Senioren Journaal van vrijdag 5 november
Armer dan toen je nog werkte
De inflatie is vorige maand met 3,4 procent gestegen, vooral door duurdere energie. Willem Schuddeboom, voorzitter Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen schat in de Volkskrant dat 40 tot 60 procent van de gepensioneerden last heeft van de inflatie. “Dat zijn twee miljoen mensen.” Veel gepensioneerden hebben het volgens Schuddeboom nu armer dan toen ze nog werkten, “en dat is nooit de bedoeling geweest”.
Boven de 70 onder toezicht
Ja, echt waar, meldt ANBO: In de bijsluiter van de coronazelftest van Healgen staat het volgende: “Deze test is goedgekeurd voor gebruik thuis door personen van 12 jaar of ouder. Monsters van personen jonger dan 12 jaar of ouder dan 70 jaar dienen te worden verzameld door of onder toezicht van een volwassene.” Dus, constateert ANBO, Healgen vindt iedereen boven de 70 niet volwassen (meer)? “ANBO heeft de fabrikant om opheldering gevraagd, maar we hebben geen reactie gekregen.”
AOW-leeftijd ook in 2027 67 jaar
De AOW-leeftijd komt in 2027 uit op 67 jaar, net zoals het jaar ervoor. Dat blijkt uit berekeningen van Telegraaf op basis van de levensverwachting die het CBS bekend heeft gemaakt. Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,93 jaar zal zijn in 2027.
Kamer wil eerder boosterprik ouderen
Ouderen moeten eerder dan in december een boostervaccinatie kunnen krijgen. De Tweede Kamer heeft een motie daarover aangenomen van de fractie Den Haan en D66, aldus de NOS. In het debat over de coronamaatregelen zei demissionair minister De Jonge woensdag dat het niet goed mogelijk is om al eerder te beginnen. De Kamer neemt daar geen genoegen mee.
Rompslomp rond incontinentiemateriaal
‘Nou, het is geregeld hoor’, zegt huisarts Rinske van de Goor tegen haar. ‘Vanmiddag wordt het bezorgd – helemaal uit Brabant.’ De huisarts hoort de opluchting aan de andere kant van de lijn,schrijft zij in haar column in de Volkskrant. “Ga er ook maar eens aan staan, als bejaarde je incontinente man verzorgen zonder incontinentiemateriaal. Omdat je verzekeraar niet toestaat dat je dat bij de apotheek op de hoek haalt – ze hebben een contract gesloten met een landelijke aanbieder. Ik zucht. Daarnet ben ik een uur bezig geweest om me door de bureaucratische rompslomp voor het incontinentiemateriaal te werken. De verzekeraar die deze omweg voorschrijft, gaf niet thuis toen mevrouw hen om hulp vroeg.”
Gemeentelijke projectleider ouderen
In Boxtel wil wethouder Wim van der Zanden nog dit jaar komen tot de aanstelling van een projectleider seniorenbeleid. Die krijgt als taak een vlotte invoering van nieuw ouderenbeleid mogelijk te maken. In nauw overleg met de werkgroep ‘Samen ouder worden in Boxtel’ wil de wethouder tot de benoeming komen, aldus het Brabants Dagblad. “Want met de leden van de werkgroep zal straks nauw samengewerkt moeten worden.”
Beleidsstilte rond ouderenzorg
Iedereen (er zijn dertien partijen bij betrokken) is blij met de handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis’, voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk. Voor de tijd die nodig is voor afstemming en coördinatie, moet bekostiging worden geregeld. “Doordat we een demissionair kabinet hebben, is er helaas beleidsstilte rondom de grote stappen die in de ouderenzorg nodig zijn.”
Studiekring houdt hersenen fit
Ouderen die de hersenen actief willen houden, kunnen naar de Studiekring in de Stadkamer Centrum in Zwolle. Daar ontmoeten ze nieuwe mensen en leren ze nieuwe dingen. Bij de Studiekring komen senioren eens in de twee weken samen. Het doel van de bijeenkomsten is om op de hoogte te blijven van maatschappelijke ontwikkelingen en hobby’s en ervaringen te bespreken.
Kamer wil meer langere huisartsenconsulten
De voltallige Tweede Kamer wil dat de regering er werk van maakt om de uitkomsten van pilots met langere huisartsconsulten in meer regio’s door te voeren. Ook wil het parlement dat toezichthouder NZa bekijkt of vijftienminutenconsulten een optie zijn in de bekostiging van huisartsenzorg, zo meldt Medisch Contact. De Kamer nam een motie aan met die strekking, die vorige week was ingediend tijdens het debat over de VWS-begroting voor 2022.
Ouderen bidden het vaakst
Uit een onderzoek van het Duitse evangelische tijdschrift Chrismon onder ruim duizend personen blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad dat de generatie van 60 jaar en ouder het vaakst bidt; 72 procent van de ondervraagden doet dit. 30- tot 39-jarigen bidden het minst vaak (47 procent).
Zuur pensioen
Kamerlid en oud-FNV-er Gijs van Dijk eist dat de pensioenfondsen nu al mogen rekenen met de soepelere rekenregels van het nieuwe pensioenstelsel. Een buitengewoon slecht idee, schrijft Mathijs Bouman in zijn FD-column: het slaat nergens op, het is strategisch onhandig en het is een keer klaar met het gesjoemel. Volgens Bouman wil Van Dijk met de fiets de autoweg op mogen, omdat hij binnenkort zijn autorijbewijs wil gaan halen. “Eerst het zuur, dan het zoet.”
Rusthoeve comfortabel en duurzaam
De bewoners van de Rusthoeve in Purmerend gaan extra comfortabel de winter tegemoet, meldt Wooncompagnie. De woningcorporatie liet het gemeentelijk monument (in 1936 het eerste bejaardenhuis van Purmerend) verduurzamen en verbouwen. Naast de groepswoningen waar in totaal 25 ouderen wonen met een vorm van dementie, beschikt de locatie over 35 zorgappartementen. De Rusthoeve biedt een scala aan welzijnsactiviteiten voor (buurt)bewoners.
‘Management verantwoordelijk voor goede zorg’
Het maakte veel reacties los toen een specialist ouderengeneeskunde die in een onderbezette situatie werkte, werd berispt, schrijft Medisch Contact. Volgens hoogleraar Martin Buijsen houdt het Centraal Tuchtcollege individuele hulpverleners niet verantwoordelijk voor beroerde arbeidsomstandigheden. Ook de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde en de artsenfederatie KNMG stellen dat allereerst het management de verantwoording draagt voor goede zorg.