Senioren Journaal van woensdag 28 september

Zorginstelling stopt met uitzendkrachten

Libertas Leiden is gestopt met de inhuur van externe medewerkers. Van het bespaarde geld op externe inhuur, gaat een deel naar een tijdelijke toelage op het salaris van het vaste zorgpersoneel. Libertas hoorde steeds dat iedereen weliswaar tevreden is, maar dat de vele wisselende gezichten niet prettig zijn. “Daarom zijn we gestopt met de inhuur van extern personeel.”

SamSam Huis ook voor jongere ouderen

In Zwolle laat woningcorporatie SWZ appartementen bouwen speciaal voor alleenstaande ouderen. het SamSam Huis. Het is een woonconcept waarbij de bewoners zelfstandig wonen maar ook gezamenlijke ruimtes delen. “In eerste instantie was dit project bedoeld voor 70-plussers. Wij merken dat deze woonbehoefte er ook is voor 55-plussers. Daarom verlagen wij de leeftijdsgrens van 70-plus naar 55-plus,” aldus SWZ.

Luxe zorgwoning vier mille per maand

De luxe zorgwoningen schieten als paddenstoelen uit de grond, meldt AD Groene Hart uit Gouda. De prijs is soms meer dan 4.000 euro per maand. “Niet alleen neemt het aantal ouderen toe, maar ook het aantal vermogende senioren. Ze willen een mooie oude dag en daar kunnen wij voor zorgen.”

Vergrijzing kansen voor supermarkten

Over tien jaar zal bijna een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 zijn. Wat betekent dat voor de retail? En hoe kunnen supermarkten op die grijze golf inspelen? ABN Amro deed hier onderzoek naar en concludeert dat de retail er niet beter van wordt. Maar zo’n grote groep ouderen biedt wel degelijk kansen voor de supermarkt, aldus LevensmiddelenKrant.

Van welk walletje willen gepensioneerden eten?

Bij de pensioenen wil iedereen van twee walletjes eten, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. “Gepensioneerden zijn boeren en vakantiegangers tegelijk. Ze willen bij droogte regen voor een betere oogst en zon om aan het strand te liggen.”

Crowdfunding kleinschalige woonzorg

Crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl & AndersFinancieren ziet vooral grote kansen voor kleinschalige woonzorg projecten tot circa 50 wooneenheden binnen bestaande wijken, is te lezen in Vastgoedjournaal. “Want ouderen willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Als de projectplannen doorgaans goed en al vergund zijn, hebben wij daar financiers voor.”

Familie kan heel veel zorg overnemen

Om de zorg nog enigszins betaalbaar te houden, moeten we veel minder hoge kwaliteitseisen stellen. Dat zegt de Almeerse trendwatcher Adjiedj Bakas volgens Omroep Flevoland in zijn nieuwste boek ‘De toekomst van zorg’, waarin hij trends voor een vergrijzende samenleving beschrijft. “Veel verzorgings- en verplegingswerk kan best door leken worden verricht, die bijvoorbeeld worden gecoacht door een virtuele verpleegkundige. Familie kan heel veel overnemen.”

Dansen houdt je gezond

Facet Ridderkerk en Muziekschool Ridderkerk verzorgen sinds dit jaar danslessen voor zestigplussers. “Door te dansen stimuleert en traint u uw hersenen en daarmee uw geheugen en denkvermogen. Die creativiteit draagt vervolgens weer bij aan uw mentale gezondheid. Zo is dansen niet alleen gezond voor uw lichaam, maar ook voor uw geest”.

Druk eenzame mensen niet in slachtofferrol

De gemeentelijke activiteiten met een hoog reddersgehalte schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond, schrijft Janet Turkstra (initiatiefnemer van Vraagelkaar) in Trouw. Met een piek rond de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid, die morgen begint. “Veel van deze activiteiten leiden echter niet tot (h)échte vriendschappen of tot een afname van eenzaamheidsgevoelens.”

In actie voor behoud buurtsuper

Hoop gloort voor de buurtsuper in Schoonrewoerd. De hoge gasprijzen deden de supermarkteigenaar duizelen; zelfs sluiting kon hij niet uitsluiten. Maar op een speciale informatieavond spraken veel inwoners van het dorp hun steun uit voor de winkel, meldt RTV Utrecht. Gehoopt wordt de winkel te kunnen redden door er een stichting van te maken.

Documentaire Seniorenvereniging Hapert

“We doen meer dan kienen, kaarten en keuvelen”, zegt de Seniorenvereniging Hapert. De leden hebben een documentaire laten maken om dat aan hun dorp te laten zien. De twee documentairemakers sneden vele uren ruw materiaal terug tot een film van net geen anderhalf uur, aldus het Eindhovens Dagblad. “Er waren zoveel mensen, allemaal met hun eigen verhaal. Het zou zonde zijn om de film korter te maken.”

Woonproject op het platteland

Als ouderen gezellig bij elkaar wonen op het boerenerf, desnoods met zorg als dat nodig is. Dat kan over een paar jaar vlakbij het dorp Zeijen, dankzij het woonproject Huis te Zeijen. Op het erf rond een woonboerderij worden zestien seniorenwoningen gebouwd en een bed & breakfast waar ook zorglogies mogelijk is, meldt RTV Drenthe.

Inspiratie door onze ouderen

Er is een groep inwoners van wie we elke dag veel kunnen leren, blogt burgemeester Willemijn van Hees van Heusden: onze ouderen. “Dat merkte ik de afgelopen tijd weer tijdens de gesprekken met gouden of diamanten bruidsparen. Mensen die al heel lang bij elkaar zijn en veel hebben meegemaakt. Veel van wat wij nu meemaken, hebben zij al eens gezien in een of andere vorm. Ze kunnen ons dus nu helpen met hun levenservaring. Ik krijg er altijd energie en goeie zin van als ik ze heb mogen ontmoeten.”

Dinosaurus-democratie aanpakken

De stem van jongeren telt steeds minder, en dat zie je terug in ons overheidsbeleid, schrijft FD-columnist  Hans Stegeman. Hij pleit voor aanpassing van de democratische regels, met bijvoorbeeld een stemgewicht per leeftijd dat de gemiddelde stemleeftijd terugbrengt  naar 35 jaar. “Pakken we het nu niet fundamenteel aan, dan stemt de dinosaurus-democratie voor de eigen ondergang.”

Goede respons onderzoek dagbesteding

Er is goed gereageerd op het Etten-Leurse onderzoek naar de behoefte aan dagbesteding voor ouderen. De gemeente heeft uiteindelijk 612 reacties en ingevulde formulieren ontvangen, meldt dagblad BN De Stem. “Er waren er 380 nodig voor een betrouwbaar resultaat, dus daar zijn we ruim overheen gegaan”, zegt een woordvoerster van de gemeente.