Senioren Journaal van donderdag 7 oktober

‘In problemen door stijging energieprijzen’

Ouderen zijn veel meer thuis dan mensen die bijvoorbeeld overdag werken en de kachel dan niet aan hoeven te zetten en ook geen radio, c.q. tv en dergelijke aanzetten, schrijft een Telegraaf-lezer. “Veel ouderen zullen door de gestegen prijzen waar geen alternatief voor is, in de problemen komen.” FNV-voorzitter Tuur Elzinga zegt in de Telegraaf: “Zorg er voor dat de rekening niet bij gewone mensen terechtkomt: bij ouderen die de thermostaat een graadje hoger hebben staan, bij mensen die in tochtige huurwoningen wonen. Ook zij moeten er deze winter warmpjes bijzitten.”

Ouderenhoekje in de Jumbo

De Jumbo is in de Bossche wijk Zuid dé plek waar ouderen komen, aldus het Brabants Dagblad. Niet zo gek dus dat juist daar een informatiepunt komt voor senioren. Met een folderrek, maar ook vrijwilligers en beroepskrachten die de weg wijzen in de vaak toch onoverzichtelijke wereld van regeltjes en voorzieningen. De behoefte aan zo’n informatiepunt, met koffie en contact, kwam voort uit twee bijeenkomsten in de wijk.

Zorg voor de mantelzorger

Op dinsdag 12 oktober geven hoogleraar gezondheidspsychologie Mariët Hagedoorn en hoogleraar ouderengeneeskunde Sytse Zuidema vanuit het UMCG een online publiekslezing: Zorg voor de mantelzorger, over zowel de positieve ervaringen van de mantelzorger als de problemen die ze ervaren, de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden en op de mogelijkheden voor professionele zorg (thuis en in het verpleeghuis).

Hoe lang met dementie nog autorijden?

Onderzoekers in Den Haag werken aan een nieuwe rijtest voor mensen met beginnende dementie. Nu moeten zij nog jaarlijks een rijtest doen bij het CBR. Met de nieuwe methode zouden ze het roze pasje tot wel 3 jaar kunnen verlengen. Jaarlijks doen naar schatting tussen de 1000 en 1500 dementiepatiënten de rijtest van het CBR. Ongeveer twee derde slaagt voor de test, aldus EenVandaag.

‘Gesloten afdeling niet meer van deze tijd’

Technische snufjes geven bewoners in verpleeghuizen meer bewegingsruimte. ‘Ze zitten niet meer de hele dag op elkaars lip.’ EW magazine bericht over de vernieuwingen in woonzorgcentrum Vissershaven in Bergen op Zoom. ‘Een gesloten afdeling is echt niet meer van deze tijd. Dat opgesloten zitten zorgt voor veel frustratie. Bij ons krijgen de bewoners vrijheid en dat neemt onrust weg.’

‘Kom in actie om pensioengeld op te eisen’

De politiek is druk met zichzelf, dus ontging het Den Haag dat 1 oktober internationale dag van de ouderen is, schrijft een lezer van dagblad Tubantia over de koopkrachtverlaging. “Het totaal van het gespaarde geld van de deelnemers in de pensioenfondsen is meer dan 1700 miljard euro, dat weten de politici toch ook wel! Als de politici dit niet willen aanpakken, zit er niets anders op om zelf in actie te komen om dit geld op te eisen. Inmiddels zijn zeven organisatie in Nederland hier druk voorbereidingen voor aan het treffen. Laten we hopen dat we dit op de ‘internationale ouderendag’ 2022 kunnen vieren.”

‘Brief naar alle inwoners van 57 jaar en ouder’

De Seniorenraad Etten-Leur vraagt de gemeenteraad om aan de verzilveringslening en de blijverslening meer bekendheid te geven. Dit staat in een brief die voorzitter Jaap Lucieer van de Seniorenraad heeft gestuurd. De leningen zijn er op gericht om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Lucieer roept in de Etten-Leurse Bode op om alle inwoners van 57 jaar en ouder een brief te sturen over de regeling.

Uitdagende baan, lager dementierisico

Mensen die cognitief uitgedaagd worden op hun werk, hebben een lager risico op dementie dan mensen die nauwelijks worden gestimuleerd op hun werk. Dit blijkt uit een internationale studie waarover het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bericht. Marcel Olde Rikkert, geriater en hoofd van het Radboudumc Alzheimer Centrum, noemt dit een belangrijke studie die het belang onderstreept van cognitieve stimulatie en educatie voor het in goede conditie houden van onze hersenen. ‘Stimulerend werk kan zo een relevante rol spelen bij uitstel of voorkomen van dementie.’

Medicijn kan reutelen in stervensfase voorkomen

Reutelen in de stervensfase kan volgens onderzoekers van Erasmus MC in de helft van de gevallen worden voorkomen door preventief het medicijn scopolaminebutyl toe te dienen. ‘Wij hopen dat de resultaten naasten kunnen helpen bij een rustiger heengaan van hun geliefde.’

Medipoint belooft beterschap

Ouderen die pech krijgen met hun scootmobiel of ander hulpmiddel, hoeven niet meer wekenlang thuis te wachten op reparatie van hun voertuig. Dat belooft directeur René Martens van het landelijk bedrijf Medipoint in AD Haagsche Courant. Martens baalt verschrikkelijk van de klachten. Hij is ook rolstoelgebruiker en weet hoe belangrijk de hulpmiddelen zijn. “We vinden het dan ook heel vervelend dat dit is gebeurd.”

Vooruit plannen in ouderenzorg

Gesprekken over toekomstige zorg, ook advance care planning genoemd, vinden met een klein deel van alle ouderen plaats. Daarnaast vinden ze niet op een systematische manier plaats en vaak laat in het ziektetraject, aldus Jaulien Glaudemans in haar proefschrift. Huisartsen zouden er een belangrijke rol in kunnen spelen om deze gesprekken eerder te laten plaatsvinden. Het onderzoek van Glaudemans leidde tot een poster en een brief waarmee huisartsen ouderen en hun naasten kunnen uitnodigen voor een gesprek en hen daarop kunnen voorbereiden.