Senioren Journaal van woensdag 4 augustus

Met maatjesproject langzaam weer wennen

Ouderenorganisatie ANBO ontvangt volgens Rijnmond veel signalen dat corona een enorme impact heeft op het verenigingsleven. “Ouderen vinden het lastig om weer actief te worden, ook nu de coronamaatregelen worden versoepeld en de meerderheid twee keer is gevaccineerd.” Met een maatjesproject hoopt ANBO, met subsidie van het ministerie, die drempel na de zomer weg te nemen en ouderen te helpen de weg naar verenigingen weer terug te vinden. “Op die manier kan de oudere weer op weg worden geholpen en langzaam weer wennen.”

Gepensioneerden verhogen de druk

“Er wordt nu dan wel gesproken over de door ons aangedragen onderwerpen, maar het gaat nog te langzaam en is nog niet concreet genoeg”, zegt voorzitter John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden. “En dat moet wel. Daarom gaan we de druk verhogen. Als we niet uitkijken, dreigt een verloren generatie gepensioneerden die het pensioen nooit verhoogd heeft zien worden.”

‘Logische eis mee te delen in economische groei’

Weliswaar staan de pensioenfondsen er beter voor, schrijft de Telegraaf in een commentaar, de financiële ruimte om de pensioenen te verhogen, is er bij de meeste fondsen niet. “Dit zet druk op het kabinet om pensioenfondsen meer ruimte te geven de pensioenen te verhogen. Want ouderen zullen de logische eis op tafel leggen om mee te delen in de economische groei, net zoals de werkenden.”

Peptalk fit en vitaal oud worden

Bestaat er een wondermiddel om fit en vitaal oud te worden? In een nieuwe PEP-talk vertelt David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy en hoogleraar Vitaliteit aan het LUMC, over de invloed van meer bewegen en minder stilzitten tijdens de gewone dagelijkse bezigheden.

Langer thuis in een ander huis

Langer thuis wonen wordt door veel senioren opgevat als blijven wonen in het huis waar ze al wonen. Toch is dat huis en de omgeving niet altijd het meest geschikt om oud te worden, aldus Aedes, brancheorganisatie woningcorporaties, in de aankondiging van een webinar op 6 september: Daarbij is het gezinshuis waarin ouderen vaak nog alleen of met z’n tweeën wonen in een krappe woningmarkt een gewild object voor gezinnen. Hoe kunnen we ouderen helpen aan een passendere woning? Wat werkt?

‘Naar betaalbaar verzorgingshuis nieuwe stijl’

“Ouderen willen vaak ook het liefst thuis blijven wonen. Maar het beleid is te acuut ingegaan”, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols tegen het ANP. Schols zou uiteindelijk graag meer betaalbare verzorgingshuizen zien in een nieuwe stijl. “De vergrijzing zet door en er moeten meer bedden komen. Alternatieve woonvormen komen wel op, met een gezellige woonomgeving en de zorg die nodig is. Alleen voor mensen met een normale beurs is het aanbod nog niet overal voldoende.”

Medicijnen en valrisico

Oudere patiënten zijn zich vaak niet bewust van het effect dat medicatie kan hebben op het valrisico. Ze verwachten op dit gebied ook weinig van hun apotheker; ze hebben het idee dat die te druk is om zich met valpreventie bezig te houden. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bericht.

Beter af met medicijndispensers

Thuiszorgcliënten zijn beter af met medicijndispensers dan met medewerkers die soms wel vier keer per dag aan huis komen om de medicijnen te geven. De cliënt ondersteun je namelijk ook door niet langs te komen, zegt de zorgveranderaar bij Thuiszorg West-Brabant in Zorgvisie. ‘Er is geen medewerker zo accuraat als de medicijndispenser.’ ‘Aan alle kanten zitten er voordelen aan. Voor de cliënt omdat die niet op ons hoeft te wachten, de medewerker hoeft niet elke keer naar de cliënt toe en voor de BV Nederland is minder geld kwijt.’

Nieuwe richtlijn aanpak eenzaamheid

Van de 2,9 miljoen 65-plussers voelen maar liefst 900.000 mensen zich eenzaam. Eenzaamheid is in Nederland dus een groot probleem. De nieuwe richtlijn ‘Eenzaamheid onder ouderen’ helpt zorgprofessionals bij het bestrijden ervan. Onder meer dankzij een praktische gesprekshandleiding, aldus kennisorganisatie Vilans.

Dela nu ruim vijf miljoen verzekerden

Eerst wel, toen weer niet en nu dan toch: uitvaartgigant Dela neemt concurrent Yarden over. Met de fusie is voorkomen dat ‘een miljoen polishouders in de kou komen te staan’, zegt Edzo Doeve, directeur van Dela, in het AD. Dela zelf gaat nu in een klap van 4 naar ruim 5 miljoen verzekerden gaat, krijgt een betere landelijke dekking en kan daardoor de prijzen beter beheersen.