Senioren Journaal van donderdag 4 november
‘Ouderenzorg denkt te weinig na’
De nieuwe Maastrichtse hoogleraar Long-Term Care Environments Hilde Verbeek (37) heeft een rotsvast geloof in de academisering van de ouderenzorg. Maar heeft de ouderenzorg juist niet behoefte aan handen aan het bed? “Die handen aan het bed komen in vrijwel elke discussie terug. Het is een beeld dat niet strookt met de werkelijkheid. Er zijn niet te weinig mensen, waar het aan ontbreekt is een adequate kennisuitwisseling.” De wetenschap zorgt er voor “dat we samen de juiste vragen stellen, oplossingen bedenken, kennis uitwisselen en deze toetsen. Op dit moment wordt er te weinig nagedacht in de ouderenzorg.”
Boosterprikcampagne vanaf 6 december
Vanaf 6 december kunnen 80-plussers die mobiel genoeg zijn om priklocaties te bereiken, een extra prik halen. De uitnodigingen voor de extra prik vallen van oud naar jong in de bus. Naar verwachting zijn 60-plussers vanaf januari aan de beurt, aldus de Volkskrant. De overheid heeft nog geen indicatie gegeven hoe lang het duurt voordat alle 60-plussers die willen hun een extra vaccinatie hebben. Naar verwachting zal dat in elk geval enkele maanden duren.
Politiek spel met pensioenen
“Het is onwenselijk dat zo’n grote operatie als de verdeling van de circa €1700 mrd die pensioenfondsen beheren, leunt op een smalle politieke meerderheid”, schrijft het FD in en commentaar over de politieke onrust rond de pensioenen. “Daarmee wordt de behandeling van het pensioenakkoord in de Tweede en Eerste Kamer een testcase voor de nieuwe bestuurscultuur waar politiek Den Haag het zo vaak over heeft.”
Geestelijke hulp aan huis
Sinds 2019 worden gesprekken door geestelijke verzorgers voor thuiswonende ouderen financieel ondersteund door de overheid. En er blijkt heel veel vraag naar, aldus stichting Willem, Hart voor levensvragen, een van de veertig Centra voor Levensvragen in ons land. “De zorgverleners hebben vanwege tijdsdruk bijna geen ruimte meer voor gesprekken over zingeving, terwijl de behoefte er natuurlijk wel is.”
Coalitie voor zorg 65- tot 80-jarigen
Zorgverzekeraar CZ, gemeente Hoeksche Waard en drie samenwerkende zorgorganisaties hebben bekrachtigd dat zij een duurzame coalitie vormen voor een toekomstbestendige ouderenzorg. ‘We richten ons op de ouderen die nog geen zorg of alleen een lichte behoefte aan zorg of ondersteuning gebruiken. Sociale contacten, gezonde voeding en beweging en een zinvolle dagbesteding zijn voor alle mensen belangrijk. In deze coalitie focussen we ons op de 65- tot 80-jarigen die hierbij (soms) ondersteuning kunnen gebruiken. Het gaat echt om investeren in preventie, participatie en innovatie’, aldus de gemeente.
Pensioenfondsen beloven klachtencode
De Pensioenfederatie, de brancheorganisatie van pensioenfondsen, werkt aan een klachtencode: een standaard voor klachtenafhandeling. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma in de Telegraaf op vragen over het vroegtijdig vertrek van Ombudsman Pensioenen Henriëtte de Lange, die zich niet gehoord voelde in haar kritiek op de pensioenfondsen. Jaarsma: “We blijven pensioenfondsen erop aanspreken duidelijk te communiceren naar deelnemers wat je moet doen als je een klacht hebt.”
‘Geef AOW’ers bonus om door te werken’
Om het doorwerken te stimuleren en extra cachet te geven, pleit een lezer van NRC ervoor om de doorwerkende AOW’er een plus te geven op het uurloon van, zeg 10 procent. “De totale kosten per uur zullen niet hoger worden voor de werkgever en het kan de medewerker net de motivatie en de waardering geven om door te werken.”
