Senioren Journaal van dinsdag 7 september
Boven de zorg hangt levensgroot ’NEE’
Het zorgsysteem in ons land is dusdanig uitgehold, dat met name oudere, kwetsbare patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Schrijnende gevallen zullen de komende jaren toenemen, waarschuwt huisarts Arjen Göbel in de Telegraaf. “Er is geen personeel, geen plek, geen tijd of geen geld.”
‘Ik wil gewoon hulpverlenen’
Hulpverlenen is vaak verworden tot een eindeloos heen en weer schuiven van perspectiefplannen en zelfredzaamheidsmatrixen, beoordeeld door anonieme ‘loketten’; hulp vragen is het almaar weer vertellen van hetzelfde verhaal aan nieuwe mensen die de problemen in de juiste hokjes moeten gieten, en met indicatiestellingen grip proberen te houden op de kostenefficiëntie. De Volkskrant beschrijft hoe Nijmegen stopt met de keukentafelgesprekken en sociale wijkteams en kiest voor een andere aanpak. ‘Ik wil gewoon hulpverlenen, als ik een vraag krijg, wil ik actie en dat kan nu weer’.
‘Stijgende vraag naar zorg het probleem’
Ouderen die geen thuiszorg kunnen krijgen omdat er geen wijkverpleegkundigen zijn. Een verpleeghuislocatie die een opnamestop kent omdat er geen medewerkers zijn. Een schrijnende situatie, maar wel één die de realiteit is, stelt branchevereniging ActiZ. ‘De toekomst van de zorg voor ouderen vraagt een heel palet aan verschillende oplossingen’, stelde José van Vliet, voorzitter van de ActiZ themacommissie Arbeid in het programma Meldpunt van Omroep Max.
Ongelijkheid tot in het bejaardenhuis
Het salaris van vrouwen blijft nog steeds vaak achter op dat van hun mannelijke collega’s. In tijden van voorspoed is dat geen probleem, maar zodra er onverwachte dingen gebeuren, zijn vrouwen vaak de dupe. Sophie van Gool schreef er een boek over: Waarom vrouwen minder verdienen. Tegen NU.nl zegt zij: “Doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze minder pensioen op, terwijl ze juist langer leven. Onder ouderen is veel armoede, dus je zou kunnen stellen dat die ongelijkheid doorgaat tot in het bejaardentehuis.”
Assistentie in het stemhokje
Zelfstandig stemmen is op dit moment niet voor iedereen mogelijk. Het stemproces, de stemlokalen en de stemhokjes zijn niet voor iedereen toegankelijk en assistentie mag niet altijd mee het stemhokje in. Mensen met bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking mogen nog geen assistentie krijgen in het stemhokje. Dat moet anders, vinden KBO-PCOB en een aantal andere organisaties.
Jonge specialisten thuis op de bank
Jonge medisch specialisten in de ouderengeneeskunde zitten thuis op de bank, terwijl zij hard nodig zijn om de grote grijze golf te keren. “Wij zien de grijze golf op ons afkomen en willen kwetsbare ouderen de zorg verlenen die zij verdienen. Wij roepen de politiek en zorgverzekeraars op om samen met ons mee te werken aan een haalbare, duurzame oplossing om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. Maak gebruik van onze expertise, laat ons niet vlak voor de storm aan de kant staan” schrijven klinisch geriaters in opleiding en internisten ouderengeneeskunde in opleiding in Skipr.
‘Geld is van de pensioendeelnemers’
Heroverwegen van fossiele beleggingen is een plicht voor elk pensioenfondsbestuur, schrijft het FD in een commentaar, maar dat wil niet zeggen dat de uitkomst bij voorbaat vaststaat. “Een bestuur dat om financiële redenen in fossiel wil blijven, maar om morele redenen eruit wil stappen, moet dat goed kunnen onderbouwen met een overtuigende consultatie van deelnemers. Het is immers hun geld, niet dat van pensioenbestuurders die vrezen voor hun reputatie.”
Vrijwillig ouderenadviseur onderscheiden
Tijdens een feestelijke bijeenkomst van de KBO werd Jan Hermanussen gehuldigd voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de senioren in Mill. Hij onderscheiden met de zilveren speld met goud van KBO-Brabant en benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, aldus De Gelderlander. Hermanussen introduceerde het ‘Schoenendoosproject’ ten behoeve van de thuisadministratie. Na 17 jaar als vrijwillig ouderenadviseur stopt hij, maar blijft hij de belastingaangifte verzorgen voor veel senioren en helpt hij ze bij de thuisadministratie.
Sociaal Vitaal
Zestigplussers uit Pijnacker-Noord die aan hun gezondheid willen werken, kunnen zich aanmelden voor Sociaal Vitaal. Zo krijgen zij, onder professionele begeleiding, een jaar lang elke week beweeglessen. Ook wordt voorlichting aangeboden, bijvoorbeeld over medicijngebruik, ontspannen en gezonde voeding. Sociaal Vitaal is een project van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en zorgverzekeraar DSW in samenwerking met partijen zoals SBJ SamenSterk en welzijnsorganisatie SWOP, aldus AD Haagsche Courant.
Meer 75-plussrs werken door
Het aantal 65-plussers met betaald werk stijgt. Naast de hogere AOW-leeftijd spelen nog andere factoren. Piet Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS, in NRC: “We zien dat heel duidelijk bij de groep van 75 jaar of ouder. Vorig jaar verrichte 2,2 procent van de 75-plussers betaald werk. Tien jaar geleden was dat nog een dikke 1 procent.” Dat men steeds langer en gezonder leeft, kan daarmee te maken hebben, zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers. “Een zestiger nu is een stuk vitaler dan een zestiger in de jaren tachtig. Veel ouderen hebben het gevoel dat ze nog wel even door kunnen.”