Senioren Journaal van maandag 30 augustus

Verkeersdrama in Den Bosch

Een vrouw van 83 uit Den Bosch is zwaargewond geraakt nadat een vrouw van 84 meerdere keren over haar heen reed met een auto. Volgens de politie was de bestuurder in paniek, meldt Omroep Brabant. De 83-jarige liep met haar rollator achter de geparkeerde auto langs, die net achteruitreed.

‘Oudere automobilist om de twee jaar keuren’

Volgens verkeerspsycholoog dr. Gerard Tertoolen moeten oudere automobilisten zwaarder worden gecontroleerd. Dat betekent concreet dat ze niet iedere vijf jaar maar twee jaar een keuring zouden moeten ondergaan, zegt hij in het radioprogramma dr Kelder en Co. Overigens merkt de verkeerspsycholoog op dat niet de ouderen, maar de jongneren de meeste ongelukken veroorzaken.

Viering van Het Nieuwe Begin

Het licht staat op groen voor de geplande brunch met activiteiten voor honderden 65-plussers op het kerkplein in Stramproy op zondag 5 september, meldt de organisatie in dagblad De Limburger. Onder het motto ‘Het Nieuwe Begin’ willen de Ouderenvereniging Sint Willibrordus en Leefbaarheid Stramproy een evenement houden om het door de coronacrisis ontstane isolement van ouderen te doorbreken.

UWassistent gebrek aan dienstverleners

Voor ouderen die hulp nodig hebben bij het huishouden, klussen of tuinieren is Corine Stigter van UWassistent is de matchmaker tussen vraag en aanbod in de regio Oosterhout en Dongen. Zij moet met lede ogen aanzien dat zij aanvragen niet meer kan honoreren door gebrek aan dienstverleners, meldt Oosterhout.Nieuws. “Je zou iedereen zo graag willen bedienen. Maar het gaat gewoon niet.”

Pensioen of klimaat

“Kiezen PvdA en GroenLinks voor de gepercipieerde financiële belangen van gepensioneerden, of voor de onzekere klimaattoekomst van onze kinderen?” Die vraagt stelt voormalig PvdA-Kamerlid Jan Vos in het FD nu het erop lijkt dat deze partijen afkoersen op regeringsdeelname.

Verpakken kost nu eenmaal geld

Ouderenbond ANBO stelt dat alleenstaande ouderen de klos zijn in de supermarkt. Dit klopt echter niet altijd, reageert een Telegraaf-lezer. “Een zakje ijsbergsla van 100 gram voor 0,85 wordt vergeleken met een zakje van 400 gram van 1,49. Verpakken kost nu eenmaal geld en dat is wat het prijsverschil maakt. Diezelfde oudere kan voor 0,79 een hele krop ijsbergsla kopen. Hij of zij moet het alleen nog zelf snijden.”

‘Wat een energie!’

Babette Wieringa schrijft, in de week dat gemeld werd dat steeds meer senioren doorwerken, in haar column in de Telegraaf over de 80-jarige die haar houten woning schildert. En ze heeft meer voorbeelden. “Ik geniet vooralsnog vooral van die heerlijke verhalen over de 85-jarige groenteman die weigert met werken te stoppen, een arts die ondanks, of misschien wel dankzij, zijn seniorenstatus nog altijd de vraagbaak van het dorp is, mijn fluitende schilder, de chauffeur op leeftijd die nog elke dag mensen naar de dagopvang brengt, of de vitale caissière die niet achter de supermarktkassa is weg te slaan. Wat een energie!”

‘Woonzorgopgave’ hoger op de agenda

De behoeften van ouderen op het gebied van wonen en zorg staan steeds hoger op de gemeentelijke agenda. Een positief teken, vindt Hans Adriani, voorzitter van de Taskforce Wonen en Zorg, ‘want de opgave waar we voor staan is enorm’. ‘Een jaar geleden zagen we dat een flink deel van de gemeenten geen woonzorgvisie voor de komende jaren had’, zegt Adriani (PvdA-wethouder in Nieuwegein) in Binnenlands Bestuur. ‘Dat beeld is gelukkig gekanteld.’

Sport & Memory

Herinneringen ophalen aan sporthelden uit hun jeugd doet mensen met dementie goed, heeft Math Teeuwen (74) uit Oosterhout ervaren. Zijn sportverzameling vormt daarom de basis voor Sport & Memory, een programma dat het geheugen activeert met sporthistorie. De eerste versie heeft zo’n twintig hoofdstukken en toont niet alleen video’s van sporters uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, maar laat ook meezingers als Hup, Holland Hup horen. Teeuwen heeft Sport & Memory ontwikkeld samen met zorginnovator Klaas Jan Bolt, aldus BN De Stem.

‘Wachtlijst verpleeghuis lijdensweg’

Familieleden van zorgbehoeftige ouderen wachten vaak tot het laatste moment om aan de bel te trekken voor opname in het verpleeghuis. Mensen moeten daar eerder over nadenken, is de oproep van zorgorganisaties. “Dat is makkelijk gezegd, maar in praktijk is het een drama om je vader of moeder op de wachtlijst te krijgen”, zegt Henk van Beers uit Zevenbergen in BN De Stem over de ervaringen rond zijn 98-jarige moeder. “Het hele indicatietraject richting die opname was mensonterend.”