Senioren Journaal van maandag 29 augustus

Grootouders voor het Klimaat op eigen benen

Urgenda heeft de Grootouders voor het Klimaat zes  jaar lang gesteund met gemotiveerde mensen en financiële middelen. Aan het eind van een op 6 september te houden (volgeboekte) Inspiratiedag gaan de grootouders Urgenda hiervoor bedanken. Zij gaan op eigen benen verder. “Als partners blijven we met Urgenda optrekken.”

Nauwelijks eten, verwarming uit

Een man van bijna negentig kan zijn energierekening niet betalen. Hij heeft zijn inkomsten scherp, mist geen toeslagen. Zijn woning isoleren? Daarvoor is hij afhankelijk van de verhuurder. Hoe help je zo iemand?

Ik verveel me als pensionado

Ik ben met pensioen en werk al een tijdje niet meer. Daardoor heb ik geen doel en duurt de dag duurt vaak lang. Hoe kom je je tijd door als je nergens zin in hebt en niks te doen hebt?  Een psycholoog geeft advies. “Of je nou net met pensioen bent gegaan of al jaren met werken bent gestopt, u bent niet de enige die hiermee worstelt.”

Veel meer hulpbetoon dan in ik-tijdperk gedacht

Het was 1979 en eindelijk mocht iedereen ‘gewoon zichzelf zijn’. Journalist John Jansen van Galen (1940) beschreef toen als eerste het ik-tijdperk en blikt hier in een boek op terug. Het frappeert hem hoezeer mensen er behoefte aan blijken te hebben, anders dan het ik-tijdperk veronderstelde, om zich voor elkaar en voor de gemeenschap in te zetten.

Recht op contact met kleinkinderen

Grootouders en kleinkinderen hebben recht op wederzijds contact, schrijft psycholoog én opa geeft René Diekstra in het AD. “Het is voor hun beider levens van belang en de ouders hebben de plicht dat contact mogelijk te maken. Althans, ze mogen geen obstakels opwerpen die bedoeld zijn om dat contact te bemoeilijken. Dat laatste moet mijns inziens ook een verplichting zijn aan de samenleving en opgenomen worden in de wetgeving.”

Optimisme in Utrecht, zorgen in Limburg

In een vergrijsd dorp komt crisis van de zorg veel harder aan dan in een trendy binnenstad. Dat schrijft Petra Habets (eigenaar Advies & Ontwikkelingen en voorzitter VVD-afdeling Utrecht), wonend in de Utrechtse binnenstad en pendelend naar haar ouders in Limburg, in de Volkskrant. Met verwijzing naar recente rapporten mist zij de tegenstelling tussen het optimisme in Utrecht en de zorgen in Limburg.

Continu gemonitord

José van Dijck (universiteitshoogleraar media en digitale samenleving) beschrijft in het FD hoe zij een samenleving ziet waarin met data-surveillance mensen worden  bespied van de wieg tot het graf. Zo liet een Amerikaanse collega haar met zijn tablet trots zien hoe hij live zijn hoogbejaarde vader (95) in de gaten hield via camera’s in diens flat in Miami. Als er iets met zijn vader zou gebeuren kon de zoon op afstand direct zorgverleners inschakelen, met een aan de app gekoppeld alarmsysteem.

Ouderen besparen anders

In een artikel over de manieren waarop bezorgde Nederlanders massaal aan het bezuinigen zijn, constateert het AD opvallende verschillen tussen jongeren en ouderen. Zo hechten jongvolwassenen duidelijk aan hun dagelijkse douche. Ook zetten jongvolwassenen minder vaak de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Wel besparen jongeren meer op abonnementen, oudere Nederlanders zeggen die minder vaak op.

Waarom werkende ouderen geen vrijstelling

“Met mij zijn duizenden ouderen bereid op bescheiden schaal ondernemers te helpen bij wie het water aan de lippen staat”, schrijft een Volkskrant-lezer. “Waarom helpt de overheid ondernemers niet door ouderen vrijstelling te verlenen tot een redelijk bedrag? In België kan dat wél.” Om de oudere medewerker een tientje per uur over te laten houden, moet de ondernemer nu19 euro betalen.

Kind aan huis bij voedselcentrum

Rob de Graaf (75) uit de Rotterdamse wijk IJsselmonde krijgt AOW en een klein aanvullend pensioen. Dat het leven duurder wordt, ondervindt hij dagelijks, vertelt hij in EenVandaag. Maar hij blijft niet bij de pakken neerzitten. Hij is kind aan huis bij het voedselcentrum (het midden tussen  supermarkt en voedselbank). “Bij de kassa wordt gratis brood uitgedeeld.”

Ierse klusjesmannen de stad uit gezet

Handhavers van de gemeente Purmerend hebben Ierse Klusjesmannen de stad uitgegooid. Ze boden klusjes aan en brachten vervolgens absurde hoge bedragen in rekening. In 2021 was de aanpak zoals van de Irish Travellers volgens de politie goed voor meer dan 1,7 miljoen euro schade bij slachtoffers die een aangifte hebben gedaan.