jaar in de tijdschriftbezorging en schrijft daarover. Het was soms afzien, maar het bezorgvak bracht haar vooral veel positiefs. Een krant is voor haar duidelijk meer dan (zoals een hoogleraar onlangs schreef) ‘een stapel papier voor oude mensen’.

De zorgverzekeraar als adviseur

De helft van de verzekerden (52%) geeft aan de zorgverzekeraar ‘waarschijnlijk’ of ‘zeker’ te benaderen voor zorgadvies. Iets meer dan een derde (37%) zegt het ‘(zeer) prettig’ te vinden als hun zorgverzekeraar hen proactief zou benaderen met zorgadvies. Deze bevindingen komen voort uit een kennisvraag over de rol van zorgverzekeraars als zorgadviseur omtrent zorg die binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt, die het Nivel met subsidie van het ministerie van VWS heeft uitgevoerd.

Hersenkrimp en -schade na corona-infectie

Vijf maanden na infectie met het coronavirus is bij patiënten schade aan de hersens te zien – ook bij mensen die de ziekte thuis doormaakten. Dat blijkt volgens NRC uit een Britse studie. Volgens de Maastrichtse hoogleraar David Linden gaat het om een solide studie. “We zien hier na een infectie met SARS-CoV-2 een versnelling van de veranderingen in bepaalde hersengebieden die je sowieso met het toenemen van de leeftijd ziet. Bij de jongere leeftijden zie je nauwelijks verschil, bij de ouderen komt het effect van covid bovenop dat van de leeftijd.” Of een infectie ouderen ook kwetsbaarder maakt om versneld dementie te ontwikkelen, zoals de auteurs opperen, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.