Senioren Journaal van donderdag 4 augustus
Meer patiënten kunnen thuis sterven
Sinds 2019 werkt de Zorggroep Zuid-Gelderland met het protocol ‘24/7 Palliatieve zorgplanning thuis’. Uit onderzoek komt naar voren dat patiënten die volgens dit protocol behandeld zijn, een twee keer grotere kans hebben om thuis te sterven. Ook zijn ze minder vaak in het ziekenhuis opgenomen in de laatste drie maanden voor hun overlijden.
Jacht op pensionado’s die willen werken
Bij uitzendbureau Betuwe65+ is het een ‘gekkenhuis’. “De jacht op de pensionado is hier wel geopend”, meldt Omroep Gelderland. Volgens uitzendbureau VELUWE65PLUS is het belangrijk dat werkgevers flexibel zijn wanneer ouderen aan het werk willen. “Je moet je realiseren dat pensionado’s die nog willen en kunnen werken, doorgaans niet fulltime werken.”
Gewoon accepteren dat we ouder worden?
Door preventieve zorg kunnen we misschien kerngezond 140 worden. Maar moeten we dat wel willen? ” Als je leven enkel een project is om geen diabetes of alzheimer te krijgen, leid je dan wel een vervuld leven?” “Ik zie het leven liever als een estafetteloop, waarbij je het stokje doorgeeft aan volgende generaties, dan als een marathon.”
Inwoners Lexmond regelen zelf vaste huisarts
Inwoners van Lexmond (en dan vooral de ouderen) waren het beu om telkens een ander gezicht bij hun huisartsenpraktijk te zien en besloten zelf een oplossing te zoeken. Per 1 oktober komen er twee nieuwe praktijkhouders naar het dorp, meldt AD Rivierenland. De rekening (enkele tienduizenden euro’s) betaalden inwoners zelf. Er wordt samengewerkt met Buurtdokters, die spreken van “een positief signaal voor andere dokters die zich duurzaam aan een dorp of stad willen verbinden.”
Energietoeslag aanvraag op papier te moeilijk
De gemeente Den Haag maakt het oudere inwoners veel te moeilijk om de energietoeslag op papier aan te vragen. Dat moet anders, vindt ANBO: Den Haag moet, net als andere gemeenten, een telefoonnummer hebben dat mensen kunnen bellen als ze de aanvraag op papier willen doen.
Na vier prikken bescherming 77 procent
Het effect van de vorige prikken is niet plotseling verdwenen, schrijft de Volkskrant. Voor ouderen die al een vierde prik hebben gehad, is de bescherming volgens het RIVM zelfs opgekrikt naar 77 procent. Met elke nieuwe prik gaat de bescherming weer wat omhoog.
Huisartsen steeds minder visites
De zorg die huisartsen geven is sinds de coronapandemie langdurig veranderd, meldt het Nivel. Het aantal visites dat huisartsen bij patiënten aan huis brachten was in het voorjaar van 2022 nog zo’n 10 tot 15% lager dan in 2019. Mogelijk is er volgens het Nivel een relatie met de hoge werkdruk voor huisartsen.
Zelfstandig met zorghorloge en gps-tracker
Hoe zorg je ervoor dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, en neem je de druk weg bij mantelzorgers en verpleegkundigen? Op die vragen probeert het project Empowercare antwoorden te krijgen, aldus Omroep Zeeland. Digitale hulpmiddelen zoals een zorghorloge zijn daarbij de sleutel.
Senioren in actie voor zebrapad
‘Wij laten ons niet van de sokken rijden!’ Dit schrijven senioren in het centrum van Rosmalen in een flyer, waarin ze de gemeente Den Bosch opnieuw oproepen om een zebrapad aan te leggen op de oversteek Keizerstraat-Dorpsstraat, meldt het Brabants Dagblad. “Hier wonen veel 90-plussers die met een rollator de weg moeten oversteken.” Volgens de gemeente valt het reuze mee met het te hard rijden hier, waar een maximum snelheid van 30 kilometer per uur geldt.