Senioren Journaal van woensdag 30 juni

Mantelzorg in het ziekenhuis

Met een mantelzorgprogramma in het ziekenhuis wil Amsterdam UMC ervoor zorgen dat de mantelzorger beter weet waar hij aan toe is. Het uitgangspunt van het programma is dat de mantelzorger wordt gezien als onderdeel van het zorgteam. Dat betekent dat de mantelzorger de eerste vijf dagen na de operatie bij de patiënt in het ziekenhuis blijft. Het liefst dag en nacht.

Verhuispremie duizend euro

Ouderen (mensen die 65 jaar of ouder zijn) krijgen in de regio Zaanstreek Waterland € 1.000 verhuispremie als ze hun eensgezinswoning verlaten en verhuizen naar een “geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoning” voor hun oude huurprijs. De gemeenten doen dit samen met acht woningcorporaties. Vanaf 1 juli 2021 krijgen zij voorrang op 150 geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen, meldt De Orkaan.

Hulp bij chronisch gehoorverlies

Hoortoestelaanpassing via de audicien is de meest gebruikelijke weg om gevolgen van gehoorverlies te beperken. Maar ook mét een hoortoestel blijven slechthorenden zélf en hun naasten vaak (communicatie)beperkingen ervaren. Om slechthorenden én hun communicatiepartners te ondersteunen is het online ondersteuningsprogramma HOORSUPPORT ontwikkeld. De effectiviteit hiervan is nu wetenschappelijk onderzocht.

Subacute Zorgstraat kwetsbare ouderen

Kwetsbare oudere patiënten die in een crisissituatie dreigen te komen, kunnen in Rotterdam vanaf nu terecht bij de Subacute Zorgstraat in het Maasstad Ziekenhuis. Deze samenwerking tussen Aafje, PIT 010 en de Geriatrie poli van het Maasstad Ziekenhuis heeft als doel kwetsbare ouderen langer in de thuissituatie te laten wonen.

Zuiveringsheffing anders berekenen

KBO-Brabant stoort zich er aan hoe de zuiveringsheffing wordt berekend. In een open brief aan vier (Brabantse) Waterschappen wordt gepleit voor een evenredige zuiveringsheffing op basis van daadwerkelijk drinkwatergebruik. Tweepersoons huishoudens betalen onevenredig veel. Veel mensen betalen simpelweg te veel, aldus KBO-Brabant in BN De Stem. “Tientjeswerk, maar wel al jarenlang. Het is een volstrekt onlogisch systeem, maar waterschappen doen er niks aan.”

Instagram voor opa en oma

Studentes uit Enschede hebben hun opa en oma een account gegeven op Instagram. Ze willen daar laten zien hoe vitaal en divers ouderen kunnen zijn. Het is hun manier om een statement te maken tegen het hinderlijke beeld dat ouderen nog maar weinig kunnen, aldus dagblad Tubantia.

Geen geld laten liggen

“Wist u dat ouderen met een partner in een zorginstelling vaak veel geld laten liggen? Geld waar ze recht op hebben?” De Grouster bericht over Zicht op Geld en VerpleeghuisVoordeel. “Zicht op Geld is gespecialiseerd in het in kaart brengen van uw specifieke situatie en maximaal financieel voordeel realiseren.”

Wetenschap over waarde van kunst

Voor het eerst is een grootschalig landelijk onderzoek gehouden naar Kunst in de Zorg vanuit het perspectief van ouderen zelf, maar ook van kunstenaars, zorgmedewerkers en beleidsmakers. Gisteren vond de interactieve afsluitende manifestatie plaats. Het voornaamste resultaat is dat kunst plezier, positiviteit en diepgaand contact brengt, en dat het uitdaagt.

‘Herinneringen voor het leven’

Wat blijft er nog over als je je herinneringen verliest? Vandaag presenteert Dionne Stax live vanuit het Nederlands Openluchtmuseum het tv-programma ‘Herinneringen voor het leven – stop dementie’. Ze gaat in gesprek met families en wetenschappers om aandacht te vragen voor dementie én om donateurs te werven voor een toekomst zonder dementie. Om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Streven naar woongeluk huurders

Woonzorg Nederland behaalde de tweede plaats in de MT500 ‘Beste vastgoed dienstverleners’, na vorig jaar nog op plaats zes te zijn geëindigd. “We zijn blij met deze hoge waardering van onze zakelijke partners”, zegt bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland. “Het is voor ons een middel om ons doel te bereiken: hoge waardering van onze huurders. Uiteindelijk streven we naar hun woongeluk.”