Senioren Journaal van maandag 31 mei

Pleidooi voor helmplicht alle e-bikes

Het kabinet hakte vrijdag de knoop door: ook snorfietsers ontkomen vanaf juli 2022 niet langer aan het dragen van een helm. Medici die worden geconfronteerd met zwaar hersenletsel na ongevallen met snorscooters, pleiten al jaren voor een helmplicht., aldus het AD. “Nu alle e-bikes nog. Dat wordt de volgende groep. Want ook deze tweewielers gaan hard, vaak harder dan 25 kilometer per uur. De gevolgen van valpartijen met deze e-bikes zien wij in het ziekenhuis. Vooral ouderen die minder balans hebben en kwetsbaarder zijn, lopen grote kans op langdurig hersenletsel.”

Tenminste 87% 65-plussers gevaccineerd

Vier maanden na de start van de vaccinatiecampagne is tot nu toe minimaal 87% van de 65-plussers tenminste eenmaal gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat om ruim 2,9 miljoen gevaccineerde 65-plussers. Een relatief lagere opkomst ziet het RIVM terug in gemeenten uit de Biblebelt en in een aantal grote steden.

Valpreventie in basispakket?

Wat er in het basispakket voor de zorg zit, beslist het kabinet, na advies van Zorginstituut Nederland. Als het aan de zorgverzekeraars ligt komen daar snel andere bewezen effectieve methodes bij. “Denk aan valpreventie voor ouderen”, zegt Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in Trouw. Die training om te helpen valpartijen te voorkomen, wordt nu door sommige verzekeraars aangeboden in het aanvullende pakket. Wie geen geld heeft voor een duurdere verzekering, kan er nu dus geen gebruik van maken.

Ouderen zonder mobieltje wisten van niets

Bewoners van Bladel maakten zich na de NL-Alert over de E. colibacterie in drinkwater vooral zorgen om de ouderen., meldt Omroep Brabant. Sommigen wisten van niets omdat ze geen mobieltje hebben en dus ook geen NL-Alert ontvingen.

‘Pas op voor een digitale lockdown’

“Nederland smacht ernaar om weer op pad te kunnen. Het digitale coronapaspoort gaat hierin een belangrijke rol spelen. Maar deze app moet niet ongemerkt een digitale lockdown veroorzaken”, zo waarschuwt Marcel Sturkenboom van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Want niet iedere oudere bezit een (geschikte) smartphone.

Eén van de kinderen onterven?

Het komt vaker voor dat het ene kind meer erft dan het andere. Volgens sommigen is een gelijke verdeling geen vanzelfsprekendheid meer. Maar besef wel wat je aanricht als je een kind (deels) onterft, zeggen anderen. Elk kind heeft in beginsel recht op een even groot erfdeel, maar dit kan worden aangepast in een testament. Dit lijkt de laatste jaren vaker voor te komen, merkt de juridisch directeur van het Netwerk Notarissen.

‘Mijn moeder is geen postpakketje!’

Ineens ligt er een brief op je deurmat, waarin staat dat je verplicht moet verhuizen. Het gebeurde bij een demente vrouw van 84 jaar. Haar zoon in Apeldoorn ziet haar zoveel als hij kan. Ze woont praktisch om de hoek in een kleinschalige woonvorm. Maar daar moet ze weg, want het kost meer dan het oplevert. “Mijn dementerende moeder en 23 andere bewoners zijn geen postpakketjes die je op kunt pakken en ergens anders kunnen neerzetten”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

‘Verkeersdrukte door uitvaarten’

Je oude dag slijten in het buitengebied van Spijk, met zwembad en de golfbaan naast de deur? Een plan voor twaalf luxe zorgwoningen stuit op weerstand in de omgeving, schrijft AD Rivierenland. Omwonenden vrezen verkeersdrukte door uitvaarten en willen hun uitzicht niet kwijt.

Op uw hoede

“Tja”, schrijft Dolph Kohnstamm (em. hoogleraar psychologie), in de Volkskrant, “Pfizer mag dan goedgekeurd zijn voor kinderen onder de 14, “maar een dierbare vriendin van ons die op 4 mei jl. haar tweede Pfizer-vaccinatie kreeg, ligt nu met corona in het ziekenhuis. Alle met Pfizer gevaccineerde ouden van dagen zoals ikzelf (84) doen er dus toch goed aan op hun hoede te blijven voor nieuwe besmettingen. Blijf afstand houden, ook tot kinderen onder de 14 jaar, en blijf mondkapjes dragen buiten je eigen huishouden.”

‘Ouder worden heeft juist veel voordelen’

Zijn oudere werknemers traag en minder competent? Moeten we de oude dag zien als een grauwe toekomst? Van dergelijke stereotypen wil Susanne Scheibe niets weten. ‘Mijn vakgebied toont aan dat deze negatieve beelden niet terecht zijn. Ouder worden heeft juist veel voordelen.’ Het onderzoek van Scheibe, adjunct-hoogleraar Lifespan Development and Organizational Behavior, toont volgens Rijksuniversiteit Groningen aan dat oudere werknemers beter met dagelijkse stress omgaan, emotioneel stabieler zijn en meer welzijn ervaren dan hun jongere collega’s.