Senioren Journaal van vrijdag 7 januari

‘Omikron voor ouderen veel minder dodelijk’

De omikronvariant van het coronavirus lijkt voor ouderen veel minder dodelijk dan zijn voorgangers. Dat stelt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in Kopenhagen, in het AD. De internationaal gerenommeerde Nederlandse wetenschapper baseert zich op ‘opvallende’ nieuwe cijfers uit Denemarken, het land waar omikron iets eerder voet aan de grond kreeg. Waar de besmettingen vertienvoudigden, vertoonden de sterfgevallen dus slechts een verdubbeling. In Denemarken is de teneur dat omikron ‘het begin van het einde van de crisis’ kan zijn. “Er mag echt een hoopvolle boodschap zijn.”

Trage vaccinatie reden hoge oversterfte?

De oversterfte was vorig jaar net zo hoog als het jaar ervoor: ongeveer 15.000 overlijdens. Naar verwachting is covid de oorzaak, schrijft Trouw. Vergelijk Nederland met België en direct valt op dat de extra sterfte hier veel hoger is dan bij de zuiderburen. Verschillende seniorenorganisaties meldden donderdag dat zij snel een onderzoek willen naar wat er misgaat. De oversterfte is in de laatste week van 2021 in Nederland nagenoeg verdwenen. Vooral bij 80-plussers was de sterfte niet meer noemenswaardig hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Oudere ‘mist’ meer jaren

Een NRC-artikel over wat mensen missen als gevolg van de coronabeperkingen laat één element onbelicht., aldus de reactie van een lezer: Namelijk dat de twee coronajaren voor een ouder persoon van tachtig jaar een veel hoger percentage vormen van de pakweg vijf jaren die zo iemand nog te leven heeft, dan voor een jongere van twintig jaar die er nog zestig voor de boeg heeft. Discussie over wie het meeste mist – biljartmiddagjes of feestjes – is zinloos. Want de kern van het verhaal zit in de kop: ‘Iedere generatie heeft haar eigen rampen’, met dit verschil dat voor de oudere twee ‘gemiste’ jaren rond vijftig procent van de levensverwachting uitmaken en voor de jongere maar twee of drie procent.

Straks naar het dag- en doe-centrum

TanteLouise begint dit voorjaar in Steenbergen met een nieuw zorgconcept, meldt dagblad BN De Stem: Een deel van woonzorgcentrum Onze Stede wordt omgetoverd tot een eigentijds dag- en doe-centrum, compleet met een gezondheidspunt, twee chique logeerappartementen en een showroom met uitleenbalie voor moderne zorgtechnologie. De nieuwe locatie krijgt ook een eigen ‘proeflokaal’, waar iedereen terecht kan voor een praatje, een drankje en een hapje. Het moet het kloppend hart worden van de hele buurt.

Toenemend risico ouderenmishandeling

Als langer zelfstandig wonen steeds moeilijker wordt, zijn ouderen afhankelijk van de goede zorgen van familie, vrienden en/of bekenden. “Deze afhankelijke en kwetsbare relatie kan door allerlei factoren, zoals onkunde, onmacht of onwetendheid, uit balans raken. Het risico op ouderenmishandeling neemt daardoor toe”, aldus Movisie over de aanpak van ouderenmishandeling bij de publicatie van een handreiking voor sociaal professionals.

Rondkomen van 10 euro per dag

Trix van der Biezen is een van die mensen die moeite heeft om rond te komen. Ze leeft met AOW en een klein aanvullend pensioen. En dat komt dus neer op tien euro. Tien euro waar ze alles van moet doen, vertelt ze in De Nieuws BV: ‘Eten, drinken, naar de kapper, kleding kopen, cadeautjes, alles. Dat gaat natuurlijk niet.’. En het zijn niet alleen de ‘leuke dingen’ waarop ze moet beknibbelen. ‘Ik heb een aantal jaar zorg gemeden.’

Jubelton op zijn vroegst in 2023 afgeschaft

Kan ik mijn kind nog helpen met het kopen van een woning? Reinout van der Heijden (Geldgids) geeft in de Volkskrant antwoord op deze vraag: Helaas wil het nieuwe kabinet de belastingvrije schenking voor de eigen woning afschaffen. De jubelton wordt op zijn vroegst in 2023 afgeschaft, dus dit jaar kunt u er nog van gebruikmaken.

