Senioren Journaal van maandag 3 oktober

Nieuwe rol ouderen in de samenleving

“Iedereen moet wennen aan de nieuwe rol van ouderen in de samenleving.” In Leiden zetten Ouderenberaad en kennisinstituut Leyden Academy zich in om de beeldvorming over ouderen te veranderen. Nog te vaak is er sprake van een negatief beeld in de media, maar ook zelfdiscriminatie speelt een rol. Hoezo kunnen ouderen niet meekomen met digitalisering?

Te veel obstakels in openbare ruimte

Losliggende tegels, steile hellingen: obstakels op de openbare weg zijn voor mensen met een rollator een reden om binnen te blijven. Uit een enquête onder lezers van het Eindhovens Dagblad blijkt dat een slechte toegankelijkheid leidt tot minder beweging en meer eenzaamheid.

Health Impact Bond voor Valpreventie

In 2021 overleden 5,4 duizend mensen door een val, bijna twee keer zo veel als tien jaar eerder. Omdat het voorkomen van valpartijen bewezen bijdraagt aan kostenreductie in de zorg, start dit najaar in Limburg een project gericht op valpreventie voor 2500 ouderen. Daarvoor is een Health Impact Bond opgericht met financiering door Social Finance NL.

Steeds meer ouderen raken verwaarloosd

Klinisch geriaters zien meer verwaarloosde ouderen op de spoedeisende hulp. Ze zijn niet goed gewassen, eten te weinig en lopen door met ziektes. Geriaters pleiten voor de terugkeer van het verzorgingshuis in een nieuw jasje.

Geen wijkverpleegkundige beschikbaar

De wijkverpleging staat zwaar onder druk, terwijl het idee is dat meer zorg thuis verleend gaat worden. Op vragen van het FD meldt de Nederlands Zorgautoriteit dat er ‘steeds vaker’ geen wijkverpleegkundige beschikbaar is, en dat die trend door zal zetten.

Redder in Nood, app voor alleenwonenden

Hoe opa, dochter en kleinzoon een app ontwikkelden voor alleenwonenden: Redder in Nood.  “Je drukt op een groene knop als alles goed is, oranje als je contact wil en rood als er echt nood aan de man is.”

Grondrechten worden geschonden

Met een manifest en ruim honderdduizend handtekeningen sleepten Hugo Borst en Carin Gaemers 2,1 miljard euro binnen voor de ouderenzorg. Vijf jaar later blijven ze gedesillusioneerd achter. Ze vinden dat de  grondrechten van ouderen worden geschonden en noemen het werkgeverschap abominabel.

Forse investeringen in thuissituatie

Langer thuis wonen, ook met dementie. Dat kan en dat moet als het aan minister Conny Helder ligt. “We gaan fors investeren in de thuissituatie”, zegt ze in Pointer (KRO-NCRV). “Als we blijven denken dat we mensen iets afnemen door het op een andere manier te benaderen, dan ontnemen we de mensen ook iets.”

Ouwe bokken wat meer waarderen

“Na je 65ste minder nodig? Dat beslis je zelf”, schrijft Anne-Marije Buckens in haar column in het AD. “Als je jong bent, word je groots onthaald. Als je richting je pensioen gaat, verdwijn je soms stilletjes naar de achtergrond. Wat zou het met de krapte op de arbeidsmarkt doen als we onze ‘ouwe bokken’ wat meer zouden waarderen?”

Na de seniorenmarkt eerst naar Kreta

Een bezoekster van de seniorenmarkt in Bussum vertelt in de Gooi- en Eemlander dat het telefoonnummer van de wijkbrandweerman veilig in haar tas zit. “Ik bel hem in november om de rookmelders op te hangen. Ik ga nu eerst op vakantie, naar Kreta. Met een groep 80-plussers die allemaal een kleinigheidje mankeren. Ik verheug me ontzettend op de reis. Lekker eten, wandelen en zwemmen. Het is er mooi weer. Wat wil je nog meer?”

Samen doen is het nieuwe zorgen

De ouderenzorgorganisaties in Rotterdam zijn een actie begonnen om de personele nood in de thuiszorg en verpleeghuizen én de gevolgen daarvan onder de aandacht te brengen. Ze kunnen het niet meer alleen. Hun oproep, aldus AD Rotterdams Dagblad over de start van de publiekscampagne: ‘Samen doen is het nieuwe zorgen’.

Seniorenbelang blijft maar groeien

De huiskamer van Uden, Eigen Herd, bestaat vijftig jaar. Het is de thuisbasis van Seniorenbelang Uden (SU), voorheen KBO, die zo’n 2100 leden telt. Al die jaren draait Eigen Herd op vrijwilligers, aldus het Brabants Dagblad. “Mensen worden over het algemeen vitaal oud en hebben zin om mee te helpen en ergens deel van uit te maken. Ze nemen bovendien een dijk ervaring mee uit hun werkzame leven. Dit jaar hebben we er alweer tachtig leden bij gekregen, we blijven maar groeien.”

Prettig ouder worden in geclusterde woonvorm

Geclusterde woonvormen zijn een tussenvorm tussen thuis wonen en verpleeghuisopname, schrijft oud-wethouder Raf Daenen uit Middelbeers in het Eindhovens Dagblad. “Waarbij zorg op maat in de buurt kan worden geregeld. Betaalbaar voor ouderen die met elkaar samen wíllen leven. Zonder voortdurend een beroep te moeten doen op de goodwill van familieleden of mensen in de omgeving.”

Seniorenorkest treedt weer op

Het Betuws Orkest voor Senioren trad gisteren na drie jaar coronastilte weer op in Huissen. De formule van het orkest? Breed repertoire, overdag repeteren en humor. Het gezelschap begon vier jaar geleden met dertig muzikanten en is uitgegroeid tot een groep van zestig mensen, aldus dagblad De Gelderlander. “We hebben op onze leeftijd vaak al ervaren muzikanten, dus de basis is er bij ons snel.”

Recht op casemanager vaak niet bekend

Veel mensen met dementie zijn niet bekend met het recht op een casemanager, een onafhankelijke, vaste begeleider. “Iedereen bij wie de diagnose gesteld is, heeft er recht op. Het scheelt zoveel stress dat je niet alles zelf hoeft uit te vinden, het zelf hoeft te doen”, zegt een casemanager in EenVandaag. En zo denkt ook MantelzorgNL erover: “Wij willen dat wanneer de diagnose wordt gesteld, dat iemand dan gelijk gewezen wordt op de mogelijkheden van een casemanager, dat gebeurt nu niet.”