Senioren Journaal van vrijdag 30 juli

Huisarts terug naar 10 minuten

Met de coronacrisis kwam er voor huisartsen met het 15-minutenconsult meer tijd voor kwetsbare patiënten. Maar de voorzitter van de huisartsen hoort van praktijken dat ze toch weer terug zijn gegaan naar 10-minutenconsulten vanwege de toegenomen zorgvraag, vertelt ze in Medisch Contact. ‘De langere consulten zijn goed bevallen bij het praktijkteam én hun patiënten. Ze hebben de extra tijd nodig vanwege de toegenomen complexiteit van de vragen.’

In najaar derde prik?

In Israël krijgen 60-plussers vanaf volgende week de mogelijkheid om zich een derde keer te laten inenten met het Pfizer-vaccin, melden Israëlische media volgens de NOS. Sinds twee weken kunnen inwoners van het land met een zwak immuunsysteem al een derde prik halen, nu komen ouderen daar dus bij. Ook Nederland moet al dit najaar een extra prik geven aan ouderen en mensen met een verzwakte afweer, vindt de Tilburgse immunoloog Ger Rijkers. “De hoeveelheid extra antistoffen die daarmee wordt opgewekt, is indrukwekkend. Zeker bij ouderen”, zegt hij in het AD.

Denk eens vaker aan een oudere

Onder deze kop schrijft AD-commentator Hans van Soest dat eenzaamheid onder ouderen een enorm probleem is. Het gaat hier niet om een taak van de overheid alleen. “Elke eenzame oudere heeft familie, buren of andere naasten. Een telefoontje of eens aanbellen met de vraag of iemand een boodschap nodig heeft, kan al een wereld van verschil maken. Uiteindelijk is het ons aller taak om om te zien naar deze groep mensen en hen – zeker in deze moeilijke tijden – wat extra aandacht te schenken.”

‘Ga weer op bezoek, blijf niet te veel thuis’

Kwetsbare ouderen die volledig gevaccineerd zijn, maar nog steeds de deur niet uit durven. Zelfs niet voor de kleinste uitjes: artsen zien ze veel. Terwijl het juist belangrijk voor ouderen is om het wél te doen, waarschuwt klinisch geriater Arend Arends in EenVandaag. Ouderen die te veel thuisblijven, bewegen minder en dus zijn er meer valpartijen. Het zijn allemaal sluipende processen, zegt Arends. Je ziet dat bij een groep mensen eenzaamheidsgevoelens en depressieve gevoelens zijn toegenomen. De voeding wordt slechter en dat maakt mensen weer vatbaarder voor ziekte.

Wijkverpleging steeds belangrijker

De wijkverpleging wordt steeds belangrijker. Cliënten doen in toenemende mate een beroep op deze zorg. Als spin in het web in de eerste lijn heeft de wijkverpleegkundige en het team wijkverpleging de belangrijkste rol in het vormgeven van de zorg thuis, zegt de Nederlands Zorgautoriteit. “Om deze rol optimaal te ondersteunen start er vanaf 2022 een nieuwe bekostiging van de wijkverpleging in de vorm van een breed experiment. Centraal staan naast professionele autonomie ook preventie, innovatie en samenwerken. “

Waar grootbank vertrekt, bloeit RegioBank

Grootbanken sluiten in razend tempo vestigingen in wijken en dorpen. En daar zijn veel klanten niet blij mee. Intussen is RegioBank, waar je nog gewoon binnen kan lopen, gekozen tot klantvriendelijkste bank van Nederland, schrijft AD Groene Hart. “Er zijn nu 475 vestigingen in Nederland. In het Groene Hart hebben we zo’n 25 vestigingen, die groeien hard in klantaantallen. Dat we in de buurt zitten, is voor klanten enorm belangrijk.”

Gezond oud worden dankzij smartphone

Als het aan bioinformaticus Georges Janssens ligt, kun je binnenkort op je mobieltje zien hoe snel je biologische klok tikt – en leren welke persoonlijke leefstijlfactoren je gezond kunnen houden. Die mogelijkheid kan voortkomen uit onlangs gepubliceerd onderzoek – met gegevens van mensen én van wormen – uit het laboratorium Genetische metabole ziekten van Amsterdam UMC.

Hoogbegaafden niet gevrijwaard van dementie

Hoogbegaafden zijn niet gevrijwaard van dementie, schrijft André Weel in een column in Medisch Contact. “Ook hoogbegaafden kunnen door dementie worden getroffen. Hun taalvaardigheid kan daarbij lang intact blijven. Ze behouden hun identiteit. Ze hebben meer behoefte aan afzondering. Aan een goed gesprek. Aan diepgang. Aan autonomie. Ze zijn wars van verplichte groepsgebeurtenissen zoals bingomiddagen. Dat heeft niks met elitair te maken. Ze zijn gewoon zo. Een beetje autistisch. Dat vraagt om begrip. Dat vraagt om zorg op maat. Niet om betutteling.”

Pandemie van Parkinson

Het aantal parkinsonpatiënten stijgt flink. Veel van die gevallen zijn te voorkomen, zegt neuroloog Bas Bloem in EW. Het aantal parkinsonpatiënten is de afgelopen dertig jaar meer dan verdubbeld tot 7 miljoen patiënten wereldwijd. Je kunt dus gerust spreken van een ‘parkinsonpandemie’, zegt neuroloog Bas Bloem van Radboudumc. ‘Het is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld.’ Het goede nieuws is volgens Bloem dat steeds meer duidelijk wordt wat deze stijging veroorzaakt en dus ook hoe deze pandemie mogelijk is te bestrijden. Maar het slechte nieuws is dat er volgens hem nog te weinig met die informatie gebeurt.

‘Waar help je mensen nou mee vooruit?’

‘E-health en alle digitale uitvindingen voor gezondheidszorg leveren vaak wow-momenten op tijdens congressen’, zegt Marlies Schijven (chirurg, hoogleraar, tech-nerd en adviseur van het ministerie van VWS) in Medisch Contact. ‘Ieder jaar zijn er shows, waar weer iemand het podium op stapt met een zorgrobot. Maar… daar gáát het niet over.’ Waar gaat het wel over? ‘Waar help je mensen nou mee vooruit? Dáár gaat het over. Daar moet je onderzoek naar doen, en weten wat de voorwaarden voor duurzame implementatie zijn.’

In problemen door uitblijven indexering?

Het ABP gaat samen met haar pensioenuitvoerder APG deelnemers helpen die problemen hebben met hun financiën. Een Telegraaf-lezer reageert: Zouden ze doorhebben dat dit weleens zou kunnen komen omdat ze al meer dan 10 jaar niet indexeren?