Senioren Journaal van vrijdag 3 december

‘Er mankeert niets aan kerk met veel ouderen’

Vergrijzing wordt ook in de Protestantse Kerk te veel als een bedreiging gezien, vindt dominee Hans de Waal, die donderdag promoveerde. ‘De kerk is heel druk met jongeren die er níet zijn en heeft heel weinig aandacht voor ouderen die er wél zijn.’ Jonge collega’s klagen dat er alleen maar ‘oudjes’ in de kerk zitten en zeggen dat ze werken in een kerk die voorbij is. “Daar kan ik pissig van worden”, zegt De Waal (40) in Trouw. “Dat ís de kerk, dat moet je gewoon erkennen. Als je opziet tegen de vele ouderen in de kerk dan moet je er misschien niet gaan werken. Want dat is de context.”

Geen thuiszorg voor terminale patiënt

De zorg staat in brand (en we negeren het). Onder die kop beschrijft een huisarts in Medisch Contact haar ervaringen in de zorg voor een terminale patiënt: Ik bel de thuiszorg. ‘Nee, sorry. We kunnen niemand aannemen. We hebben geen personeel.’ Chronische onderbezetting en zieken. Bij organisatie 2, 3 en 4 dezelfde respons. Het hoogst haalbare wat ik met moeite gerealiseerd krijg is éénmaal daags wondverzorging, vanaf volgende week.

Financieringsconstructie collectief wonen

Steeds meer senioren zoeken naar nieuwe woonconcepten in het middensegment. John en Eduard, twee generaties van de familie Sars, hebben hiervoor de financieringsconstructie Collectief Wonen ontwikkeld, gericht op bewoners die hun krachten bundelen in een coöperatieve vereniging en gezamenlijk een prettige (kleinschalige) woonwijk creëren en behouden. Inmiddels zijn hiermee in Waalwijk en Bergen op Zoom twee woonprojecten vóór en mét senioren van de grond gekomen. Platform31 bericht hierover.

‘Mantelzorgers, spring bij svp’

De druk in de thuiszorg en verpleeghuizen stijgt en stijgt in coronatijd. Zorgbestuurders luiden bij RTV Rijnmond de noodklok: De op de thuis- en verpleeghuiszorg is zo groot dat mantelzorgers moeten bijspringen. “Als je kunt helpen, help alsjeblieft. Help je naasten, je eigen moeder, je eigen familielid.” Er zijn al overvraagde mantelzorgers. “Maar wij zijn óók overbelast. Hoe doen we het samen? Als het goede gesprek met de mantelzorger er is, dan kom je daar wel uit.”

Bij ABP staat nu vast: geen indexatie

Pensioenfonds ABP verhoogt het komend jaar de premie voor werkgevers en werknemers toch niet. Het fondsbestuur heeft tegelijk ook formeel besloten dat werknemers en gepensioneerden in 2022 geen compensatie kunnen krijgen voor de gestegen prijzen. Een hogere premie lost het probleem van de dalende koopkracht niet op, zegt het ABP tegen het FD. ‘Er zou een draconische premieverhoging nodig zijn om substantiële invloed te hebben op de dekkingsgraad’. De Telegraaf meldt dat het van de grootste pensioenfondsen er alleen voor de bouw rooskleurig uit ziet.

Vaccin na tijdje nog maar matige bescherming

Gevaccineerde ouderen hebben bijna net zoveel kans op een positieve coronatest als ouderen die niet zijn gevaccineerd, blijkt uit nieuwe cijfers uit Nederland en België. Dat is volgens de Volkskrant een nieuwe aanwijzing dat vaccins ouderen na een tijdje nog maar matig beschermen tegen besmetting. Volgens cijfers die het RIVM deze week publiceerde, is de kans op een positieve uitslag voor een volledig gevaccineerde 75-plusser inmiddels slechts 19 procent kleiner dan voor een niet-gevaccineerde oudere.

Apotheek: 1 op 7 patiënten zorgintensief

Ongeveer 12 miljoen mensen kregen in 2020 een receptplichtig geneesmiddel in een openbare apotheek. Van deze apotheekbezoekers gebruikten 1,8 miljoen mensen (15%) chronisch vijf of meer middelen. Zij dragen hiermee het label zorgintensief. De gemiddelde leeftijd van deze groep is 70 jaar, zo meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Oversterfte neemt verder toe

Bijna 4.100 sterfgevallen noteerde het CBS in de week tot 28 november, een kleine 1.100 meer dan verwacht voor de tijd van het jaar. Dit is volgens de Volkskrant het grootste verschil tussen verwachte en werkelijke sterfte in ruim anderhalf jaar tijd. Er stierven in een week 2.400 80-plussers, bijna 750 meer dan verwacht, maar ook bij 80-minners was sprake van oversterfte.

Praten over het levenseinde

Tijdig praten over het levenseinde met uw patiënten is belangrijk, aldus artsenfederatie KNMG in Medisch Contact. “Er is dan nog genoeg rust en energie voor de patiënt om na te denken en om met u door te praten over wensen en verwachtingen. Dit helpt om patiënten de zorg te geven die bij ze past. Dit gesprek is niet altijd makkelijk.” Om artsen en patiënten hierbij te ondersteunen heeft de KNMG in samenwerking met de Patiëntenfederatie de veelgelezen publicaties Praten over het levenseinde voor artsen en patiënten vernieuwd.

Met wonen van urgentie naar resultaat

Komende week vindt de Brabantse Week van het Wonen plaats (van urgentie naar resultaat). Een van de webinars gaat over: Vergrijzing en de urgente opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

OMT over sterfterisico in verpleeghuizen

Gevaccineerde ouderen in verpleegtehuizen die corona krijgen, worden minder ziek, maar sterven uiteindelijk toch. “Het sterfterisico is nu weer gelijk aan dat van de tweede golf”, zegt Cees Hertogh, lid van het Outbreak Management Team en hoogleraar ouderengeneeskunde, in het AD. “Ik schrok ervan.” Vandaag geeft de expert een presentatie aan het OMT over de symptomen en sterfte bij Covid-besmettingen in het verpleeghuis

Het Goede Gesprek

Het Goede Gesprek is een maatjesproject voor ouderen die kampen met verlieservaringen. Denk aan het verlies van een partner, maar ook verlies van gezondheid, aldus ZonMw. De maatjes zijn vrijwilligers die begeleid worden door geestelijke verzorgers en zijn gespecialiseerd in het aandacht hebben voor levensvragen van de ouderen. Om de betekenis van de gesprekken in beeld te brengen, is een meetinstrument in de vorm van een praatplaat ontwikkeld om met de deelnemers in gesprek te gaan.