Senioren Journaal van woensdag 6 oktober
Kennisloket Thuis in Blijvende zorg
Vijf gemeenten in Midden-Holland en zorgverzekeraars VGZ zijn een samenwerking gestart om ouderen beter te adviseren en begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg adviseert ouderen, hun verzorgers en mantelzorgers telefonisch over de verschillende opties; thuis of in een zorginstelling, de keuzes die bewoners hebben en hoe de zorg te regelen is. Het loket is een gratis service voor alle ouderen woonachtig in Midden-Holland, voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn.
Gepensioneerden naar de rechter
Opnieuw is er een rechtszaak in de maak tegen pensioenfonds PGB. Deze keer komt het initiatief van deelnemers van het bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (bpf AVH), aldus de Telegraaf. Hoeveel de korting hier precies wordt, is nog onduidelijk maar PGB verwacht een korting van 16%, die wordt uitgesmeerd over tien jaar. Een AVH-deelnemer is inmiddels een crowdfundingsactie gestart om een rechtszaak tegen PGB aan te kunnen spannen.
‘De ouderen bepalen het bestuur’
De twintigers van nu kunnen geen huis meer kopen. De klimaatproblemen zijn onloochenbaar. En er is een democratisch probleem, zegt schrijver Jan Konst (1963) in een interview in Trouw over zijn boek ‘Na de revolutie, kind van de jaren zeventig’. “Mensen van mijn generatie en gepensioneerden vormen electoraal de grootste groep. We leven zowat in een gerontocratie, waar de ouderen het bestuur bepalen. Democratisch gezien hebben wij de meeste macht omdat we met de meesten zijn. Dat is gewoon niet goed.” Je zou volgens de schrijver kunnen beginnen met het stemrecht te verlagen tot ten minste zestien jaar.
‘Ik wil geen sportcoach aan de deur’
In Leusden hebben inwoners die tussen de 60 en 75 zijn een brief ontvangen waarin staat dat ze kunnen deelnemen aan een outdoorprogramma om fitter te worden. Wie dat niet wil, moest een antwoordkaartje op de post doen, want anders staat er dus binnenkort een sportcoach op de stoep. Dat viel verkeerd, zullen we maar zeggen, schrijft AD-columnist Linda Akkermans: De telefoons in het gemeentehuis staan roodgloeiend door bezorgde (semi)bejaarden met visioenen van verplichte hardlooprondjes en een ambtenaar die hen sommeert dertig squats in het park te doen. De wethouder trok meteen het boetekleed aan: hadden ze zo niet moeten doen, die brief.
Hoe je eenzaamheid in de wijk aanpakt
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt er extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Volgens de onlangs verschenen richtlijn ‘Eenzaamheid onder ouderen’ van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN) is er voor wijkverpleegkundigen een belangrijke taak weggelegd om signalen van eenzaamheidsgevoelens bij ouderen serieus te nemen en erover te praten, ook al kun je het niet direct oplossen.
‘Hele industrie rond stoppen met werken’
‘Iedereen heeft het tegenwoordig over succesvol ouder worden’, zegt loopbaancoach Willem IJzereef in het AD. ‘Je moet op je 85ste de marathon nog lopen, uiteindelijk gezond 103 worden en dan ineens dood vallen.’ Er ligt vrolijk cynisme in zijn stem. Hij is zelf 66, nog niet gestopt met werken. ‘Maar ik ga wel over mijn eigen agenda. Voor tien uur ’s ochtends plan ik geen afspraken in.’ Een kwartiertje surfen op internet leert AD-redacteur Frank Poorthuis dat er rond het stoppen met werken een hele industrie gebouwd is. “Cursussen, themaweekendjes weg, met culinaire lotgenoten koken in een hotel, met sportieve zestigers over de Veluwe fietsen. En maar praten. Ieder zijn ding.”
Eigen baas over je pensioengeld
Een mooie reis, een nieuwe auto, een schenking aan de kinderen: dat zou zomaar kunnen als in 2023 de nieuwe Pensioenwet in werking treedt. Dan mag je vanaf je pensioendatum een deel ineens opnemen. Waarom mag dat eigenlijk al niet eerder, vraagt het AD zich af. Pensioenfondsen zijn daar niet voor: er lijkt niet veel behoefte aan en het zou leiden tot veel onzekerheid voor de pensioenfase.
Rotterdamse wethouder naar ouderenzorg
De Rotterdamse zorg wethouder Sven de Langen heeft zijn ontslag ingediend omdat hij aan de slag kan als zorgbestuurder. Al voor de zomer maakte hij bekend na deze collegeperiode niet meer door te gaan als politicus, hij ambieerde een baan in de zorg- of sportwereld. Hij gaat aan de slag in de ouderenzorg als bestuurder bij PZC Dordrecht, meldt de Telegraaf.
Levenseinde
“Het raakt me dat ik in Trouw zulke positieve verhalen lees over stellen die er voor kiezen hun leven te beëindigen”, reageert een lezer van Trouw. “Ik vind dat daar een vreemd signaal van uitgaat. Omdat het moeilijk dreigt te worden, zetten we er een punt achter? Als wij onze kinderen met die boodschap opvoeden, ben ik bang dat ze niet ver zouden komen in het leven.”
‘Niet nóg meer vragen van mantelzorgers’
Het tekort aan zorgverleners in de thuiszorg moet niet worden opgelost door mantelzorgers te vragen nóg meer te doen, zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB in een reactie op de oproep van brancheorganisatie Actiz. Gusta Willems van KBO-PCOB: “We erkennen de problemen in de thuiszorg als het gaat om personeel. Maar net zoals zij tegen de toppen van hun kunnen aanlopen, doen mantelzorgers dat ook. Bij hen kan je in alle redelijkheid niet de oplossing zoeken.”