Senioren Journaal van vrijdag 4 april
Groepshuizen door het hele land
Nieuwe ‘studentenhuizen’ voor ouderen moeten helpen de eenzaamheid te bestrijden én meer woningen vrij te spelen. Verzekeraars, ontwikkelaars, fondsen en overheden maken vandaag afspraken voor tientallen nieuwe ’thuishuizen’ door heel het land.
Veel ouderen straks minder zorgkosten
Het eigen risico omlaag en dan wel de zorgpremie omhoog. Met dit kabinetsplan gaan ouderen die nu ieder jaar hun volledige eigen risico kwijt zijn aan zorguitgaven er financieel op vooruit, vooral degenen die ook aanspraak maken op zorgtoeslag.
Kijk voor defensie ook naar gepensioneerden
‘Het is vreemd dat wij in deze onzekere tijden vooral naar jongeren kijken als het over landsverdediging gaat’, schrijft een 81-jarige. ‘In Nederland beschikken we over een indrukwekkend leger van gepensioneerde mannen en vrouwen, vaak nog in prima conditie.’
Mensen lijken goed rond te komen met pensioen
Na pensionering halveert het percentage mensen met schulden. De positieve effecten zijn het grootst voor mensen met een zwakke financiële positie voor pensionering. ‘Mensen lijken over het algemeen dus goed rond te kunnen komen met hun pensioen.’
Kwetsbaar? Ouderen voelen dat lang niet altijd zo
‘Door hun ogen. Hoe ouderen kwetsbaarheid zien en ervaren’, is de titel van een proefschrift over hoe het helpt de taal van ouderen te gebruiken: Geen betutteling, geen ongevraagde hulp, maar aansluiten bij wat ouderen zelf belangrijk vinden.
Liever gemêleerde wijk, meer levendigheid
Op de plek van twee verpleeghuizen zouden in Driebergen alleen seniorenwoningen worden gebouwd. Maar nu komen er ook woningen voor ook voor gezinnen en starters. Want een gemengde wijk geeft meer levendigheid, met vragende en dragende bewoners.
Langer thuis, maar dan wel graag huisarts
‘Het tekort aan huisartsen staat niet op zichzelf en hangt samen met allerlei bewegingen, het ‘langer-thuisbeleid’ van de overheid.’ Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om de huisarts te ontzorgen bij tijdrovende zaken.
Iets meer delen dan lift en brievenbus
In Nieuwerkerk aan den IJssel is begonnen met de bouw van 44 woningen voor senioren. Een project waar mensen naar elkaar omzien, aldus Woonzorg Nederland. ‘Een woonvorm waar mensen iets meer met elkaar delen dan de lift en de brievenbus.’
Samenwerken voor één zorgaanbod in de wijk
De gemeente Utrecht wil vanaf 2027 per wijk één zorgaanbieder voor alles wat nodig is om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. De wethouder verwacht dat aanbieders gaan samenwerken om met elkaar tot één aanbod te komen.
Steeds meer senioren naar sportschool
Van nog prille pensionado’s tot negentigplussers: steeds meer ouderen vinden de weg naar de sportschool. Om vitaal en zelfstandig te blijven, om de spierkracht op peil te houden, maar ook om de eenzaamheid te verdrijven.
Van zorgen vóór naar zorgen dát
Zorgverzekeraar VGZ wil zich inzetten voor een verschuiving van zorgen vóór naar zorgen dát hulp en ondersteuning geboden wordt. ‘Onze zorginkoopplannen voor 2026 nodigen zorgaanbieders uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.’
Minder antibiotica blaasontstekingen
Artsen schrijven regelmatig antibiotica voor vanwege een verdenking op een urineweginfectie (meestal een blaasontsteking) bij ouderen, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Wetenschappers uit o.a. Amsterdam en Utrecht ontwikkelden een manier om hier verbetering in te brengen.
Scootmobielstallingen bij flatgebouwen
Woningcorporatie Woonconcept heeft in Meppel bij de vier 8-hoogflats in de wijk Koedijkslanden scootmobielstallingen geplaatst. ‘Het is een belangrijke stap om de gezamenlijke verkeersruimtes veilig en toegankelijk te houden voor iedereen.’
Nu allemaal gordelroosprik halen?
Een gordelroosvaccin zou mogelijk de kans op dementie verkleinen, bleek deze week uit onderzoek van Stanford University. Moeten we nu allemaal het vaccin halen onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’?