Senioren Journaal van vrijdag 29 oktober

Ongekend veel wachtenden verpleeghuis

Ondanks een nieuwe registratie die meer inzicht biedt op mensen die wachten op verpleeghuiszorg, is het aantal mensen dat daadwerkelijk wacht niet kleiner geworden. De nieuwe registratie door zorgkantoren laat zien dat er ruim 16.000 mensen wachten op een plek. Daarnaast wachten ruim 13.000 mensen uit voorzorg. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties is bang dat het aantal mensen dat wacht in werkelijkheid nog hoger ligt.

Bij ontmoetingscentrum weer in balans komen

Joke Bos, 27 jaar coӧrdinator en manager AOC De Pijp, ging gisteren met pensioen. In 1993 openden de eerste twee Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers hun deuren in Amsterdam. ’Er zijn in Nederland momenteel 180 ontmoetingscentra’, vertelt Joke Bos bij haar afscheid. ‘In al die centra gaat het vooral om activeren. Alles wat wij voor onze cliënten en hun mantelzorgers organiseren heeft een doel: hen helpen om weer in balans te komen. Daarvoor zetten wij allerlei activiteiten rond bewegen, kunst maken of theater in.’

Nieuwe knie op latere leeftijd

Uit de data van het Landelijk Register Orthopedische Implantaten (LROI blijkt dat bij een nieuwe knie de kans op een revisieoperatie veel groter is als de eerste prothese wordt geplaatst bij iemand die jonger is dan 65 jaar, zegt orthopedisch chirurg Roel Custers van het UMC Utrecht in de Trouw-rubriek Het Consult. “In Nederland is 40 procent van de patiënten die knieprothese krijgen onder de 65. Wij proberen die groep over de 65 jaar heen te tillen met een ander operatie, zodat de eerste prothese pas op latere leeftijd wordt geplaatst. Die leeftijd kan voor sommigen ook 62 jaar zijn, maar hou 65 aan, dat lijkt een kantelpunt te zijn.”

‘Waar blijft tuchtrecht voor falende managers?

“Een berisping voor een ouderenarts in een zwaar onderbezet verpleeghuis? Waar blijft het tuchtrecht voor falende managers?” Daarover schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Er bestaat geen tuchtrecht voor managers in non-profitorganisaties. In organisaties met winstoogmerk is dat niet nodig: een puinhoop gaat daar vanzelf failliet. Maar in non-profit bestaat er geen sanctie op beroerd management.” “Welke jonge dokter wil gaan werken in een sfeer waarin je overbelast wordt en ondanks je prijzenswaardige inzet voor de tuchtrechter kunt belanden? Een tuchtrechter die de arts vervolgens om de oren slaat met protocollen die prullaria zijn als de organisatie niet op orde is.”

Ontmoetroute Mook

In Mook wonen veel ouderen waarvan een groot deel emotioneel eenzaam is. Het project straatmadeliefjes wil deze eenzaamheid terugdringen door wandelommetjes te organiseren. Hierdoor wordt het contact met en tussen deze ouderen bevorderd. De ommetjes lopen door de kern en langs mooie delen in Mook. De Ontmoetroute Mook is één van deze ommetjes en de razende reporter van ZonMw wandelde mee.

Kosten Wmo-taxi Leeuwarden fors omhoog

Zo’n vierduizend mensen in Leeuwarden mogen gebruik maken van het taxivervoer vanuit de Wmo. Nu betalen gebruikers 3,79 euro per maand en 1,03 euro per rit.In twee stappen stijgt dat bedrag volgens de Leeuwarder Courant tot maandelijks 5,38 euro en 1,47 euro per rit. Een stijging van de vaste kosten van twee tientjes per jaar plus 44 cent per rit. Op het oog een klein bedrag, maar voor de doelgroep ligt dat anders, zegt de Adviesraad Sociaal Domein.

Burgers vullen de lacunes op

We leven in een wereld van winners en losers, leest John Jansen van Galen steeds vaker in de krant. Maar is het wel echt zo slecht gesteld met onze maatschappij, vraagt hij zich af in Het Parool: Nederland op vrijwilligerswerk en mantelzorg. De overheid heeft zich uit overwegingen van bezuiniging steeds meer teruggetrokken en de daardoor ontstane lacunes zijn opgevuld door legers van burgers, die aldus gestalte geven aan een omvangrijke ‘participatiemaatschappij’.

Eén coördinatiepunt thuiszorgvragen

De thuiszorg in de Zuid-Limburgse Oosterlijke Mijnstreek is overbelast. Daarom worden alle thuiszorgvragen sinds opgepakt door één centraal coördinatiepunt dat zicht heeft op de capaciteit van alle thuiszorgorganisaties, in plaats van dat medewerkers zelf moeten bellen opzoek naar een plek bij een collega. Dat meldt Skipr. De meest urgente zorgvragen krijgen voorrang en huisartsen en ziekenhuis streven ernaar om patiënten selectiever door te sturen naar de thuiszorg.

Huurcontract van ouders overnemen?

Kunnen kinderen het huurcontract van hun ouders overnemen? De regel is dat een kind uw huurwoning niet kan overnemen, aldus de Volkskrant-rubriek Geldvraag. “Alleen in uitzonderlijke situaties kan een kind huurder blijven. Om te beginnen moet hij dan al in dit huurhuis wonen als u overlijdt. Ook moet u samen een gemeenschappelijke huishouding hebben. Dat houdt in dat u de kosten voor het huishouden deelt, samen eet en activiteiten onderneemt. De huishouding moet ook duurzaam zijn. Dat is niet het geval als een kind minderjarig is of als meerderjarige tijdelijk thuis woont, omdat hij of zij geen woning kan vinden.”

Tilburgse horeca tafel voor eenzame ouderen

Ruim dertig Tilburgse horecazaken vragen vanaf 1 november gasten één euro bovenop de rekening voor eenzame ouderen. De ouderen gaan met het gedoneerde geld in dezelfde zaak uit eten. “Zo is de cirkel rond”, zegt de coördinator van stichting Met je hart Tilburg in het Brabants Dagblad.