Senioren Journaal van dinsdag 5 oktober
Meer eenzaamheid samenwoners
Een half jaar na het begin van de coronacrisis voelden veel meer samenwonende ouderen zich eenzaam. Dat blijkt volgens Amsterdam UMC uit gegevens die zijn verzameld in de LASA-ouderenstudie. In 2018 gaf 5 procent van de ondervraagde ouderen met een partner aan gezelschap te missen. Twee jaar later was dat opgelopen naar 30 procent.
Link gehoorverlies en eenzaamheid
Er is een verband tussen gehoorverlies en eenzaamheid. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit Haags onderzoek onder 60-plussers. Het rapport met aanbevelingen werd maandag door wethouder Kavita Parbhudayal uitgereikt aan minister Hugo de Jonge. Deloitte, de gemeente Den Haag en Beter Horen hebben samen de handen ineengeslagen voor het onderzoek. Hieruit blijkt volgens de Telegraaf dat het aantal nauwe contacten afneemt zodra mensen slechter gaan horen. AD Groene Hart meldt dat medewerkers van Specsavers in Woerden een training krijgen in het herkennen van eenzaamheid.
Bredere kisten en ruimere ovens
Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit de uitvaartsector – van overledenenverzorgers tot crematoriumdirecteuren – voor een vandaag beginnende reeks artikelen over de dood.
Thuishuis: gewoon samen
“Zes alleenstaande ouderen wonen hier gezamenlijk en toch zelfstandig in het Thuishuis”, meldt NH Nieuws over de opening van het Thuishuis in Winkel. Met het Thuishuis willen de gemeente Hollands Kroon en woningcorporatie Wooncompagnie het verschil maken in het voorkomen van eenzaamheid bij ouderen. “Huiselijkheid, gezelligheid en zelfredzaamheid staan voorop. Gewoon samen, dat is de achtergrond van het thuishuis project.”
Toch weer succesvolle seniorenbeurs
Er waren wel minder bezoekers dan in voorgaande jaren, maar met ruim 400 bezoekers verspreid over de gehele middag werd de Doe- en informatiebeurs voor senioren weer een geslaagde middag voor de ouderen van Hardinxveld-Giessendam, meldt Het Kompas.
Jo Visser award voor initiator BROOS/lab
Tijdens de netwerkdag van Pleindoneren werd voor de 10e keer de Jo Visser award uitgereikt aan een ambassadeur Waardige zorg. De award ging naar Ester van der Geest, de initiator van BROOS/lab, dat staat voor samen leren aanraken en waarmee ze mensen in een verpleeghuis, hun naasten, zorgverleners en jongeren samenbrengt om te leren over en te experimenteren met liefde- en aandachtsvolle aanraking.
Geestelijke Verzorging Thuis
Verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers ondersteunen om zingevingsvragen te signaleren en te bespreken met hun thuiswonende patiënten en cliënten. Dat is het belangrijkste doel van een door ZonMw gefinancierd actieonderzoek in Flevoland en Noord-Holland. Het resultaat is een toolbox met 5 instrumenten die geestelijk verzorgers hierbij kunnen inzetten.
‘Leid asielzoeker op’
Waarom niet van de nood een deugd maken, vraagt een AD-lezer zich af: asielzoekers die een status hebben, of langer dan een half jaar in Nederland zijn, een spoedcursus geven om te assisteren in verzorgingshuizen? “In combinatie met een kleine cursus Nederlands? Zij komen vaak uit landen waar ouderen in ere worden gehouden en willen vaak heel graag iets doen. Dit soort vrijwilligerswerk zou zeer passend zijn.”
Risico op dementie beperken
Iemand met diabetes heeft een verhoogd risico op dementie maar kan dat mogelijk beperken door risicofactoren zoals ongezond eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit blijkt uit gegevens van bijna 88.000 mensen. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben deze resultaten gepresenteerd tijdens het congres van de European Association for the Study of Diabetes.
‘Logeren in je eigen toekomst’
Hoe is het om te logeren in je eigen toekomst? Tijdens de Dutch Design Week deze maand wordt het filmportret ENCOUNTER#10 gepresenteerd, waarin het verblijf van 55-plussers in het huis van een 85-plusser is vastgelegd. De ‘jongere senioren’ ervaren in de woning van de ander het leven dat hen misschien zelf te wachten staat.
Kwaliteit van leven thuiswonende ouderen
Welke tools beschikbaar zijn om de kwaliteit van leven bij thuiswonende ouderen adequaat te meten, daarover gaat een van de artikelen in de nieuwste editie van het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie. Aan de hand van een evaluatie wordt belicht hoe de eventuele toegevoegde waarde van diensten voor deze ouderen kan worden gemeten.