Senioren Journaal van donderdag 6 oktober

Zes op de tien ouderen al corona gehad

Ondanks alle vaccinaties en voorzorgsmaatregelen, heeft van alle 70-plussers zo’n 60 procent corona gehad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van bloedbank Sanquin. De cijfers zijn opvallend, omdat een jaar geleden nog maar een op de vijf ouderen een infectie had doorgemaakt.

Al die zorg thuis, gaat dat lukken

Het idee is om meer mensen zorg thuis te laten krijgen en dat thuis ook steeds meer kan met behulp van technologie. “Dat is ook goed: bij ouderen leidt ziekenhuiszorg thuis tot minder complicaties”, zegt voorzitter Bianca Buurman van Verplegenden & Verzorgenden Nederland. De verpleeghuiszorg zal voor een groot deel naar de wijk gaan. De vraag is of dat ook gaat lukken. De V&VN-voorzitter formuleert “vragen die zeker leven”.

Wonen met technologie

Dutch Empathic Environment Livinglabs (DEEL) ontwikkelt volgens ICT&Health “een meevoelende en toekomstgerichte woonomgeving: woningen en wijken die zich aanpassen aan en anticiperen op wat kwetsbare groepen kunnen, willen en nodig hebben. Dit ‘Nieuwe Wonen’ betreft een optimale interactie tussen de bewoner en de context waarin hij/zij zich bevindt.”

Na hitteplan ook plan voor de kou

Hoewel het koud hebben niet direct zal leiden tot nadelige gezondheidseffecten, ligt dat voor ouderen, zieken en kwetsbaren anders, leggen artsen op NU.nl uit. “Als het extreem heet is wordt er een hitteplan geactiveerd, maar er zou ook een plan moeten zijn voor als het heel koud is. Zeker in het geval van ouderen die de neiging hebben te besparen en daarom de verwarming langer uit laten staan.”

Stop met idee meer eigenbetalingen

Het ministerie van Financiën is op dit moment aan het doorrekenen wat het oplevert als mensen meer zelf gaan betalen voor de langdurige zorg. ‘Een ramp’, betoogde Marcel Canoy (bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie dementiezorg  VU) volgens Zorgvisie in zijn oratie. ‘Dit idee wordt al toegepast in Engeland en geloof me, dat wil je niet als voorbeeld.’

Explosie prestatiebonussen pensioenfondsen

Nederlandse pensioenfondsen betaalden vorig jaar bijna dubbel zoveel aan vermogensbeheerders als in 2020. Ze waren volgens het FD daardoor een recordbedrag van €14,5 mrd kwijt aan de uitvoering van pensioenen. Prestatievergoedingen liggen zeer gevoelig, omdat elke euro die naar vermogensbeheerders verdwijnt niet naar de pensioenpot gaat.

Knarren, opgelet! De hofjes komen

Onder deze kop meldt dagblad Tubantia, dat Hengelo nog geen knarrenhofjes heeft maar dat daar wat gemeente en woningcorporatie Welbions betreft verandering in komt. In Oldenzaal zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van De Noabershof, geïnspireerd op een knarrenhof. En Stichting Knarrenhof zegt in overleg te zijn met een grondeigenaar in het centrum van Goor.

Huismeester nu medewerker Buurtbeheer

Bij de Rotterdamse corporatie Woonstad heeft de huismeester een nieuwe naam gekregen: medewerker Buurtbeheer. “Deze naam sluit beter aan bij het werk wat zij doen. Het werk blijft hetzelfde. Daar verandert gelukkig niets aan.”

OV-alternatieven platteland heel gedoe

Kunnen ouderen in Friesland straks nog wijs worden uit de gribus aan alternatieven voor de lijnbus op het platteland? Statenleden zijn nog niet gerust op de busplannen voor 2024-2034, meldt het Friesch Dagblad. Deelfietsen, wijkauto’s, Opstappers, lijntaxi’s, belbussen, ‘vlinders’: waar je vroeger volgens een vaste dienstregeling de bus kon pakken, zijn reizigers straks steeds vaker op een alternatieve manier van vervoer aangewezen.

Met geur en smaak oude tijden herbeleven

Geuren en smaken kunnen herinneringen oproepen. Dit blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit Brits onderzoek, vooral bedoeld om uit te zoeken hoe hiermee mensen met dementie kunnen worden geholpen. Als een mogelijke toepassing wordt genoemd het maken van een persoonlijk boek met smaakherinneringen.

Bij kinderen intrekken – of andersom

Het is een van de vele paradoxen in de moderne samenleving, schrijft Peter de Waard in zijn Volkskrant-column: Vier van de tien Nederlanders voelen zich in toenemende mate eenzaam, maar ze gaan wel massaal alleen wonen. “Het moet financieel aantrekkelijker worden gemaakt voor ouders om bij hun kinderen in te trekken als die daar de ruimte voor hebben. En andersom. Dat twintigers en dertigers zo lang bij hun ouders blijven wonen, moet sociaal gezien niet als een probleem worden gezien, maar als een voordeel.”

Slimme lamp nu ook beschikbaar thuis

De slimme lamp van Nobi die detecteert of iemand gevallen is, komt ook beschikbaar voor mensen thuis, zo wordt gemeld op Emerce. Tot op heden werden de lampen getest in en goedgekeurd door woonzorgcentra.  Voor het gebruik thuis wordt een pilot opgezet waaraan 100 ouderen deelnemen.

Achterstand gepensioneerden naar 35 tot 40%?

Is dit niet het moment om die idiote ’reken je arm’-rekenregels los te laten en de pensioenen weer volledig te gaan indexeren, vraagt een Telegraaf-lezer zich af. “Gebeurt dit niet dan gaat de achterstand die de gepensioneerden de afgelopen 12 à 13 jaar hebben opgelopen richting de 35 tot 40%. Of leeft in de Den Haag wellicht de illusie dat die paar tientjes waarmee de AOW zal worden verhoogd per 1 januari volledig kostendekkend is?”