Senioren Journaal van donderdag 4 juni

Zorgformule De Dienstbode van start

Hoe kun je mensen met een lichte zorgvraag laten samenwonen? Dat is de vraag die zorgondernemer Leo Pronk lang heeft beziggehouden en hem er uiteindelijk toe zette zorgformule De Dienstbode te realiseren: een nieuwe versie van het verzorgingshuis, maar dan in eigen appartement. De eerste Dienstbodes starten eind 2020, is te lezen op Platform31.

Virtuele rouwagent voor ouderen

Veel ouderen worstelen met hun verdriet als hun partner is overleden. Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede ontwikkelt een virtuele rouwagent die hen moet helpen om dat verlies te verwerken, schrijft dagblad Tubantia. Het onderzoeksinstituut gaat dit project verder uitwerken met het Nationaal Ouderenfonds en uitvaartbedrijf Dela. Ze krijgen hiervoror 2,5 miljoen euro subsidie van Europa.

Club van gezonde eters

In de gemeenten Meppel, Steenwijkerland en Westerveld is onderzoek gedaan naar voeding. In het academisch lab van de Regiocampus in Meppel is, onder leiding van Wageningen Research, ‘de club van gezonde eters’ ontwikkeld. Dat gebeurde in samenwerking met het onderwijs, de gemeenten en thuiszorgorganisaties. Het stimuleren van een gezond voedingspatroon bij ouderen staat centraal in het onderzoek

‘Verkapt horecaverbod’ senioren

Veel horecazaken in ons land vragen volgens de Telegraaf senioren, chronisch zieken en corpulente personen om het terras of restaurant voorlopig nog te mijden. Senioren die reikhalzend hebben uitgekeken naar de heropening van de horeca afgelopen maandag spuwen hun gal op sociale media. Ouderenbond ANBO noemt het verkapte toegangsverbod onacceptabel ANBO en roept senioren op om hun klachten te melden.

Meer zomereenzaamheid door coronacrisis

Ook in de zomer gaat het coronavirus sociale slachtoffers onder ouderen maken. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat maar liefst een derde (35%) van de senioren verwacht dat ze meer negatieve gevoelens krijgen, zoals eenzaamheid en somberheid, dan in voorgaande zomers. Het percentage is aanzienlijk hoger dan de 21% die aangeeft altijd last van zomereenzaamheid te hebben.

‘Corona in verpleeghuis min of meer ontploft’

Het coronavirus slaat genadeloos toe in het Parkhuis in Dordrecht. Wetenschappers reconstrueren de uitbraak in het Dordtse verpleeghuis om erachter te komen hoe het virus zich daar zo snel heeft kunnen verspreiden. In iets meer dan een maand tijd ging het aantal vastgestelde besmettingen op de hoofdlocatie van het Parkhuis (185 bewoners) van nul naar 114. “Het is er min of meer ontploft’’, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van Amsterdam UMC, die onderzoek doet naar de verspreiding in verpleeghuizen, in het AD.

Door corona meer internetgebruik

Een derde van de ouderen die voor de coronacrisis geen gebruikmaakten van internet, is dat sindsdien wel gaan doen. De belangrijkste reden is om in contact te blijven met familie en vrienden en om zich te vermaken tijdens lange eenzame dagen thuis. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een peiling van ouderenorganisatie Anbo onder vierduizend ouderen.

Verpleeghuis weer meer dan één bezoeker

Per 15 juni mogen bewoners van verpleeghuizen die coronavrij zijn, weer meer dan één bezoeker ontvangen. Volgens minister Hugo de Jonge is de corona-epidemie inmiddels zo beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is geworden, aldus de NOS.

Hoe kunnen we veiliger fietsen?

Het aantal ouderen dat met zogenoemde ‘enkelvoudige fietsongevallen’ ernstig letsel oploopt wordt steeds groter. Ze vielen zonder dat er een andere verkeersdeelnemer bij betrokken was. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt nu een wedstrijd om ideeën te verzamelen om dergelijke ongelukken tegen te gaan.

Hulp van jongeren

Voor ouderen is het vaak lastig om van mooie online initiatieven die in korte tijd ontstonden gebruik te maken., schrijft Tubantia: Ze willen graag weten wie er op de stoep staat. Bij Kruiswerk Achterhoek en Liemers herkenden ze de vraag om hulp die ze kunnen vertrouwen. Daarom werd Kruiswerk Helpt opgezet, een hulpdienst waarbij de jongere generatie zich inzet voor ouderen.

Comeback van de vut?

De afschaffing van de vut (vervroegde uittredingsregeling) in 2005 was terecht, schrijft redacteur Peter de Waard in de Volkskrant. Maar als door corona jongeren massaal hun baan verliezen – met hun flexibele contracten zijn ze kwetsbaarder voor ontslag dan ouderen met vaste banen – zou de vut op voorhand geen taboe mogen zijn. “Misschien is het een opstapje voor poldermodel 2.0.”