Senioren Journaal van vrijdag 4 februari

Kenniskaart ouderen voor ouderen

Op verzoek van Stichting Trynwâlderein hebben vier studenten van de Thorbeckeacademie onderzoek gedaan naar de vraag “Welke factoren beïnvloeden de verhoudingen tussen vragers en aanbieders binnen ouderen-voor-ouderen netwerken?” Zij hebben hun onderzoek onlangs afgerond. Het onderzoek heeft o.a. een duidelijke ‘kenniskaart’ opgeleverd die duidelijk weergeeft welke factoren op de verhouding Vraag & Aanbod van invloed zijn.

Ouderenzorg wil cliënten emanciperen

‘Als wij het blijven doen zoals nu, behalve dat het personeel er niet is, dan wordt het ook onbetaalbaar. Het gaat er echt anders uit zien’, zegt Mijzo-bestuurder Annet Boekelman, bij brancheorganisatie ActiZ voorzitter van de themacommissie Digitaal, Denken en Doen. ‘Het is niet meer: alstublieft, hier heeft u de cliënt, kunt u ervoor zorgen? We moeten kijken naar wat die cliënt nog zelf kan, vervolgens naar de omgeving en pas in laatste instantie naar wat een zorgprofessional kan doen. Volgens mij moeten we cliënten emanciperen.’

Niet iedereen is mondig en vitaal

“Hóe de zorg voor kwetsbaren eruit gaat zien, is niet duidelijk.” Dat schrijft voorzitter Jacqueline de Groot van de specialisten ouderengeneeskunde over het regeerakkoord. “Het uitgangspunt zijn de kosten, de insteek is doelmatigheid.” Het gaat vooral over faciliteren van mondige, vitale, thuiswonende ouderen. “We lijken te vergeten dat met het steeds ouder worden we ook steeds meer chronische ziekten zullen hebben.”

Geef bewoners en gebruikers een stem

Welke keuzes er ook worden gemaakt over de kwaliteit van zorg en ondersteuning in verpleeghuizen, voorop moet staan dat er altijd wordt uitgegaan van wat de bewoners willen en nodig hebben. Het moet niet zo zijn dat mensen in een verpleeghuis het gevoel hebben te gast te zijn in plaats van dat ze zich echt thuis voelen. Dat is de strekking van een brief over verpleeghuiszorg van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die spreekt volgende week over de verpleeghuiszorg en de zorg vanuit de Wet langdurige zorg.

Bondgenoten in thuis voelen en leefplezier

Stichting Thuis Voelen werkt samen met het Jo Visser fonds en Leyden Academy aan het belang van kleine dingen die ertoe doen om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. In 2022 wordt de opbrengst van in totaal 200 Zorgvisites geïntegreerd in het gedachtegoed van het Jo Visser fonds om zo de krachten te bundelen. Deze kennis wordt gebruikt in (onderzoek)projecten die aansluiten bij het thema leefplezier en persoonsgerichte zorg. Ook de rol van cliëntenraden is essentieel.

Jong & oud, duurzaam & inclusief

Woonzorg Nederland en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling bouwen samen zo’n 80 tot 100 woningen in Nijmegen, waarvan de helft voor senioren. De partijen ondertekenden een intentieovereenkomst om het leegstaande verpleeghuis Doekenborg te transformeren naar een duurzame en inclusieve leefomgeving.

80’er met immuunsysteem van 20’er

Trappende tachtigers blijken het immuunsysteem van een twintiger te hebben. Dat ontdekten wetenschappers in Londen. Zij volgden 125 ouderen, die regelmatig lange afstanden fietsen. Het effect van bewegen op oudere leeftijd is nog groter dan gedacht, schrijven de onderzoekers volgens het AD. Professor Norman Lazarus (82): “Als bewegen een pil was, dan zou iedereen hem nemen.” Veel ouderdomsgebreken zouden voorkomen kunnen worden door veel te bewegen.

Noodwet nodig om bouw te versnellen

Er is een noodwet nodig om de bouw van onder meer ouderenwoningen en verpleeghuizen te versnellen. Dat zegt Corine Dijkstra, namens de ChristenUnie wethouder Zorg in de gemeente Gouda. Het hele idee van ‘langer thuis wonen en dus minder vastgoed aan verzorgingshuizen’ is voor de wethouder geen realiteit omdat de demografische ontwikkeling voor meer ouderen zorgt.

Anders kijken naar fikse stijging zorgkosten

Onderzoekers van Amsterdam UMC lazen met verbazing dat het inhuren van ‘externen’ de kosten in de ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg explosief doet stijgen, reageren zij in Trouw: Ja, die zorgkosten vormen een urgent maatschappelijk vraagstuk. Maar wie we verantwoordelijk houden, is een politieke, maatschappelijke en morele vraag. De onderzoekers stellen een alternatieve conclusie voor: Een fikse stijging zorgkosten, omdat zorgmedewerkers het verdienen.

Huize Moors zit meteen vol

De vraag naar appartementen met zorg voor dementerenden is in de regio Eindhoven levensgroot en neemt rap toe, meldt het Eindhovens Dagblad. Bij het gloednieuwe Huize Moors in Bladel is plek voor 28 bewoners. Op de lijst van belangstellenden staan nu al rond de honderd namen. “Als we vandaag zeggen: kom maar, dan zit het hier morgen vol” zegt de directeur van zorgorganisatie Comfor.

Er is een geriatrische revolutie nodig

In het boek Hemelrijk reconstrueert de Vlaamse auteur Chris De Stoop de coronatragedie in een verpleeghuis: door de ogen van bewoners, familie en zorgverleners. De Stoop bepleit volgens het Nederlands Dagblad een fundamentele hervorming van de ouderenzorg. ‘Ik vind dat we, na dit falen van de overheid en samenleving, echt een geriatrische revolutie moeten bewerkstelligen. De hele sector moet hervormd worden, ouderen moeten straks een plek hebben waar ze onder serene, menswaardige omstandigheden kunnen leven en sterven.’

Veel ouderen voelen zich bescheten

Lijsttrekkers van politieke partijen in Nijmegen gaan met De Gelderlander naar hun meest bijzondere plek. Ben Otten (82, 50PLUS) kiest voor het beeld van Mariken van Nimwegen aan de Grote Markt. Dat zit vol duivenpoep: “Veel ouderen voelen zich ook bescheten.” Otten, voorzitter van KBO Nijmegen, zou de oudste lijsttrekker van het land zijn.

Interen en naar de voedselbank

Het leven is dit jaar flink duurder geworden en dat merken we aan alles, van het brood in de supermarkt tot de tankbeurt bij het benzinestation. In de lezersrubriek van de Telegraaf wordt opgemerkt dat gepensioneerden, die niet profiteren van loonstijgingen, in de knel komen. “Dat wordt interen op vermogen voor beter gesitueerden en voor anderen rest de voedselbanken.”

Podcastreeks wonen met zorg

Zelfstandig thuis wonen, het liefst steeds langer. En niet alleen een dak boven ons hoofd, maar ook een thuis met voorzieningen in de buurt. Hoe realiseren we dat? Deze vraag staat centraal in de podcastreeks over Toekomstbestendig wonen met zorg, aldus Platform31.