Ouder worden is een kunst

Deze maand brengt het College van B & W van Sliedrecht de Seniorenvisie ‘Ouder worden is een kunst’ in de gemeenteraad. “Onze senioren verdienen extra aandacht. Thema’s zoals mantelzorg, eenzaamheid en levensloopbesteding bouwen zijn daarin relevant en vragen om een integrale aanpak”, schrijft het college volgens Sliedrecht24.

Voorlopig geen medicijn tegen alzheimer

Bracht 2021 een medicijn tegen alzheimer dichterbij? “Je hoopt dat zo’n middel de ziekte sterk remt of zelfs geneest, maar daarvan is helaas geen sprake”, zegt Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland. Hij verwacht niet dat er binnen vijf jaar zo’n verlossend middel op de markt verschijnt. “Maar we leren op elk gebied van dementie. Hoe de eiwitten zich gedragen, hoe we betere diagnoses kunnen stellen met bloedtesten die steeds dichterbij komen. En hoe we mensen met dementie en hun naasten beter kunnen helpen en ondersteunen. We staan niet stil.”

Seniorenwoningen: eerst zien, dan geloven

Vanwege de enorme vergrijzing wil Dordrecht de komende jaren duizend extra woningen voor senioren bouwen. Ook moeten er driehonderd verpleeghuisplekken bijkomen. Ouderenbonden zijn kritisch op de plannen, aldus AD De Dordtenaar. “De ambities zijn prachtig, maar wij zeggen: eerst zien en dan geloven. Vier jaar geleden vroegen we al om meer werk te maken van seniorenwoningen en nu ligt er pas dit document. Ik denk dat we over vier jaar moeten concluderen dat er weer niets is uitgevoerd”, zegt voorzitter Hans de Goeij van de KBO.

Vraag het de afvalcoach

Voor kwetsbare ouderen in Harderwijk komt voorlopig geen uitzondering in het nieuwe afvalbeleid. Wel kunnen ze binnenkort gebruik maken van een afvalcoach, die hen helpt om beter afval te kunnen scheiden, zo laat wethouder Bert van Bijsteren weten. “En dat begint al in de winkel.” Van Bijsteren reageert hiermee volgens de Stentor op een artikel in deze krant, waarin aandacht werd gevraagd voor een ‘hiaat in het nieuwe afvalbeleid’ noemen. Bij dat beleid betalen Harderwijkers niet langer een vast jaarbedrag voor het ophalen van het afval, maar moeten ze per lediging gaan betalen.

Dan maar richting kist misschien?

“Je moet maar durven, als beleidsmaker”, schrijft Willem van Dam in de PZC. “Eerst de bejaardenhuizen sluiten en zeggen dat de oudjes zo lang mogelijk in hun eigen huis moeten blijven wonen, om die bejaarden vervolgens te verwijten dat ze blijven zitten waar ze zitten en dat ze aldus de jongeren de weg versperren naar een woning. Hoe krom wil je het hebben. Bejaardenbonden boos. En geef ze eens ongelijk. Waar moeten de oudjes dan heen, richting kist misschien?”

Noodzaak mondzorg bij ouderen onderschat

Met het ouder worden, wordt mondzorg vaak vergeten. Onnodige en vaak pijnlijke behandelingen zijn het gevolg. Geef mondzorg een vaste plaats in het dagelijks leven van kwetsbare ouderen, schrijft dr. Claar Wierink (tandarts-geriatrie) in het AD. Zij ziet het in haar praktijk: wanneer de zelfredzaamheid afneemt wordt tandartsbezoek vergeten of overgeslagen.

Veel meer vaart nieuwe woonvormen

“De tijd van praten is voorbij, er moet actie komen.” Dat is het parool in Cuijk voor ‘de groep van 30’ (burgers en professionals), zo is te lezen in de MaasDriehoek. “Naast dat de gemeente de woonzorgvisie moet formuleren moet men leren van elkaar.” Alle kernen zijn al aan het bekijken wat er moet komen maar ook waar! “Er moet veel meer vaart komen in woonhofjes en andere geclusterde woonvormen voor senioren.”

Zorglocatie met leven in vrijheid

De Riethorst in Geertruidenberg is een zorglocatie waar leven in vrijheid centraal staat. Het is een verpleeghuis zonder gesloten deuren, wat mogelijk is dankzij de inzet van zorgtechnologie, aldus een artikel op de website van brancheorganisatie ActiZ. Door de inzet van leefcirkels en de beweegruimte die bewoners hebben, zien ze bij het verpleeghuis zo goed als geen agressie meer op basis van belemmeringen. Ook hoeven er minder medicijnen te worden ingezet. Daarnaast is er veel meer levendigheid.