Senioren Journaal van maandag 7 november

Floor (79) legt zich niet bij diagnose neer

Dat Floor Schiffers bijna tachtig is en al vijf jaar de diagnose Parkinson heeft, houdt haar niet tegen om een actief leven te leiden. “Artsen vertellen je dat je een ongeneeslijke, progressieve ziekte hebt en dat je beter kunt gaan genieten zolang dat nog kan. Daarmee geven ze je een mindset van somberte mee. Vind je het gek dat mensen dan achteruitgaan.”

Cohousing: privacy en nabuurschap

De vereniging Cohousing Arnhem gaat op een toplocatie nabij het centraal station een eigen woondroom verwezenlijken. Tenminste, dat is de bedoeling, want er zijn de nodige tegenvallers bij het realiseren van zo’n bouwplan. ‘Het wordt nu heel spannend. Maar we gaan er nog steeds van uit dat we hier iets heel bijzonders kunnen gaan neerzetten.’

Hoezo buiten de maatschappij staan

Is met pensioen gaan niet goed omdat je buiten de maatschappij komt te staan? Een EW-lezer reageert: “Daar ben je toch zelf bij? En mag je dat na je pensionering niet zelf weten? In mijn omgeving ken ik alleen maar ouderen die erg druk zijn met kinderoppassen, bewegen, bestuursfuncties vervullen, mantelzorg, vrijwilligerswerk doen, enzovoort.”

Knarrenhofjes bij kerken

Met verpleegzorgplekken en geclusterde woonvormen biedt minister Helder “wel een opening voor jong en oud om solidair samen te wonen en te zorgen”. Dat schrijft geestelijk verzorger Jos Looijse in het Nederlands Dagblad. Looijse pleit voor ‘knarrenhofjes’ bij kloosters en kerken, opdat jonge en oude christenen voor en met elkaar en andersdenkenden kunnen leven en zorgen.

Jong geleerd, oud gekraakt

Noodklok is misschien een te groot woord, schrijft vakblad Adformatie, maar Achmea wil met de campagne ‘Gelukkig oud worden volgens Achmea’ wel de aandacht vestigen op het tekort aan passend woningaanbod voor ouderen. In de commercial laat Achmea – naar later blijkt – een groep broze senioren een pand kraken. Helemaal in eighties style.

Mantelzorg sluipt er een beetje in

De meeste mantelzorgers beseffen niet eens dat ze dat zijn, terwijl het een fikse belasting is. Ervaringsdeskundige Tijn Elferink geeft in het AD zes tips: 1. Realiseer je sneller dat je mantelzorger bent; 2. Een mantelzorger is niet per definitie iemand met grijs haar; 3. Bereid jezelf voor op mantelzorg; 4. Vertel op het werk dat je mantelzorger bent; 5. Zoek op tijd hulp om overbelasting te voorkomen; 6. Denk na over je eigen mantelzorgtoekomst

Eerste barsten nieuw pensioen al te zien

Helaas is 2022 tot op heden een beroerd beursjaar met een ongekend hoge inflatie, waardoor de beperkingen van het nieuwe pensioenstelsel direct zichtbaar worden, schrijft financieel planner Herman Bouter in de Telegraaf. De eerste berekeningen wijzen volgens hem uit dat het pensioen gekort zou moeten worden in plaats van verhoogd.

Huishoudelijke hulp rijkeren fors prijskaartje

Het kabinet maakt de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp afhankelijk van het inkomen van de hulpbehoevende. Voor welgestelden betekent dit straks een fors prijskaartje, constateert de Volkskrant. Rijkeren betalen vanaf 2025 een eigen bijdrage tot 255 euro per maand. Zo wil het kabinet de Wmo betaalbaar houden.

Burgers actief opzoeken

De overheid behoort bij het oplossen van de problemen de burger voor te zijn, zegt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in EW. “Een proactieve houding dus. Als je weet dat ouderen met een niet-volledige AOW een beroep kunnen doen op een aanvullende inkomensvoorziening, dan wacht je niet tot men zich meldt. Je zoekt de burgers actief op die aanspraak kunnen maken op die aanvulling.”

Ouwedag met high tea, concerten en wijntjes

Onder deze kop bericht dagblad Tubantia uit Ootmarsum over het 25-jarig bestaan van het eerste particuliere verpleeghuis voor de welgestelden in Twente, Huize den Oostenborgh. De doelgroep bestaat vooral uit ondernemers, hoger opgeleiden en families met oud geld. “Het komt goed uit als je een ton op de bank hebt om de eindstreep te halen. Maar eigenlijk gun je dit iedereen.”

Elke dollar telt opeens in Sun City

Sun City was in 1960 de eerste seniorenstad van Amerika. De zon schijnt altijd en de belastingen zijn laag – dat trekt de bijna 65.000 senioren die hier wonen. Maar dit pensioenparadijs kende volgens Het Parool in de afgelopen maanden ook de hoogste inflatie van het hele land. In de regio rond Sun City, dat tegen de stad Phoenix ligt aangeplakt, werd in het najaar met 13 procent de hoogste inflatie in een Amerikaanse stad in twintig jaar gemeten.

Geef oudere Surinamer Nederlandse papieren

Zo’n duizend Surinamers wonen al decennia zonder papieren in Amsterdam. Als gebaar, en in navolging van de excuses voor het slavernijverleden, spannen de gemeente en advocaten zich in om hun een verblijfsvergunning te geven. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink heeft volgens Het Parool een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij de situatie van circa duizend ongedocumenteerde Surinamers in Nederland inhumaan noemt.

Mr en Mrs Senior Pride

De Utrechtse Corine van Dun (69) is gisteren uitgeroepen tot Mrs. Senior Pride, meldt AD Utrechts Nieuwsblad. Volgens Tanja Ineke, voorzitter van de Stichting Roze 50+, zet Van Dun zich al jarenlang ‘belangeloos in voor anderen’. Dat geldt volgens haar ook voor Joop Schermer (69) uit Heiloo, die de titel Mr Pride Senior won.

Laagdrempelige ontmoetingsplek

Een onafhankelijke ontmoetingsplek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Met dat doel is Stichting Clockhuysplein opgezet, meldt Oog TV uit het Groningse Haren. Samen met Zorg Innovatie Forum willen ze ervoor zorgen dat ouderen elkaar kunnen ontmoeten in het Clockhuys. Geriater Jos Verkuyl kwam op het idee om zo’n gezamenlijke ontmoetingsplaats te maken.

Nep noodpakket voor kwetsbare ouderen

Een inwoner van Rijsbergen werd meerdere malen gebeld door iemand die zich voordeed als een werknemer van de GGD die haar een ‘noodpakket voor kwetsbare ouderen’ wilde aanbieden. De bezorger werd op heterdaad betrapt, meldt het ANP.