Senioren Journaal van maandag 7 maart
Gebroken heup: niet opereren soms beste keuze
Moet je een gebroken heup van een gevallen oudere wel of niet opereren? Een vergelijkend onderzoek onder 172 zeer kwetsbare ouderen in 25 Nederlandse ziekenhuizen laat zien dat níet opereren vaak ook een goede, humane optie is, ook al leidt die vrijwel zeker tot overlijden. “Dit onderzoek geeft artsen, patiënten en hun naasten voor het eerst wat houvast bij het nemen van een beslissing”, zegt geriater Hanna Willems van Amsterdam UMC in Trouw.
Rondetafelgesprek woonzorg
De Tweede Kamer organiseert binnenkort een rondtafelgesprek met deskundigen over woonzorg. Er zijn drie gespreksrondes: aanpassing bestaande woningen en stimuleren bewustwording, gemeentelijke woonzorgvisies en implementatie, belemmeringen en oplossingen voor realiseren passende woonzorgvoorzieningen.
Minder loketten en meer zorg
De Seniorencoalitie heeft een visiedocument naar de Vaste Kamercommissie van VWS gestuurd voor het hoofdlijnendebat met de bewindslieden van VWS: minder loketten en meer zorg in de wijk, inzet op digitale technologie, aandacht voor preventie voor ouderen, meer aandacht voor groepen senioren met een lage sociaaleconomische status, meer passende seniorenwoonvormen in leefbare wijken, niet praten over senioren, maar met senioren.
Dilemma’s persoonsgerichte verpleeghuiszorg
“We vinden persoonsgerichte zorg steeds belangrijker. Toch gaat het niet altijd vanzelf, het betrekken van patiënten of cliënten.” Leyden Academy beschrijft drie belangrijke dilemma’s: Autonomie versus afhankelijkheid, Persoonlijk versus privacy, Mooie momenten versus eerlijk beeld. “Het is een prachtige ontwikkeling dat er in verpleeghuizen steeds meer aandacht is voor welzijn in bredere zin. Samen leuke dingen doen en genieten van mooie momenten. Maar is er ook oog voor pijn en verdriet?”
Sociale huurwoningen voor senioren
In Amsterdam is in en rond de Stadionbuurt heel veel behoefte aan sociale huurwoningen, vooral ook voor senioren, schrijft TaskForce Ouderenhuisvesting Stadionbuurt in NRC: Het aantal sociale huurwoningen is in deze buurt sinds 2005 met ruim 40 procent gedaald; 26 daarvan zijn geschikte seniorenwoningen (0,4 procent op het totale bestand van seniorenwoningen in Amsterdam); het percentage 65+ers dat binnen twee jaar wil verhuizen is sinds 2009 gestegen van 6 naar 21 procent, dat is een stijging van 250 procent.
Dementie door kopballen
Oud-voetballer Wout Holverda heeft ernstige dementie ontwikkeld door zijn voetbalcarrière. Kopballen hebben daarbij een grote rol gespeeld. Dat is na zijn overlijden, afgelopen december, vastgesteld door specialisten van het Amsterdam UMC, die het brein van de oud-prof van Sparta Rotterdam onderzochten. Niet eerder werd bij een Nederlandse voetballer zo’n sterk verband gelegd tussen de sportcarrière en dementie – met de dood als gevolg, aldus NRC.
Seniorvriendelijke gemeente
Het was vrijdag als vanouds gezellig druk op de bijeenkomst van het Cosbo in Heerenveen, meldt GrootHeerenveen. Wethouder Jelle Zoetendal pleitte voor een seniorvriendelijk Heerenveen. Hij sprak onder andere over voldoende toegankelijke activiteiten voor senioren, begrijpelijke informatie, die zowel digitaal als offline verkrijgbaar is, maar ook over geschikte woningen en woonvoorzieningen. “Senioren moeten serieus genomen worden en we moeten naar ze luisteren. Samen maken we zo Heerenveen seniorvriendelijk.”
Onaangenaam onveilig gevoel
“Wat is dat voor maatschappij, waarin ouderen met een schuin oog worden bekeken wanneer ze rustig in hun eigen huis blijven wonen zolang het enigszins kan?” Dat schrijft een lezer van het Leidsch Dagblad. “Elke keer dat het daarover gaat, in termen van een ‘probleem’ kunnen degenen die het betreft daar een onaangenaam onveilig gevoel van krijgen en dat verdienen we niet!”
Huiskamer zonder Wmo-indicatie
Het Etten-Leurs gemeentebestuur heeft het project ‘de Huiskamer’ van Surplus in wijkgebouw De Linde officieel bekrachtigd. Op deze plek kunnen kwetsbare inwoners -voornamelijk ouderen- zonder Wmo-indicatie terecht voor dagbesteding. Vrijwilligers en zorgmedewerkers van Surplus draaien de pilot, aldus de Etten-Leurse bode. De Huiskamer is vijf dagen per week geopend.
Voorkomen dat oudjes de toekomst bepalen
“Wil je dat een stel oudjes je toekomst bepaalt? Nou ik niet, ga stemmen dus’, zegt een Tilburgse jongere in het Brabants Dagblad. “Het is echt belangrijk dat jongeren naar de stembus gaan. Anders komen er vooral partijen voor 60-plussers in de raad als al die 60-plussers wél gaan stemmen. En hebben we over vier jaar vooral veel brede fietspaden in Tilburg.”
Duo-wonen jong en oud
De doorstroming op de woningmarkt zou in Gouda wel eens sneller kunnen gaan als de gemeente als ‘beloning’ een verhuisvergoeding uitlooft, geloven Gouda Vitaal en de PvdA, volgens AD Groene Hart. Ook wordt in Gouda geopperd (CU) ‘duo-wonen’, waarbij jongeren en ouderen een woning delen.
Lijsttrekkersvenijn over ouderenbeleid
In een lijsttrekkersdebat in Nuenen ontstond volgens het Eindhovens Dagblad alsnog enig venijn toen het ging over goede voorzieningen voor ouderen. “Ouderen hebben geen vertrouwen in de politiek. Er is de afgelopen vier jaar niks gebeurd’, stelden meerdere partijen. De lijsttrekker van W70, die als wethouder gaat over senioren, zette daar tegenover: “Er is juist heel véél gebeurd.”
Scheve Stoepen Wedstrijd
In Bussum organiseert het CDA een Scheve Stoepen Wedstrijd. De meest scheve stoep wordt nog voor de verkiezingen van 16 maart door het CDA gerepareerd, meldt Bussums Nieuws. De lijsttrekker: “Het is toch te gek voor woorden dat in een welvarende gemeente door achterstallig onderhoud onze kinderen en ouderen regelmatig vallen over scheve stoepen?”
Met Liv Inn ouderenzorg betaalbaar houden
In Hilversum heeft corporatie Habion de eerste Liv Inn gerealiseerd, een woonconcept waar oud en jong samen leven, aldus Maarten Bouwhyuis in een BNR-podcast, mede mogelijk gemaakt door TwynstraGudde. Kunnen we met concepten zoals de Liv Inn de ouderenzorg betaalbaar houden?