Senioren Journaal van donderdag 30 september
‘Integraal ouderenbeleid in regeerakkoord’
Tijdens de de Algemene Politieke Beschouwingen zijn twee moties aangenomen die volgens de Koepel Gepensioneerden de wensen uit het manifest ‘Naar een integraal ouderenbeleid’ een flinke stap dichterbij brengen. Zo stemde de Tweede Kamer voor het voorstel dat het (nieuwe) kabinet met een ‘nationaal programma wonen voor ouderen’ moet komen èn sprak de Kamer uit dat ‘integraal ouderenbeleid moet worden opgenomen in het regeerakkoord’. “Het is nu zaak een en ander ‘handen en voeten te geven’, zodat een nieuw regeerakkoord senioren ook ècht de aandacht geeft die ze verdienen.”
‘Zijn we boven de 70 ineens allemaal seniel?’
Bij de handleiding voor de corona-zelftest staat: ‘Monsters van personen jonger dan 12 jaar of ouder dan 70 jaar dienen te worden verzameld door of onder toezicht van volwassenen.’ Een Volkskrant-lezer: Van onder de 12 snap ik het, maar boven de 70? Zijn we – volgens de overheid – boven de 70 ineens niet meer volwassen? Zijn we – volgens de overheid – boven de 70 ineens allemaal seniel? De Volkskrant-lezer voorziet grote problemen bij de kabinetsformatie onder Johan Remkes. En bij het Nederlands elftal onder Louis van Gaal.
Pil tegen het ouder worden
Een diabetesmedicijn lijkt veroudering tegen te gaan. Studies wijzen die kant op, constateert EW magazine. Een beetje ‘een sciencefictionverhaal’ noemt Wouter Verdurmen, biochemicus in het Radboudumc, het. Maar diverse onderzoeken wijzen er toch echt op dat het verouderingsproces in het menselijk lichaam wel eens met een pil zou kunnen worden tegengegaan. Een wonderpil lijkt metformine nog allerminst. Maar veroudering is als onderzoeksgebied wel erg in ontwikkeling, zegt Verdurmen. ‘Er zijn inmiddels diverse medicijnen in ontwikkeling die veelbelovend lijken.’
‘Goed ouderenbeleid voorkomt kosten’
De Stichting Seniorenraad Etten-Leur heeft flink werk gemaakt van een voorstel voor ouderenbeleid in die gemeente. Het is een behoorlijke bak kritiek die over de verantwoordelijken voor het ‘ontbreken van dat beleid’ wordt uitgestort, maar opbouwend en nuttig is de kritiek zeker, aldus dagblad BN De Stem. Er wordt veel gedaan voor ouderen, maar het ontbreekt volgens de seniorenraad aan een integraal ouderenbeleid.
Voorkómen dat vroegpensioen nodig is
De tijdelijke vroegpensioenregeling, die op 1 januari is ingevoerd, is op zichzelf een prima regeling, zegt de directeur van werkgeversvereniging AWVN in NRC. “Maar als je niet uitkijkt, wordt die groep veel te groot. En dat is vanuit arbeidsmarktperspectief niet verstandig. We kunnen beter voorkómen dat werknemers vroegpensioen nodig hebben, met maatregelen om mensen normaal en gezond hun pensioen te laten halen.”
‘Met toekomst ouder worden en prettig leven’
Tijdens de raadsvergadering in Grave stond de gemeentelijke ouderennota 2021-2023 op de agenda. Welzijn Ouderen Grave nam de gelegenheid om in te spreken. “Wij zijn er trots op dat we als penvoerders van het eerste uur het voortouw hebben mogen nemen in het opstellen van dit beleidsstuk, samen met de gemeente.” De ouderennota heeft als titel ‘Met toekomst ouder worden en prettig leven’ en benoemt de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van ouderen. Daarnaast worden, zo meldt Arenalokaal, met de input van betrokken organisaties concrete actielijnen benoemd.
Geen Hollandse pot maar nasi
Dit jaar wordt er geen Hollandse pot meer gekookt voor het kwartaaldiner van KBO Elshout, gisteren was er nasi. Er is meer vernieuwd, meldt het Brabants Dagblad. Doel: jongere, slapende leden er meer bij betrekken. De voorzitter wijst op het veranderde karakter van de KBO’s. “We worden steeds meer een belangenbehartiger voor senioren. Wat zij op hun bordje krijgen, daarmee moeten wij aan de slag.”
Positieve ervaringen Ouderen in de wijk
Ouderen, professionals en de externe organisaties die betrokken zijn bij het project ‘Ouderen in de wijk’ zijn positief over het project en zien de meerwaarde ervan in. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM in opdracht van de Openbare Bibliotheek Utrecht heeft uitgevoerd.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral de persoonlijke aanpak van de ‘gastvrouwen’ van grote meerwaarde is voor de ouderen. Gastvrouwen zijn medewerkers of vrijwilligers van de bibliotheek die ouderen verwelkomen, met ouderen contact onderhouden en activiteiten begeleiden.
(Onbewust) ingezet als geldezel
In bijna de helft (47%) van de gedetecteerde financiële fraudepogingen in Europa gaat het om zogenoemde ‘social engineering’. Hierbij worden vooral ouderen en jongeren door criminelen misbruikt om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen voor criminele doeleinden. Met een toename van maar liefst 19% spreekt Fourthline over een gevaarlijke tendens, aldus Banken.nl.
ABP-topman laat God in zijn werk meebeslissen
Harmen van Wijnen wordt per 1 januari als voorzitter van het uitvoerend bestuur het gezicht van pensioenreus ABP. Als gastpredikant leidt Van Wijnen af en toe nog een dienst, bij voorkeur voor jongeren, is te lezen in een FD-profiel. Volgens een oud-collega is Van Wijnen ‘het soort predikant voor wie mensen naar de kerk komen’. Dat hij bij het ABP qua inkomen gehouden is aan de Balkenende-norm interesseert hem niet. ‘Hij wordt gedreven door zijn innerlijke waarden; dat willen wel meer mensen maar uiteindelijk zijn er maar heel weinig die het doen.’
Steeds meer valpartijen
Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Heeft de politiek enig idee in wat voor miserabele toestand zo iemand terecht kan komen, vraagt een Telegraaf-lezer zich af. “Op een gegeven moment gaat het niet meer, wat levensgevaarlijke situaties met zich meebrengt. “De geestelijke en lichamelijke problemen zullen zich opstapelen en het aantal val-incidenten zal daardoor alleen maar toenemen. Geen zorgpremie is daar tegen opgewassen!”