Senioren Journaal van vrijdag 6 augustus
Van 100 naar 45 vierkante meter?
Is het aanvaardbaar om een oudere sociale huurder op 100 vierkante meter te herhuisvesten naar 45 vierkante meter? Woonbond-directeur Zeno Winkels zegt op die vraag van Follow the Money: ‘Je zegt: “iemand die sociaal woont”. Moeten we alleen zo iemand herhuisvesten? Of ook degene die in de vrije sector een huis huurt van 100 vierkante meter? En ook iemand die een koopwoning heeft? Die meneer of mevrouw in een sociale woning heeft gewoon een privaatrechtelijk contract. Moeten we dan aparte wetten maken voor alleenstaande ouderen in de sociale huursector? Dat is een heel spannende hoor.’
Thuiszorg doet beroep op familie
Het is een hele operatie om in deze vakantietijd de roosters rond te krijgen, zegt het hoofd wijkverpleging van De Vierstroom Zorg Thuis in AD Groene Hart. De organisatie ontkomt er niet aan om zorg af te schalen als dat tenminste mogelijk is. Ook wordt er meer beroep gedaan op mantelzorgers. Het kan dus zijn dat iemand niet elke dag onder de douche kan en er wordt bijvoorbeeld aan de partner of aan familie gevraagd in de zomermaanden bij te springen.
‘Inkomens van ouderen verschralen’
Veel ouderen die een beetje op de ’centen’ moeten letten, hebben al langer in de gaten dat hun koopkracht fors is aangetast, schrijft Johan Hoetmer uit Velserbroek in de Telegraaf. “Prijzen van o.m. zuivelproducten zijn erg hard gestegen en er komen nog meer prijsstijgingen aan.” “De pensioenen worden in de meeste gevallen al jaren niet meer geïndexeerd. Inkomens van gepensioneerden verschralen langzaam. Het is de hoogste tijd dat hier echt iets aan gaat gebeuren.”
Sterftecijfer iets hoger dan verwacht
Vorige week zijn er net iets meer mensen overleden dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar, vooral in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week, aldus de Telegraaf. Het is volgens het CBS nog niet duidelijk of het coronavirus de veroorzaker is van het iets hogere sterftecijfer.
Museum Plus Bus langs bij ouderen
Een collectie van replica’s van topstukken uit Nederlandse musea gaat met de Museum Plus Bus ‘on tour’ langs verzorgingstehuizen in Norg, Assen, Roden, Leeuwarden en Sneek. Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea. Dagblad van het Noorden bericht hierover.
Making Memories
Hij vierde afgelopen week zijn tachtigste verjaardag, maar van een ’oude dag’ wil Paul Anka niet weten. Sterker nog, meldt de Telegraaf, juist nu komt hij weer met een nieuw album, Making Memories, dat volgende week verschijnt. “Aan stoppen denk ik niet, ik moet er niet aan denken…”
Uitje met KPN Mooiste Contact Fonds
550 ouderen zijn samen met 550 KPN-vrijwilligers naar musical The Sound of Music geweest. Voor veel van deze ouderen, die in verschillende verzorgingshuizen in het land wonen, was dit het eerste uitje sinds een hele lange tijd. Al meer dan dertien jaar verbindt het KPN Mooiste Contact Fonds mensen die zich eenzaam voelen met de wereld om hen heen en met talloze initiatieven heeft het fonds al vele tienduizenden mensen bereikt. Het KPN Mooiste Contact Fonds zet techniek, middelen en mensen in om haar projecten te steunen.
Niet wachten met inhaal-indexeren
“Als pensioenfondsen zeggen: ‘wij gaan naar het nieuwe systeem toe’, dan vind ik het gerechtvaardigd als je nu al gaat indexeren in plaats van dat je daar nog vier jaar mee wacht en dan gaat inhaal-indexeren”, zegt pensioenadvocaat Theo Gommer op amweb. “Het is het een of het ander. Wat al die koepels willen, is op basis van het huidige systeem toch een hogere rekenrente hanteren en indexeren, maar zo werkt het natuurlijk niet.”
Eindelijk weer wandelvoetballen
Het wekelijkse wandelvoetballen bij Rotterdamse voetbalclub Excelsior heeft dat meer dan een jaar stilgelegen. “Een heel heftige tijd,” vertelt de 78-jarige Piet de Kramer bij Rijnmond. “We hebben vooral de gezelligheid enorm gemist,” vertelt oud-profvoetballer Ton Wickel. “Het gaat niet alleen om het balletje trappen. Het is een wekelijks uitje. We voetballen, drinken een biertje en we klaverjassen. Dit uitje houdt ons op de been. En we lachen wat af.”
Kunstheup met ingebouwd servicecontract
Fabrikanten van medische implantaten assisteren dagelijks bij operaties. Wat Nederlandse ziekenhuizen exact betalen voor die OK-service is onduidelijk, zelfs voor zorgverzekeraars. Het maakt medische implantaten extra duur. Over de grens zijn ze vaak goedkoper te krijgen, maar de implantaten daar aanschaffen lukt meestal niet: inkopers stuiten op handelsbarrières van de industrie, zeggen zij tegen Follow the Money. ‘We zijn machteloos.’