Senioren Journaal van dinsdag 4 oktober

Laat, wie wil, een deel van z’n huis verhuren

Als meer mensen hun woning zouden kunnen delen, zou dat op de woningmarkt een eind kunnen maken aan vier grote problemen, stellen Maastrichtse wetenschappers: armoede, eenzaamheid, woningnood en klimaatverandering. De cijfers laten zien dat alleenstaanden vaak ruimte genoeg hebben om te verhuren, vooral ouderen.

Hoogleraar stelt pensioneren ter discussie

Het pensioenstelsel rammelt, maar hoogleraar Theo Kocken stelt met een film (getiteld Jouw honderdjarige leven) zelfs het hele idee van pensioneren ter discussie. ‘Wat universeel geldt, en ook in Nederland, is dat ouderen steeds langere perioden van hun leven buiten de maatschappij komen te staan.’

Driekwart kankerpatiënten 60-plus

Het aantal patiënten met kanker in Nederland zal de komende tien jaar sterk toenemen. Van de patiënten met een kankerdiagnose is driekwart 60-plus. “Naarmate je ouder wordt, ontstaan meer beschadigde cellen in het lichaam. Tegelijkertijd wordt je reparatiemechanisme minder goed”,  aldus Integraal Kankercentrum Nederland. Veranderen van de levensstijl heeft op vergevorderde leeftijd nauwelijks effect meer.

Nieuwe vrienden door Wordfeud

Toen het ouderenwerk van De Skûle Welzijn Waadhoeke en Harlingen door corona moest stoppen met een aantal activiteiten, kwam de ouderenwerker op het idee om een Wordfeud-competitie te organiseren. Drijfveer was niet zozeer het wedstrijdelement; het ging vooral om de chatfunctie bij dit populaire spel. Intussen is de frequentie verhoogd en groeit het aantal deelnemers nog steeds, meldt de Franeker Courant.

Toeslagen zijn er voor iedereen

“Ik zie dat vaker, dat mensen hun hand niet willen ophouden. Dat begrijp ik, maar toeslagen zijn er voor iedereen, ook voor hen.” Dat zegt  minister Carola Schouten, als deelnemer van het belteam van Geldfit onder de indruk van het verhaal van een dame met AOW en een klein pensioentje.

Te gemakkelijk gedacht over mantelzorgers

De professionele zorg kan alleen afschalen en betaalbaar blijven als de mantelzorger gaat opschalen, aldus Mantelzorg NL bij de presentatie van de visie ‘Mantelzorg naar 2040’. “Er wordt te makkelijk gedacht over wat mantelzorgers allemaal kunnen doen en er wordt helemaal niet nagedacht over de groeiende groep mantelzorgers die het niet redt en overbelast raakt. Dit schaadt de samenleving en het draagvlak om voor elkaar te zorgen.”

Pensioenindexatie zal niet volledig zijn

De pensioenfondsen hadden in september te maken met slechtere beursresultaten, maar Aon (samensteller van de Pensioenthermometer) verwacht dat er toch indexatie van de pensioenen komt, al zal dat niet volledig zijn. “Met de torenhoge inflatie is de koopkracht van gepensioneerden een grote zorg.”

Mensen met dementie lijden onder stigma

Veel mensen met dementie lijden niet alleen aan de ziekte, maar ook aan het stigma van de zielige patiënt die een verschrikkelijk lot wacht, zegt hoogleraar Anne-Mei The, “Dementie is heel ontwrichtend, maar het gaat niet van vandaag op morgen en mensen leven ondertussen gewoon hun leven.”

Kamer over – en hulp nodig

“Volgens mij komt er een switch van individualisme naar toch weer meer samendoen”, zegt de oprichter van online platform Woonmaatjes in NRC. “Dat moet ook haast wel. Studenten vinden geen woonruimte en voor ouderen wordt het steeds moeilijker om ondersteuning te vinden.” Het platform linkt studenten aan ouderen die een kamer overhebben en verlegen zitten om sociaal contact en lichte hulp.

Seniorenverenigingen in de problemen

Een aantal lokale seniorenverenigingen zegt door de sterke stijging van de kosten in de problemen te komen. Dat blijkt uit een flitsonderzoek van KBO-Brabant. Die organisatie doet een dringende oproep aan gemeenten: zet deze verenigingen –zó onmisbaar nu senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen – niet in de kou!

Vallen hoort er niet ‘gewoon’ bij

“Vallen hoort niet ‘gewoon’ bij ouder worden”,zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde (Amsterdam UMC) gespecialiseerd in valpreventie. “Je kunt het proberen te voorkomen.” Zij spreekt in EenVandaag van een groot en ook groeiend probleem.

Medicatie software verkleint kans op vallen

Bijwerkingen van medicijnen zoals duizeligheid zijn een belangrijke reden dat oudere mensen vallen. Medicijnen afbouwen kan de oplossing zijn, maar hierover beslissen is niet eenvoudig. Daarom worden artsen op de Valpoli in het Amsterdam UMC hierbij sinds kort ondersteund door software die met kunstmatige intelligentie is ontwikkeld.

Verborgen armoede niet meer zo verborgen

Wijkcentrum ‘t Knooppunt in Leeuwarden biedt komend weekend plaats aan de laatste uitvoeringen van de gratis toegankelijke theaterreeks Bingo!, een voorstelling waarin verborgen armoede en eenzaamheid onder senioren centraal staat. Platform Armoede en Schulden Fryslân kijkt in de Leeuwarder Courant alvast tevreden terug nu het grootste deel van het programma achter de rug is. “Het sneeuwbaleffect is er, en nu doorpakken.”

Met sociale robot meer rust en lach

Wat kan de sociale robot betekenen binnen de geriatrische zorg? ICT&Health bericht over de resultaten uit een pilot van twee jaar: meer planbare tijdsbesteding, meer gerustheid, minder agressie/onrust, meer autonomie en vaker een lach op het gezicht. De sociale robot kan een goed middel zijn om mantelzorgers meer bij de zorg te betrekken.