Senioren Journaal van donderdag 8 juli
Hardnekkige knelpunten zorg thuis
Een deel van de thuiswonende ouderen ontvangt niet of te weinig passende zorg, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau volgens de NOS in een vandaag verschenen rapport. Ruim 1,2 miljoen 75-plussers wonen in Nederland zelfstandig. Over het algemeen redden zij zich goed, maar een deel wordt belemmerd door ‘hardnekkige’ knelpunten. “Het zorgstelsel voor ouderen is zo ingewikkeld dat het moeilijk is om een volledig overzicht te krijgen van de verschillende zorgdomeinen en welke geldpotjes er allemaal zijn”, zegt Inger Plaisier, onderzoeker bij het SCP.
Geen opleving virus bij kwetsbare groepen
Door de vaccinatiecampagne lijken de kwetsbaarste groepen minder kwetsbaar geworden, aldus NRC. Ook omdat de motor achter de recente stijgingen van coronabesmettingen duidelijk is, hoeft wat Jaap van Dissel van het RIVM betreft nog niet ingegrepen te worden: vooral de groep jonge twintigers raakt meer besmet en het is ook duidelijk waar: bij horecagelegenheden, feesten in disco’s en in nachtclubs. “We moeten constateren dat de kwetsbare groepen nog niet betrokken zijn bij de opleving die we nu zien.”
Experimenteren met erfwonen
Tiny houses, erfwoningen of huizen van hout. Oosterhout wil nog dit jaar enkele locaties aanwijzen om te experimenteren met nieuwe initiatieven voor de woningmarkt, schrijft BN De Stem. Wethouder Marcel Willemsen denkt onder meer aan ‘erfwonen’. Een boerderij waar geen agrarische activiteit meer plaatsvindt, kan worden omgevormd tot meerdere wooneenheden. “Zo zou je een hofje kunnen creëren, waar mensen meer gezamenlijk wonen. Ouderen of een mix met jongeren. Dit komt de leefbaarheid van een dorp weer ten goede.”
Autobezit steeds meer in handen ouderen
Ten opzichte van 2010 is het autobezit onder ouderen in tien jaar tijd met 15 procent gestegen, terwijl dit onder jongeren in dezelfde periode met 16 procent is gedaald. Dat komt door de vergrijzing, maar ook doordat de oudere generatie vitaler, vermogender en actiever is dan voorheen en bovendien over decennia rijervaring beschikt. Het autobezit komt dus ook steeds meer in handen van de oudere generatie. Dat is veelal de markt die door de financieel adviseur wordt bediend, aldus de verzekeringswebsite amweb.
Babbel Veilig
Drieëntwintig inzendingen, vijf finalisten, en een gedeelde eerste plek. De inzendingen Babbel Veilig van Inktvisie en het Buddy systeem van Digi Surfer werden unaniem door de jury uitgeroepen tot gezamenlijke winnaar van de innovatiechallenge ‘Weerbaar tegen babbeltrucs’ van Woonzorg Nederland. Zij ontvingen een cheque van € 20.000. Met dit bedrag wordt het gezamenlijke idee gerealiseerd in een pilot in een van de wooncomplexen.
Eind 2021 elke gemeente woonleefvisie
De Tweede Kamer heeft een aantal moties aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen om haast te maken met het realiseren van geschikte woningen voor ouderen. Hierdoor moet voor iedereen duidelijk zijn wat er van hen wordt verwacht, aldus ANBO: van woningcorporaties tot banken die bouwprojecten financieren. Alle gemeenten moeten volgens een motie van de Tweede Kamer voor het einde van dit jaar een woonleefvisie hebben.
‘Een slimme gemeente is voorbereid’
Deze week vinden drie trainingsbijeenkomsten lokale belangenbehartiging plaats voor KBO-bestuurders, meldt KBO-Brabant. Aanleiding vormen de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. “Het lijkt ver weg, maar de verkiezingsprogrammacommissies van de lokale politieke partijen zijn al aan het schrijven.” KBO-Brabant heeft een wensenlijst rondgestuurd gestuurd met als titel: Lang leve de vergrijzing: een slimme gemeente is voorbereid!
Risico beroerte al jaren eerder aan te tonen
Mensen met een beroerte vertonen al jaren voordat het misgaat in hun hersenen achteruitgang in het geheugen, taal, motoriek en dagelijks functioneren. Dat blijkt uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) van het Erasmus MC. De aanwijzingen voor iemands gevoeligheid voor een beroerte kunnen al tot 10 jaar voor de hersenbloeding of herseninfarct verschijnen.
Met creatieve groenteboer minder medicijnen
Wim van Cuijk, één van de oprichters van Carezzo, noemt zich in Groenten Nieuws een creatieve groenteboer die chronische zieken minder medicijnen wil laten slikken door slimme, lekkere, verrijkte voedingsoplossingen te ontwikkelen. Ondervoeding is, met name bij de groeiende groep ouderen, een onderschat probleem, aldus Groenten Nieuws: Simpelweg meer eten of aanvullende medicatie is volgens Carezzo niet altijd de oplossing.
Paul Anka: zo is het prettig tachtig worden
Paul Anka wordt eind deze maand tachtig en leeft dan al bijna twee keer zo lang als zijn goede vriend Elvis Presley, schrijft de Telegraaf. “Ik zou allang met pensioen kunnen, maar weet je? Golf spelen kan ook als je 95 bent. Daar wacht ik dus even mee.” “Ik ben een sentimenteel type. En een gelukkig mens, ja. Ik heb de liefde weer leren kennen, ik ben fit en kan doen wat ik wil. Dat is prettig tachtig worden.”