Senioren Journaal van maandag 6 december

Community met hulp van hostessen

In het Amsterdamse wooncomplex LIFE bestrijden ze actief de eenzaamheid, meldt AT5: oudere bewoners vormen daar een hechte community. Om de bewoners nader tot elkaar te brengen is de hulp ingeroepen van de hostessen van Mylivy. Zij stimuleren met gezamenlijke activiteiten en bijvoorbeeld een boeken- en kookclub dat de bewoners van het wooncomplex samen een community vormen.

Bij code zwart helpt ambtenaar

Hulp van een ambtenaar om uit bed te kunnen komen of het toilet te bezoeken. Als de nood in de zorg nog hoger wordt, gebeurt dat in gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland , meldt dagblad de Stentor. Ambtenaren wordt gevraagd of ze willen bijspringen. Dat kan nodig worden in de thuiszorg, maar ook in het ziekenhuis en in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Verpleeghuis niet meer op slot

De ‘eindejaarsgolf’ die door de hele samenleving en dus ook door de verpleeg- en verzorgingshuizen rolt, is minder ziekmakend en minder dodelijk, zegt volgens NRC iedereen die in de verpleeghuiszorg werkt. “Bewoners die nu overlijden aan Covid kampen met andere ziekten of waren al voor de besmetting erg zwak en kwetsbaar.” Mensen worden niet meer geïsoleerd. “We doen het huis niet meer op slot.”

‘Als 67-jarige ben je op je op je allerrijkst

Ongelijkheid hoort bij de levensloop, aldus een reactie in de Volkskrant op vermeende vermogensongelijkheid. “Op je 67ste ben je op je allerrijkst: de volle pensioenpot maakt dat deze jaarlaag waarschijnlijk meer vermogen heeft dan alle 20’ers tot en met 40’ers tezamen. Oneerlijk? Welnee, zelf voor gespaard en hard nodig om de komende 20 jaar van het pensioen te genieten.”

Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Hoe ondersteun je als werkgever je personeel dat mantelzorg biedt? Ondernemend Emmen heeft, met steun van de provincie Drenthe, een digitaal hulpmiddel ontwikkeld voor Drentse ondernemers: een laagdrempelig E-learningtraject. Hiermee kan een ondernemer in korte tijd aan de slag met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

Starters leunen steeds meer op ouders

Bij De Hypotheekshop zien ze steeds meer ouders die een tweede hypotheek aanvragen om hun kind te helpen bij het kopen van een huis, zo is te lezen in het FD. Ook De Hypotheker ziet dat steeds meer starters op hun ouders leunen , maar herkent niet dat ouders daar steeds vaker een tweede hypotheek voor nemen. ‘Dat gebeurt wel, maar veel ouders zijn ook gewoon vermogend.’

Samenwerken met één zorgverzekeraar

De rol van zorgverzekeraars is erg veranderd. Des te belangrijker om als seniorenorganisatie dicht bij het vuur zitten, vinden ze bij KBO-PCOB. ‘Omdat wij als KBO-PCOB al meer dan vijftien jaar intensief samenwerken met één zorgverzekeraar, Zilveren Kruis, hebben we niet alleen invloed op de inhoud van de polis, maar kunnen we ook snel schakelen als er iets scheef dreigt te gaan’, vertelt Mariëlle van Oort, hoofd Belangenbehartiging van KBO-PCOB.

Tegendeel van Verloren Generatie

Mensen geboren tussen 1955 en 1965 behoren tot de Verloren Generatie. Uit het boek ‘Na de revolutie’ van Jan Konst (1963) blijkt volgens NRC dat het allemaal wel meeviel: kijk eens hoe goed deze mensen het kregen, met hun vaste banen, hun goede arbeidsvoorwaarden en hun pensioenen, hun huizen die enorm in waarde zijn gestegen. “Ik behoor”, zegt Konst, “tot de meest geprivilegieerden van de twintigste eeuw. We zijn het tegendeel van verloren.”

Zorgnetwerk stimuleert zelfredzaamheid

In Nederland zijn meerdere vormen van netwerkzorg actief. ‘Dit netwerk is bijzonder omdat er heel veel partijen in vertegenwoordigd zijn’, zegt bestuurder Jan-Kees van Wijnen van tanteLouise in Zorgvisie over de samenwerking met achttien verschillende partijen in West-Brabant: de twee grote zorgverzekeraars, ouderenbonden, huisartsen, ziekenhuis, psychiatrie, gemeenten, welzijn. Uitgangspunt is meer grip te krijgen op de kwetsbaarheid van de burger. ‘Al onze projecten zijn erop geënt om die kwetsbaarheid te voorkomen.’

‘Pensioenen kunnen makkelijk flink omhoog’

Bijna alle 8455 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf vinden het bittere noodzaak dat de pensioenen worden verhoogd. Een AD-lezer vindt het “te gek voor woorden dat geen enkele politieke partij ingrijpt en zich het lot van de gepensioneerden aantrekt.” In een AD-interview zegt emeritus hoogleraar Bernard van Praag dat de pensioenen gemakkelijk flink kunnen worden verhoogd zonder dat de pensioenvermogens worden aangetast.

‘Geen vaccin tegen ouderdom’

Begrafenisondernemers rijden af en aan bij de verpleeghuizen, daar gaan nu weer net zoveel mensen dood als in de vaccinloze eerste golf. ’Ik schrik daarvan,’ zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh. Telegraaf-columnist Marianne Zwagerman reageert: ‘Ik schrik er vooral van dat een professor in de ouderengeneeskunst, die nota bene lid is van het OMT, denkt dat er een vaccin tegen ouderdom bestaat. Ik hoop dat de oversterftehysterie niet weer leidt tot eenzame opsluiting van oude mensen.’