Seniorenjournaal van dinsdag 7 december
Wie zorgt er straks voor je ouders?
‘Bijna iedereen wordt op enig moment mantelzorger of krijgt mantelzorg. Het is daarom goed om met je ouders en je broers en zussen te bespreken hoe ze het zouden willen’, zegt Marjolein Broese van Groenou (62, hoogleraar Informele zorg), mede op basis over ervaringen met haar eigen ouders, in het FD. ‘Als we kinderen krijgen vinden we het heel normaal om van tevoren de rol van de grootouders te bespreken. Gaan ze een dag oppassen of niet? We zouden er goed aan doen ook deze levensfase van tevoren met elkaar te bespreken: door wie zou je verzorgd willen worden? En wat verwacht je dan van ons?’
De juiste zorg voor de juiste oudere
Klinisch geriater Yvonne Schoon is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘De juiste zorg voor de juiste oudere’ aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Zij ontwikkelt methoden waarmee artsen kunnen bepalen of een behandeling bij ouderen passend is en of ze fit genoeg zijn. Daarbij is niet behandelen ook een optie en is kwaliteit van leven belangrijker dan verlenging van leven. Deze leerstoel is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar VGZ, waarmee het Radboudumc een alliantie heeft.
In centrum wonen en dan de auto weg?
Amersfoort wil in nieuwe wijken veel minder parkeerplekken in ruil voor extra huizen en groen. Het alternatief? Deelvervoer. Een parkeerplaats kost straks jaarlijks tot 2000 euro; de rest van de stad wordt vergunningengebied. De wethouder zegt in AD Amersfoortse Courant dat senioren mogelijk best bereid zijn hun auto weg te doen als ze vlakbij de binnenstad komen wonen.
Corporatie elk jaar een wooncommunity
“Het ontwikkelen van nieuwe woonconcepten voor senioren past in de strategische doelen van de woningcorporatie om bij te dragen aan een inclusieve samenleving”, stelt de programmamanager leefbaarheid van deltaWonen op Platform31. De corporatie is bijvoorbeeld ook aangehaakt bij het Zwolse Knarrenhof. “Als woningcorporatie hebben wij als voornemen om elk jaar een wooncommunity op te leveren.”
Pensioenfondsen rijker, gepensioneerden armer
“De pensioenfondsen worden steeds rijker, maar zij die er recht op hebben, steeds armer”, schrijft een lezer van het AD. “Wie had ooit gedacht dat Nederland met één van de beste pensioenregelingen van de wereld er nu zo een puinhoop van zou maken?” Een lezer van dagblad Tubantia stelt dat gepensioneerden (3.370.000) eisen kunnen stellen aan de politiek “en ze hierop afrekenen bij de volgende verkiezingen.” Eerste Kamerlid Ton Raven uit Geleen, die een petitie is gestart voor het indexeren van de pensioenen, betoogt bij L1 dat door het uitblijven van indexaties nu in totaal 40 miljard euro niet is uitgekeerd aan gepensioneerden. Het CBS meldt vanmorgen de hoogste inflatie in bijna 40 jaar.
Negatieve gevolgen wisselen medicijnen
Patiënten moeten van hun zorgverzekeraar te vaak en te snel wisselen van medicijnen, aldus ANBO. In een peiling van ANBO zegt ongeveer een kwart van de 65-plussers dat het wisselen van medicijnmerk gevolgen heeft gehad voor de gezondheid.
Senioren in nieuw college
De partijen DOP, Lokaal Dijk en Waard en Senioren Dijk en Waard gaan samen met de VVD in gesprek over de vorming van een nieuw college voor de fusiegemeente Dijk en Waard, meldt het Noordhollands Dagblad. De lijsttrekker van DOP, laat weten dat de drie eerstgeoemde partijen zichzelf zien als het ‘motorblok’ in het nieuwe college.
Hulp bij dementie: van woorden naar daden
“De hulp bij dementie moet beter. Overal in het land.” Als belangenorganisatie van mensen met dementie en mantelzorgers bewaakt Alzheimer Nederland de uitvoering van de Zorgstandaard Dementie. Er is nu een leidraad waarbij meer partijen de urgentie voelen. “Met het plan kunnen we van woorden naar daden.”
Nieuwe impuls Lang zult u wonen
Hoe kunnen Drenten veilig en comfortabel blijven wonen op de plek waar zij dat willen? Met de campagne Lang zult u wonen helpt de provincie Drenthe inwoners met het klaarmaken van hun huis voor de toekomst of het op tijd verhuizen.
E-luiers in het verpleeghuis
Modern incontinentiemateriaal met ingebouwde sensoren is prijzig en vergt nieuwe software. Een aantal verpleeg- en verzorgingstehuizen in de regio Leiden besloot te onderzoeken hoe deze nieuwe oplossing toch goed ingevoerd kan worden, meldt Sleutelstad. Want slim incontinentiemateriaal kan de kwaliteit van leven van verpleegbewoners aanzienlijk verbeteren.
‘Hospices onterecht driemaandengrens’
Hospices zijn te star in het hanteren van een driemaandengrens voor cliënten. Tot die conclusie is seniorenorganisatie KBO-PCOB gekomen na uitgebreide navraag bij deskundigen. Voor opname in een hospice geldt een verwachte levensduur van maximaal drie maanden. Duurt de zorg uiteindelijk langer en is er nog geen uitzicht op overlijden, kan de cliënt zo maar worden weggestuurd. Onterecht, zo blijkt nu volgens KBO-PCOB.
‘Ouderen willen graag sporten’
Tennis, voetbal of basketbal en dat allemaal wandelend. “Het is heerlijk dat ik op deze manier kan sporten”, vertelt Hennie enthousiast aan RTV Oost. Samen met zeven anderen neemt hij deel aan het ouderensportteam in de gemeente Tubbergen. “Er waren signalen dat ouderen een plek misten om te sporten, daarom hebben we dit initiatief opgezet”, zegt Sportservice Tubbergen. Bedoeling is dat na een jaar sportclubs het initiatief overnemen.
Merendeel 75-plussers ja tegen huisbezoek
Zelfstandig wonende 75-plussers in Lewedorp krijgen bezoek van een medewerker van het Vrijwilligershuis, de welzijnsorganisatie in de gemeente Borsele. Zij kunnen heel wat vragen verwachten, zoals over hun gezondheid, financiën, digitale vaardigheden en sociale contacten, aldus de PZC. “Alle 75-plussers zijn benaderd, het merendeel ging daar op in.