Belastingverlaging ook goed voor gepensioneerde
Snel stijgende prijzen zetten de koopkracht van de gemiddelde burger onder druk, schrijft de Telegraaf. Wimar Bolhuis van economisch onderzoeksbureau Ecorys vraagt zich af of de oplossing per se van hogere lonen moet komen. “Je kunt ook de belastingen verlagen. Dat is iets wat het kabinet relatief snel kan doen. Je hebt dan de keus tussen het verlagen van de inkomstenbelasting of van de btw.” Zo bereik je naast werkenden ook gepensioneerden die hun aanvullend pensioen al jaren zien stagneren.
Meekijken naar bestuursakkoord gemeente?
Als de deelnemers aan het verkiezingdebat woord houden, wordt de nieuwe gemeente Maashorst een gemeente die voor de inwoners met een vraag of probleem ‘de rode loper’ uitrolt om hulp te bieden, schrijft het Brabants Dagblad, misschien wel een ouderenloket en een wethouder met ouderenzaken in zijn of haar portefeuille. Ouderen mogen dan zelfs vooraf zien of het bestuursakkoord voor 2022-2026 genoeg rekening houdt met de vragen en wensen van de inwoners.
Verpleegkundigen uit Indonesië
Deze maand komen 22 verpleegkundigen vanuit Indonesië naar Flevoland om als stagiair te werken bij Woonzorg Flevoland. De zorgorganisatie hoopt hiermee het personeelstekort in de (ouderen)zorg het hoofd te bieden, meldt dagblad de Stentor. De zorgmedewerkers hebben in Indonesië al een zorgopleiding gevolgd. Bij Woonzorg Flevoland volgen ze voor ten minste vier jaar een studie- en stagetraject, waarmee ze een internationaal erkend hbo-diploma kunnen krijgen.
Ook de thuishulp wil pensioen en WW
Wegens een unieke regeling in de wet zijn huishoudelijk werkers uitgesloten van de sociale zekerheid. Discriminatie, vindt thuishulp Carol Kollmann in de Volkskrant. Zij probeert vandaag via de rechter een werkloosheidsuitkering af te dwingen bij het UWV. Als ze wint, kan dat volgens vrouwenrechtenorganisaties Clara Wichmann en de Vereniging voor Vrouw en Recht, die de rechtszaak steunen, gevolgen hebben voor de 60 duizend zorgverleners die net als Kollmann worden betaald vanuit het persoonsgebonden budget (pgb). Evenals voor andere huishoudelijk werkers.
Aanvullende mantelzorg vanuit pgb
Mantelzorgorganisatie Mantelaar koppelt medisch en paramedisch studenten aan mantelzorgers en hun naaste voor zorg, welzijn en praktische hulp en is initiatiefnemer van branchevereniging Aanvullende Mantelzorg Vereniging Nederland (AMVN), is te lezen in Skipr. Een van de eerste aandachtspunten van AMVN is de fiscale complexiteit rond het persoonsgebonden budget . Ouderen kunnen de aanvullende mantelzorg betalen vanuit hun pgb, maar dat wordt ze door de overheid niet makkelijk gemaakt, vindt de AMVN.
Krasse knar
Je bent nooit te oud om te leren, vraag dat maar aan de 89-jarige Manfred Steiner, schrijft de Telegraaf: Op respectabele leeftijd haalde hij deze week zijn doctoraat in de fysica aan de Amerikaanse Brown University. Steiner, zijn hele leven werkzaam als dokter, had van kinds af aan al een fascinatie voor natuurkunde. Na zijn actieve loopbaan dook hij weer de boeken in, met als resultaat deze bijzondere erkenning. Zelf blijft hij bescheiden. “Dit diploma koester ik het meest omdat ik er mijn hele leven naar heb gestreefd.”