Senioren Journaal van dinsdag 3 augustus
Met heel breed pakket langer thuis wonen
Mensen met beginnende dementie kunnen wel twee tot drie jaar langer thuis blijven wonen, als zij een heel breed pakket van thuiszorg krijgen. Een aanpak die daarvoor in Noord-Holland bedacht is, wordt nu ook Opsterland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden aangeboden. “De tijd moest er rijp voor zijn”, zegt de KwadrantGroep tegen Omrop Fryslân.
De huisarts die naar je toe komt
De Groningse huisarts Lianne Verbeek van Buuren werkt digitaal en bij patiënten thuis. Dat is efficiënter en persoonlijker, zegt ze. In haar Volvo rijdt ze dagelijks door de Groningse nieuwbouwwijk Meerstad. Wondjes hechten, ingegroeide teennagels knippen, hartritmes meten, dat doet ze allemaal bij de mensen thuis. Ze kan bijna alle klachten ter plekke behandelen. Met auto en laptop brengt ze de huisartsenzorg van vroeger terug, vertelt ze in NRC.
Geheim van 100-plussers? Hun darmflora
Meer dan 100 jaar, dat halen de meeste mensen niet. Wat onderscheidt deze heel oude mensen van de rest? Onderzoekers denken dat de darmflora er mogelijk iets mee te maken heeft. Een studie, die in Nature verscheen, bestudeerde Japanse 100-plussers en ontdekte dat deze mensen een specifieke groep darmbacteriën hadden, die mogelijk zelfs infecties en andere risicofactoren tegenhield, aldus website Welingelichte Kringen.
‘Laat 600.000 COPD- patiënten niet stikken’
Chronische longziekte COPD is een aandoening die patiënten uiteindelijk langzaam doet stikken en steeds meer mensen treft. Gespecialiseerde zorg in een speciaal verpleeghuis voor vergevorderde patiënten van de ziekte is broodnodig. Dat betoogt Koos Dirkse, voorzitter van de Healthy Community Foundation, in de Telegraaf. Hij wil actie politiek en zorgverzekeraars. Nederland telt 600.000 mensen met COPD, waarvan 108.000 mensen (fase 3 plus 4) permanent benauwd zijn.
Google zoekt vlogger met 65+ jaar levenservaring
Het wordt steeds belangrijker om verstand te hebben van smartphones, QR-codes en andere moderne technologie. Voor jongeren is dit geen probleem, maar voor de oudere generatie kan het een gecompliceerd web zijn om te navigeren. Om ouderen die enthousiast zijn over technologie, maar niet weten waar ze moeten beginnen beter te begeleiden is Google op zoek naar een vlogger in spé met meer dan 65 jaar aan levenservaring, aldus Mashable Benelux.
Voorkomen dat de dood jullie scheidt
Op de column waarin René Diekstra de vraag opwierp of leren reanimeren een burgerplicht is, kwamen veel reacties, variërend van ontroerend via praktisch tot kritisch, schrijft hij in het AD. “Ontroerend waren de e-mails van lezers die beschreven hoe ze het leven van hun partner konden redden, door een hartstilstand tijdig te ontdekken en te doen wat ze bij een reanimatiecursus hebben geleerd. Bijzonder als je hebt kunnen voorkomen dat de dood jullie scheidde.”
Dialoogbijeenkomsten Voltooid leven
De artsenfederatie KNMG is niet gelukkig met het wetsontwerp om tegemoet te komen aan de wens van gezonde ouderen met een weloverwogen, actuele doodswens en behoefte aan actieve levensbeëindiging. De artsenfederatie wil daarover heel graag met senioren zélf in gesprek en heeft KBO-Brabant gevraagd weer samen dialoogbijeenkomsten te organiseren zoals destijds bij het Draaiboek code zwart.
Domper voor pensioenfondsen
De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in juli licht gedaald, na stijgingen in de eerste helft van dit jaar. Dit komt door een forse daling van de rente afgelopen maand, zeggen pensioenadviseurs volgens het FD. ‘De daling van de dekkingsgraad in de maand juli geeft aan hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan en de situatie kan omslaan.’ Voor pensioenverlagingen hoeft waarschijnlijk nog steeds niemand bang te zijn.
Zelf je pensioen bepalen
“Het aantal pensioenfondsen – circa 200 met elk hun eigen onkosten (samen ruim 7,5 miljard) – is te groot”, schrijft een Telegraaf-lezer. “In plaats van je eigen pensioenfonds te mogen kiezen, zou het beter zijn om naast de verplichte AOW-opbouw ook een verplicht staatspensioen te realiseren. Hierin betaalt iedereen dezelfde premie met eenzelfde gegarandeerde einduitkering.” Wie meer wil, kan zich bij een bank of verzekeraar melden en het eindresultaat zelf mee bepalen. Telegraaf, 3-8-2021
Zwakste schakel in het verkeer
Bij eventuele ongevallen worden ouderen gezien als de zwakste schakel. Een lezer van de Telegraaf schrijft: “De leeftijden van andere personen in het verkeer zijn kennelijk niet belangrijk en worden niet genoemd. Daardoor blijven de ouderen steeds negatief in de belangstelling en prompt volgen er weer berichten dat zij gekeurd moeten worden, herexamens moeten doen enz. Laten we beginnen met die andere verkeersdeelnemers verantwoordelijkheid bij te brengen, ze zijn niet alleen op de wereld.”