Senioren Journaal van dinsdag 29 juni
AOW iets omhoog
Elk jaar veranderen per 1 juli veel regels in ons land. Vaak betekent een verandering dat mensen ergens meer voor moeten gaan betalen, maar dit jaar is er ook goed nieuws voor mensen in een sociale huurwoning, meldt ANBO: Voor het eerst in jaren gaan de huren voor sociale huurwoningen níet omhoog. Per 1 juli stijgt het minimumloon en daardoor ook de AOW-uitkering. Boodschappen doen kan vanaf donderdag 1 juli duurder worden.
Verpleeghuisbedden leeg ‘door angst voor corona’
Veel verpleeghuizen werden hard getroffen door de coronapandemie. Nu het zorgpersoneel en de meeste bewoners zijn gevaccineerd, is de rust er een beetje teruggekeerd. Misschien is het zelfs een beetje té rustig, bericht Nieuwsuur: De afgelopen maanden steeg de bezetting wel weer, maar uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het aantal bezette bedden nog niet op het oude niveau is.
Vaker Volledig pakket Thuis
Het aantal dagen zorg met verblijf in een verpleeghuis daalde in 2020 met ruim 1 procent. Bij de Wlz-zorg die thuis wordt geleverd zette de groei uit voorgaande jaren door, aldus het CBS. Het aantal verleende dagen zorg aan mensen met een Volledig pakket Thuis is in 2020 toegenomen met 10 procent voor verpleging en verzorging. Het aantal personen met een toegekend pgb is eind 2020 met bijna 9 procent toegenomen.
Digitaal loket slapende tegoeden
Is geld op een spaarbankboekje van bijna vijftig jaar oud nog bij een bank te claimen? In principe wel, maar doe dit dan wel bij het juiste loket, zo ontdekte een erfgenaam volgens de Telegraaf. Klachteninstituut Kifid baseert zich op het digitale loket ’slapende tegoeden’ dat is opgericht door de Nederlandse Vereniging van Banken. Hier kunnen erfgenamen terecht als zij vermoeden dat er nog tegoeden zijn op naam van de overledene en waar zij mogelijk recht op hebben.
‘Kennis en kunde van ouderen omarmen’
René Diekstra vindt het onbegrijpelijk dat er zo vaak laatdunkend wordt gedaan over ouder worden. Wat hem betreft omarmen we juist de kennis, kunde en schoonheid van ouderen, schrijft hij in zijn column in het AD.
Herhaalprik voor 50+?
Na een stroef begin verloopt de vaccinatiecampagne in Nederland voorspoedig. Maar is het genoeg om een nieuwe coronagolf te voorkomen? Of is een herhaalprik nodig? Zelfs ieder jaar? De medisch directeur van Pfizer Nederland heeft hierbij al een leeftijdsgrens in gedachten, aldus het FD: vanaf vijftig jaar. ‘De politiek kan er voor kiezen om alleen mensen van vijftig jaar en ouder op te roepen voor een booster.’ Jonge mensen lopen dan wel meer risico om ziek te worden, maar het gevaar is beperkt, zeker als er effectieve geneesmiddelen tegen covid-19 op de markt komen. ‘Dan is er een alternatief voor vaccineren.’
Vragen onder de naoorlogse generatie
“Ik had pijn, het was de pijn van mijn moeder die ze projecteerde. Maar wat is dan mijn pijn? Wie ben ik zonder de pijn van mijn moeder?” Deze uitspraak van een geïnterviewde dame met een Indische achtergrond is volgens Leyden Academy illustratief voor de ervaring van veel mensen uit de naoorlogse generatie; de kinderen van oorlogsgetroffenen.
‘Laat patiënten meedenken’
Patiënten, cliënten, naasten, familie, en ouderen(-organisaties) moeten blijvend betrokken worden bij programma’s en trajecten rondom het verzekerd pakket in de zorg, aldus Patiëntenfederatie Nederland, Mind, Ieder(in) en KBO-PCOB aan de Tweede Kamer. Die spreekt deze week over het verzekerd pakket in de basisverzekering voor de zorg.
Trapautootje uit je jeugd
Trapautootjes waren altijd al populair en begeerd onder verzamelaars én handelaren, maar zo populair als ze nu zijn, waren ze nog nooit, meldt Omroep Brabant.“Je hebt ze van 200 tot 15.000 euro”, vertelt een verzamelaar. “Veel ouderen zijn opgegroeid met schaarste. Die vijftig- en zestigplussers van nu wilden in hun jeugd sommige spullen dolgraag hebben, maar die waren onbereikbaar. Ze zijn op zoek naar spullen die nog over zijn uit hun jeugd en die kopen ze.”
‘Minder draagkrachtigen vallen buiten de boot’
Frans Venmans (76) neemt afscheid van het KBO-kringbestuur voor Groot Someren. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor meer en betere ouderenhuisvesting, aldus het Eindhovens Dagblad. Zijn stokpaardje is dat er vaak wel voldoende woningen zijn voor meer draagkrachtige ouderen. “Maar zij die zijn het financieel wat moeilijker hebben, vallen vaak buiten de boot.”