Senioren Journaal van maandag 5 september

Meer eigen regie met steun gemeente

In het project ‘Wat beweegt ouderen?’ in Lootuinen, een wijk van Coevorden, staan de wensen en behoeften van inwoners centraal. Bewoners zijn enthousiast en dat geldt ook voor veel partners die er professioneel bij betrokken zijn. De gemeente wil de bewoners ondersteunen in meer eigen regie. Lootuinen mag ook gaan experimenteren met een burgerbegroting.

Euthanasie verdrietig of blij-verdrietig

Bij Expertisecentrum Euthanasie, vroeger de Levenseindekliniek, kloppen jaarlijks zo’n drieduizend mensen aan die met hun euthanasiewens niet bij hun behandelend arts terecht kunnen.‘Je hebt grofweg twee soorten euthanasie. Je hebt verdrietige en blij-verdrietige.’ Het moment van de euthanasie is altijd een enorme stap.

Voorlopig geen medicijn tegen dementie

Alle veelbelovende verhalen ten spijt: op de korte maar ook middellange termijn is er geen medicijn dat dementie voorkomt of kan stoppen, verzekert neuroloog prof. dr. Edo Richard. “We spreken wel steeds van preventie, maar in feite gaat het om uitstellen.”

Ontsparen en omkeerhypotheek

Econoom Marike Knoef ziet vooral voor jongere ouderen mogelijkheden om beter rond te kunnen komen. “Veel ouderen hebben een flinke buffer, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig”, zegt ze bij MAX Meldpunt. “Zeker op oudere leeftijd kun je best overwegen om te gaan ‘ontsparen’. En er zijn financiële producten die interessant kunnen zijn. Zoals een omkeerhypotheek, waarmee je de overwaarde van je huis kunt opnemen.”

Isolement was verstikkend

‘Kwetsbare groepen’ waren zelf vaak niet zo blij met de bescherming die ze tijdens de coronapandemie van het kabinet kregen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek waarover Trouw bericht. Het risico van psychosociale kwetsbaarheid had de politiek beter moeten afwegen tegen het risico van lichamelijke kwetsbaarheid.

Tevredenheid Wmo-zorg blijft gelijk

De tevredenheid in de gemeente Groningen over de Wmo-ondersteuning in 2021 is ten opzichte van 2020 ongeveer gelijk gebleven. De resultaten van de cliëntervaringsonderzoeken van alle gemeenten worden gepubliceerd op de website van waarstaatjegemeente.nl.

Gemeente zet de wet opzij

De gemeente  Schagen zet voor het eigen zorgbeleid de wet gewoon opzij, constateert het Noordhollands Dagblad. De kosten voor de Wmo moeten en zullen omlaag. Ambtenaren doen een ‘moreel appel’ op mensen die hulp aanvragen. De coalitie wil een inkomenstoets en eigen bijdrage naar draagkracht. ‘We treden buiten het wettelijk kader’, schrijven ambtenaren in de stukken voor de gemeenteraad.

Groningers en Duitsers in gesprek over oorlog

Senioren uit Groningen en Noord-Duitsland praatten zaterdag in Bad Zwischenahn met elkaar over de invloed die de Tweede Wereldoorlog op hun leven heeft gehad. “Het is voor het eerst dat we aan de hand van zo’n thema een dergelijke conferentie opzetten”, aldus Groningen Plus in het Dagblad van het Noorden.

Zorghuis zonder huisarts

Terwijl kwetsbare ouderen staan te dringen voor kleinschalige woonzorghuizen, staan er bedden leeg omdat er geen huisarts beschikbaar is. Dat blijkt uit een reportage uit Tegelen in dagblad De Limburger. Het Zorghuis moet nee verkopen vanwege het ontbreken van de wettelijk verplichte hoofdbehandelaar .

Pensioenwet kan tot grote fouten leiden

Alle huidige pensioenen overhevelen naar het nieuwe systeem zonder te weten wat de gevolgen van inflatie zijn en hoe de reserves verdeeld worden, kan tot grote fouten leiden, betogen Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en pensioenjurist Eric Bergamin in de Volkskrant: Het gaat tenslotte niet over dubbeltjes en kwartjes maar mogelijk over tienduizenden euro’s verschil per persoon.

Digitaal collecteren is probleem

Door het volledig overgaan op digitaal collecteren komen lokale afdelingen van KWF Kankerbestrijding in de problemen. Collectanten haken massaal af. “Sommige mensen, met name ouderen, vertrouwen zo’n QR-code niet”, zegt de coördinator in Heteren in dagblad De Gelderlander.s

Contant moet mogelijk blijven

Al die technische ontwikkelingen om het betalen zo modern en gemakkelijk mogelijk te maken, zijn prima, schrijft de Telegraaf in een commentaar. “Maar zolang contant geld een wettig betaalmiddel is, moeten consumenten daarmee kunnen blijven betalen. Vooral kwetsbare groepen hebben soms moeite met alle moderne betaalmogelijkheden, zoals het onthouden van een pincode of zicht houden op je uitgaven.” Dezelfde overwegingen spelen volgen de krant bij het terugdringen van pinautomaten.

Steun voor Duitse gepensioneerden

De Duitse regering komt met een nieuw steunpakket om te helpen met de hoge inflatie en energiekosten. Het gaat om 65 miljard euro. O.a. gepensioneerden en studenten krijgen extra steun.