Senioren Journaal van dinsdag 6 september

Winkels verliezen omzet door vergrijzing

Hoewel het aandeel 65-plussers in de komende tien jaar oploopt naar bijna een kwart van de bevolking, profiteert de retailsector niet van de vergrijzing. Ouderen besteden hun geld liever aan weekendjes weg en vakanties dan aan winkelen. Andere factoren: de nieuwe oudere is digitaler en verwacht dat de bestedingsruimte minder wordt.

Goed oud worden in Almere

Hoe wil jij goed oud worden in Almere? Tot en met 17 september trekt Goud in Almere met een busje van opiniepijlers.nl de wijk in om daarover te praten met inwoners. “Hiermee willen we inwoners nog meer betrekken bij het doel van Goud: een Almere waar je goed oud kunt worden”, aldus de gemeente.

Dagelijks kiezen wie wel of niet zorg krijgt

Ontoereikende tarieven, een hoog ziekteverzuim, en daardoor de noodzakelijke inzet van veel zzp’ers maken dat organisaties voor wijkverpleging diep in de rode cijfers duiken. ‘Onze zorgmedewerkers moeten nu dagelijks kiezen welke oudere er wel en welke er geen thuiszorg krijgt.’

Overwaardehypotheek in het schap

Een SNS-franchisenemer in ’t Gooi  zou dolgraag een overwaardehypotheek in het schap willen hebben. “Ik had daar van de week weer klanten voor: die mensen wilden 150.000 euro lenen om lekker van te eten en leuke dingen van te doen. Die hadden vijf ton overwaarde op het huis, maar ze konden het niet betalen op hun pensioeninkomen. Dat zijn er veel hier.”

Koopkrachtbelofte lijkt illusie

Gepensioneerden slaan alarm over hun huidige en toekomstige koopkracht. De belofte dat het nieuwe pensioenstelsel tot een betere oude dag zal leiden, is hoogst onzeker. Daarmee wordt de belangrijkste belofte van het pensioenakkoord niet waargemaakt. Dat zeggen de vertegenwoordigers van vier ouderenorganisaties, met gezamenlijk een half miljoen leden.

Verdubbeling aantal mensen met dementie

Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen met dementie naar verwachting sterk toe. In 2020 woonden er 249.000 40-plussers met dementie in Nederland. In 2050 wordt volgens Vektis een stijging verwacht naar 447.000 mensen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020.

Zelf beschikken over levenseinde

Fantastisch wat het Expertisecentrum Euthanasie doet en heeft gedaan, schrijft een lezer van de Volkskrant. “Het wordt hoog tijd dat er een grote stap voorwaarts wordt gezet en dat we zelf kunnen beslissen over ons levenseinde en dat we daarbij kunnen beschikken over humane middelen daartoe.”

Tienduizend euro ineens en minder pensioen

Vanaf 1 juli 2023 is het mogelijk 10 procent van je hele pensioenpot ineens op te nemen. Maar is dat ook verstandig? Pensioenfondsen wagen zich volgens De Limburger nog niet aan proefberekeningen. Verzekeraar Achmea durft wel een voorbeeld te geven. Als iemand tienduizend euro ineens opneemt, kan de pensioenuitkering levenslang zo’n dertig euro netto per maand lager zijn.

Multidisciplinair Team Ouderen

In een pilot werken huisartsen in Delft samen met een Multidisciplinair Team Ouderen. “Samen zorgen zij ervoor te zorgen dat patiënten op tijd de nodige zorg krijgen, waardoor onnodige achteruitgang met uiteindelijk een crisis tot gevolg voorkomen wordt. Het doel is niet dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar dit kan wel een prettige bijkomstigheid zijn.”

Op zoek naar kandidaat-bewoners

Waar vind je die kleinere en betaalbare  woningen? De bewoners van Woongroep Castellum  in de Amersfoortse wijk Kattenbroek weten het wel, meldt de Stad Amersfoort. Om vrijkomende appartementen weer te laten bewonen is Castellum op zoek naar kandidaat-bewoners. Wie 55-plus is en nog geen 70 jaar, kan kennis komen maken.

Zeeuwse denktank zorgtekorten

Zo’n 360 Zeeuwen kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten om mee te doen aan een ‘denktank’, die zoekt naar ideeën om de zorg in Zeeland bereikbaar te houden. Het is een idee van de Zeeuwse Zorg Coalitie, aldus Streekomroep De Bevelanden. De Zeeuwse zorg kampt met een personeelstekort en een stijgende zorgvraag door vergrijzing.