Senioren Journaal van dinsdag 3 januari

Opgelicht door eigen kinderen

“Het is schrijnend, maar ouderen worden ook opgelicht door hun eigen kinderen en ook dan vergoeden banken niets.” Dat zegt de Rabobank West-Friesland over ouderen die in goed vertrouwen hun bankpas en code aan hun kinderen geven. De bank signaleert dat oplichters creatief inspelen op de actualiteit. Kort geleden meldden ze namens de energiemaatschappij, nu namens de zorgverzekeraar.

Voor dood neer tijdens klimaatprotest

Vijftien oudere mannen en vrouwen vallen dood neer voor het Zaanse gemeentehuis tijdens het luchtalarm. Het is een die-in van Extinction Rebellion Zaanstreek die iedere eerste maandag van de maand gehouden wordt in Zaandam. De actievoerders doen net alsof ze dood gaan en vragen hiermee aandacht voor de klimaatcrisis. Wat volgens NH Nieuws opvalt is dat er geen jongeren tussen de actievoerders zijn.

Na verdrietig jaar kwam de PostcodeKanjer

Zondagavond stond de Kerklaan in Heemskerk op stelten nadat hier een PostcodeKanjer was gevallen. Nieuwbakken rijkaards werden van camera naar camera gesleept, onder wie de buurmannen Leo (86) en Cees (76), die in 2022 beiden hun vrouw verloren en in één klap miljonairs waren geworden. Cees won ruim 2,8 miljoen euro, Leo 2,6 miljoen. De hele buurt gunt het de onfortuinlijke senioren, schrijft de Telegraaf. “We delen het verdriet, en straks ook de winst van de loterij. Dit moeten we samen een plek gaan geven”, aldus Leo.

Als de dood voor de dood

‘Wij zijn helemaal nog geen oude mensen. We kunnen nog zo veel!’, zegt een 86-jarige. Die ontkenning van de natuurlijke veroudering heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheidszorg, aldus Marli Huijer. “Het nu al bestaande tekort in de ouderenzorg, dat door de vergrijzing verder oploopt, wordt nijpender als ouderen niet accepteren dat ze voor sommige behandelingen te oud of te kwetsbaar zijn.”

Eerder pensioen voor meesten niet haalbaar

7 van de 10 (69 procent) werkende 55-plussers willen graag voor of uiterlijk op hun 65ste met pensioen. Maar slechts een kwart (26 procent) doet dit ook echt. Twee derde verwacht in de praktijk door te moeten werken tot hun 66ste, 67ste of 68ste. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 5.600 werkenden tussen de 55 en 67 jaar.

Senioren gemeen neergezet

Blijkbaar kunnen veel media niets anders verzinnen als ze een artikel over senioren schrijven dan daar dan zo’n typische ‘Zwitserlevengevoel-foto’ bij te zetten, constateert Koepel Gepensioneerden. Zo’n foto waarbij iedereen denkt ‘Wat hebben ze het toch goed die senioren, en maar klagen.’ Dat is een vals beeld, aldus de Koepel:  Niet alleen omdat dat voor heel veel ouderen helemaal niet geldt en dus feitelijk onjuist is, het is ook vals in een andere betekenis van dat woord: gemeen.

Bij dure zorg is nog een taboe te slechten

“Als reumapatiënt met nog andere aandoeningen krijg ik al jaren heel dure medicijnen. Het interview met huisarts Bart Meijman heeft mij opnieuw doen beseffen dat ik de samenleving veel geld kost”, aldus de ‘brief van de dag’  in de Volkskrant. Toch wil de briefschrijver zich niet schuldig voelen. “Ik zou mij echter nog minder bezwaard voelen als ik te zijner tijd zelf het moment kan bepalen dat ik niet meer verder wil en dat ik bij mijn vrijwillig gekozen levenseinde kan worden geholpen. Nu moet ik doorleven en dure medicijnen blijven gebruiken.”

Sleutelrol technologie in ouderenzorg

Nadrukkelijker dan ooit wijst minister Conny Helder volgens ICT&Health in een recente Kamerbrief op de belangrijke rol die technologie in de toekomst in de ouderenzorg gaat en móét spelen. ‘Een sleutelfactor is de integratie van technologie in werkprocessen zodat dit tijd en menskracht bespaart. Door technologie onderdeel te maken van het proces van ondersteuning en zorg kan zowel de zelfredzaamheid van mensen worden versterkt, als de tijdsinzet van zorgverleners worden verminderd.’

Fysiek contact moet altijd blijven

HWW-zorg  start deze maand met beeldzorg met beeldzorg, vertelt een wijkverpleegkundige met wie minister Conny Helder een dagje meeliep. “In elk team zijn wel één of twee cliënten die we ook op afstand digitaal kunnen helpen. Bijvoorbeeld om te herinneren aan het nemen van medicatie. Of dat je meekijkt of een bepaalde handeling wel goed gaat. Dat scheelt toch weer tijd om er fysiek heen te gaan. Dat betekent niet dat we de cliënten helemaal niet meer fysiek zien. Dat contact moet altijd blijven.”

Clubhuis wordt buurthuis

FC Weesp is bezig met de omvorming van sportclub pur sang tot sportclub met een sociaal-maatschappelijke functie. Met ingang van het nieuwe jaar fungeert het clubhuis als buurthuis, waar de muziekschool les kan geven, het jongerenwerk activiteiten kan organiseren en ouderen terechtkunnen voor een spelletje bingo of een scootmobieltraining, aldus Het Parool.

Dekkingsgraad stabiel

De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in de maand december stabiel gebleven, zo blijkt volgens de Telegraaf uit de Pensioenthermometer van onderzoeksbureau Aon. Aan de ene kant steeg de rente flink in december waardoor de waarde van de verplichtingen afnam met ruim 7%, wat betekent dat pensioenfondsen minder in kas hoeven te hebben. Maar aan de andere kant daalden de aandelenmarkten juist flink.

Actieagenda gemeentelijk pgb

Minister Conny Helder komt in het voorjaar met een actieagenda voor het persoonsgebonden budget (pgb) vanuit gemeenten. In de uitvoering van het gemeentelijk pgb zitten nog te grote verschillen. Dat leidt ook tot verschillen in de toegankelijkheid van de regeling. De actieagenda moet daar verandering in brengen, schrijft Helder volgens Skipr in een brief aan de Tweede Kamer.

Stadsveteraan samen woonzorg

Het Stadsveteraan project is een initiatief van de gemeente Amsterdam om te helpen bij de aanpak van eenzaamheid onder oudere Amsterdammers, aldus Amsterdam Today. Het project richt zich op senioren die vitaal en actief zijn, maar die wel wat extra hulp of sociale contacten kunnen gebruiken. De huurders zijn georganiseerd in een beheercoöperatie. Men beslist zelf mee over de eigen woon- en leefomgeving.

Ziekte geen taboe meer, aftakeling wel

Op sociale media, waar het belangrijk is om mooi, geslaagd en succesvol te zijn, doen ernstig zieken steeds vaker hun verhaal. Het valt EW-redacteur Liesbeth Wytzes op hoe goed zij er vaak nog uitzien op hun foto’s, die bijna nooit tonen hoe iemand lichamelijk is afgetakeld. De ziekte mag gezien worden, de aftakeling kennelijk niet.