Senioren Journaal van woensdag 5 januari

Ziekte en aftakeling wat meer accepteren

De beleidsdoelen van de overheid bij de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) zijn gedeeltelijk gerealiseerd, maar met een grote lokale variatie, zo blijkt uit een onderzoek in Huisarts & Wetenschap. De hoofdredacteur van H&W merkt op dat het maakbaarheidsdenken bij complexe problemen in de zorg wellicht met wat minder hoge verwachtingen gepaard zou moeten gaan. En dat je als individu wat minder gericht zou moeten zijn op de zogenaamd positieve kanten (gezondheid en vitaliteit) en wat meer voorbereid zijn op en bereid zijn tot het accepteren van de ‘negatieve’ (ziekte en aftakeling).

Meer pensioen, minder koopkracht

Door lagere belastingen blijft er dit jaar ietsje meer over van het aanvullend pensioen. Opgeteld bij de verhoging van de AOW is dat goed voor twee tientjes extra in de maand, aldus RTL Nieuws. Dat blijkt uit data van het ADP, een bedrijf dat de salarisadministratie doet voor bedrijven. Door belastingverlagingen en omdat de bijdrage aan de zorgverzekeringswet iets is verlaagd, blijft er onderaan de streep meer over van het aanvullend pensioen. De vooruitgang zal niet voldoende zijn om de koopkracht van gepensioneerden overeind te houden, is de vrees volgens het AD:. De verwachting voor de inflatie ligt tussen de 3 en 5 procent dit jaar.

Gezinnen iets meer huur vragen

Dat ouderen uit angst voor een hogere huursom niet willen verhuizen, is logisch. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden in een commentaar. “Misschien werkt het om ouderen dezelfde huur te laten betalen en aan de gezinnen die hun woning betrekken iets meer te vragen.”

Valpreventie spreekt niet aan

In Den Helder heeft de PvdA burgemeester en wethouders gevraagd aandacht te besteden aan valpreventie. Als de gemeente daartoe besluit, kan dat volgens deze partij leiden tot besparingen op individuele voorzieningen, aldus het Noordhollands Dagblad. De PvdA stelt dat ouderen zich vaak niet bewust zijn van hun valrisico en dat de term valpreventie hen niet aanspreekt. Omdat zij daarom niet zelf op zoek gaan naar valpreventie-activiteiten zou de gemeente het voortouw moeten nemen.

ACP als standaard voor elke arts

Tachtig procent van de zorgkosten wordt in de laatste twee maanden van iemands leven gemaakt, blogt psychiater Cassandra Zuketto bij Medisch Contact. Regelmatig is die zorg niet eens de wens van de patiënt. “Advanced Care Planning betekent dat artsen tijdig met hun patiënten praten over gewenste doelen van zorg in de laatste levensjaren en dat vertalen naar medisch handelen. Het zou tot de standaard voor elke arts moeten behoren.”

Hoofdprijs betalen voor dagelijks zakje afval

Een oudere met een broze gezondheid in Harderwijk brengt dagelijks haar zakje afval naar beneden in de afvalcontainer. Grotere zakken en hoeveelheden kan zij simpelweg niet dragen, schrijft dagblad de Stentor. In het oude systeem betaalde ze jaarlijks zo’n 150 euro voor het afval. Als zij doorgaat op dezelfde wijze, dan betaalt ze nu 365 keer de 1,60 euro voor elke leging. Dat is 584 euro plus het vaste tarief van 70,75. In totaal dik 650 euro. Haar schoonzoon springt voor haar in de bres: “Natuurlijk gaan wij haar helpen, maar eerlijk gezegd zit ik niet te wachten op de verplichting om elke week haar afval weg te gaan brengen.” Hij voorziet dat veel ouderen aan het eind van het jaar een gepeperde rekening gepresenteerd krijgen en krijgt bijval van de PvdA.

Met dementie gevoeliger voor pijn

Mensen worden naarmate ze ouder worden, gevoeliger voor pijn. Mensen met dementie zijn nog gevoeliger voor pijn, maar kunnen moeite hebben om dat aan te geven, zo blijkt uit onderzoek. ‘Wees hier bewust van en let op de gezichtsuitdrukking van iemand met dementie.’ Er worden15 signalen gebruikt die pijn kunnen aangeven bij mensen in verzorgingshuizen. Voor zorgverleners en naasten is hierover een e-learning met video’s ontwikkeld.

Moedeloos voorwaarts

De inmiddels 89-jarige vroegere tv-coryfee Koos Postema is nog steeds een patente verschijning, aldus een tv-recensie in Trouw, nog steeds een begenadigde spreker, maar de wangetjes zijn wat dunner en vooral de ogen wat natter: Zo’n anderhalf jaar geleden stierf zijn vrouw, en Postema maakte duidelijk hoe hij haar aanwezigheid mist. De vanzelfsprekendheid dat je samen bent met iemand. Dat verderop iemand zit te lezen, stil maar aanwezig. ‘Moedeloos voorwaarts’ schreef Postema op de kist. Hij deed zich niet stoerder voor dan hij zich voelde, hij maakte het niet lichter dan het is. Als de rust in huis verandert in doodse stilte, je moet er niet aan denken. De wereld is momenteel al grauw genoeg.

Hoe de verhuistrein op gang komt

De ‘doorstroming’ beter; meer mensen moeten worden verleid te verhuizen. Veel deskundigen die NRC raadpleegt over de wooncrisis, hechten minder waarde aan de bouw van starterswoningen dan aan bijvoorbeeld eengezinswoningen of seniorenwoningen. De grootste ‘verhuistrein’ komt op gang als ouderen van wie de kinderen het huis uit zijn, de zogenoemde empty nesters, verhuizen naar een aantrekkelijke seniorenwoning, is de conclusie van een brochure over doorstroming van vastgoedontwikkelaar AM en een groep makelaars.

Voorrang bij kleiner wonen

Senioren in Woudenberg die hun grote eengezinswoning in willen wisselen krijgen voortaan voorrang bij het vinden van een appartement. Met deze maatregel hopen de gemeente en woningcorporatie Omnia de doorstroming te bevorderen, meldt dagblad de Stentor. Volgens Omnia zijn er ‘goede ervaringen’ met gelijksoortige plannen in plaatsen als Harderwijk en Amersfoort.

Voor het ware zwitserlevengevoel naar Trebinje

Trebinje is volgens Trouw de onwaarschijnlijke winnaar van de jaarlijkse verkiezing van de stad waar pensionado’s het best van hun leven kunnen genieten. Op een schaal van 100 scoorde de stad 81,9 punten. Focus, een van de grootste tijdschriften in Duitsland, telt daarbij onder meer de lage kosten van levensonderhoud, het milde klimaat, de goede luchtkwaliteit en het gebrek aan verkeersopstoppingen mee. Trebinje, in het uiterste zuidoosten van Bosnië-Herzegovina, liet onder meer de Turkse stad Antalya (plek 2), Mangalore (India, plek 3) en nog 572 kanshebbers wereldwijd achter zich.