Senioren Journaal van vrijdag 7 augustus

Willem, hulp bij al uw levensvragen

“Woont u in Twente of de Achterhoek en heeft u levensvragen? Bij Willem kunt u terecht voor hulp, troost of een luisterend oor. Gewoon even bellen of mailen en een geestelijk verzorger maakt een afspraak met u.” Achter Willem staat een team van ruim dertig geestelijk verzorgers uit Twente en de Achterhoek, aldus zorgverzekeraar Menzis. ‘Willem’ is bedoeld voor 50-plussers die worstelen met zingeving en voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten.

‘Vervoer door vrijwilligers aanvulling’

Het vervoer door vrijwilligers van ouderen en mensen met een beperking kan een aanvulling zijn op het doelgroepenvervoer, maar zeker geen volwaardig alternatief. Dat benadrukt volgens vakblad TaxiPro de Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer (RAD) voor de regio Arnhem-Nijmegen in haar jaarverslag over 2019. De adviesraad reageert daarmee op het groeiende aantal gemeenten waarin initiatieven met vrijwilligersvervoer ontstaan. Dit beperkt zich niet tot de regio Arnhem-Nijmegen; er is sprake van een landelijke trend.

Samen Beslissen

“De dokter heeft medische kennis, u heeft kennis over uw persoonlijke situatie, en over uw wensen”, aldus een geriater in opleiding en een geriater van het Catharina Ziekenhuis in een bijeenkomst Samen Beslissen van KBO Eindhoven. “Het kan zijn dat de dokter u wil vertellen over de uitslag van het bloedonderzoek, terwijl u uw zelfredzaamheid en uw sociale contacten belangrijker vindt.” Een goed gesprek met de dokter biedt ruimte voor beiden, is de samenvatting, aldus het Eindhovens Dagblad.

Groen wijkje voor verzorgd wonen

Het vastgoed van woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht heeft een nieuwe eigenaar: Secufund Investments (SFI). SFI wil er voor zorgen dat De Beyart nog meer een ‘groene parel in het hart van stad’ wordt. “Niet alleen wat gebouwen betreft gaan we vernieuwen en verbeteren”, zegt de bestuurder van De Beyart tegen RTV Maastricht. “We richten ons op wonen met service en zorg, zorg aan huis en de dagopvang breiden we uit. Ook bieden we straks de mogelijkheid om tijdelijk bij De Beyart te wonen.”

‘Niet naar ouderen als je je niet aan regels houdt’

Minister-president Mark Rutte heeft jongeren donderdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet dringend verzocht om niet bij ouderen of kwetsbaren op bezoek te gaan als ze zich onlangs niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden. “Dat risico mag je niet nemen”, aldus de premier volgens NU.nl.

Zorgrobot SARA bij Vitalis

Medewerkers van de vijf locaties van woonzorginstelling Vitalis krijgen binnenkort een nieuwe collega: zorgrobot SARA, aldus ICT&health. “Die gaat haar collega’s echter niet assisteren bij de fysieke verzorging van ouderen of het uitdelen van medicijnen. SARA is een zogenoemde sociale zorgrobot die de eenzaamheid bij ouderen kan verlichten. Gewoon door een praatje te maken, een verhaal te vertellen of (samen) muziek te maken.”

Verpleeghuizen bleven onderbelicht

De Ombudsman van de NOS constateert dat de gevolgen van de corona-uitbraak in verpleeghuizen soms onderbelicht bleven. “Verpleeghuizen gaan op een gegeven moment dicht en dan verdwijnen ze uit beeld. Tv had natuurlijk het probleem dat niemand er meer naar binnen mocht, maar ook bij andere media zie je een hiaat in de berichtgeving.” De hoofdredacteur van de NOS zegt: “Verpleeghuizen waren misschien minder georganiseerd, maar dan moeten we dat eerder signaleren. We moeten actief blijven zoeken naar onderwerpen die niet vanzelf naar ons toekomen.”

Woningaanbod moet veel minder eenzijdig

Voor ouderen zijn er in de gemeente Nissewaard te weinig geschikte huizen. Dat staat volgens AD Rotterdams Dagblad in de Woonvisie die Nissewaard heeft opgesteld. Vooral in Spijkenisse is het woningaanbod nu te eenzijdig. In de jaren 70 en 80 zijn heel veel betaalbare huizen gebouwd voor gezinnen, omdat Spijkenisse een groeikern was voor mensen die uit Rotterdam weg wilden. De mensen die toen naar Spijkenisse verhuisden, zijn de ouderen van nu en de komende jaren. Zij hebben inmiddels behoefte aan een ander soort woning.

‘Ik wil in alle rust binnen kunnen pinnen’

Een 85-jarige vrouw bezocht het nieuwe kantoor van de Rabobank in Emmen, maar kon daar niet pinnen. “Ik wil graag binnen pinnen, dat geeft me een veilig gevoel”, vertelt ze in het Dagblad van het Noorden. Een Rabobank-medewerker adviseerde haar te pinnen bij de geldautomaat in de Albert Heijn. De drukte van de supermarkt wil ze juist vermijden. “Ik wil ergens binnen pinnen, in alle rust. Als ik er dan niet uit kom, vind ik het fijn als iemand me even helpt. Veel oudere mensen die ik ken willen dat ook. Dan heb je zo’n mooi gebouw en dan bied je die service niet. Onbegrijpelijk.”

Nu meer loon of later meer pensioen?

De loonsverhogingen dreigen volgend jaar lager uit te vallen door een forse stijging van de pensioenpremies. Dat vrezen verschillende werkgevers, blijkt uit een inventarisatie door NRC. Veel pensioenfondsen verwachten volgend jaar een hogere premie te moeten heffen bij werkgevers en werknemers. In meerdere sectoren proberen werkgevers de premiestijging nog te voorkomen of beperken. Dat kan door de pensioenregeling te versoberen. Maar dat zien de vakbonden lang niet altijd zitten.

Camper als virusvrij fort 60-plussers

De opmars van de camper in Nederland is deze eeuw niet te stuiten. In het laatste decennium verdubbelde het aantal, aldus het AD; nu zouden er tussen de 118.000 en 132.000 rondrijden. Koopjes zijn het niet; zelfs tweedehands kosten ze nog altijd tussen de 25.000 en 65.000 euro. Mede daarom is de huur, voor enkele weken, een populaire optie. En juist in de zomer van corona blijken die campers niet aan te slepen. Veel camperreizigers zijn 60-plussers. Zij zien de camper als een virusveilig alternatief, een privé-onderkomen op wielen met eigen sanitair en keuken.