Senioren Journaal van dinsdag 28 september

Jumbo opent 200 nieuwe ‘kletskassa’s’

Supermarktketen Jumbo opent komend jaar tweehonderd nieuwe zogeheten kletskassa’s. Dat zijn kassa’s voor mensen die geen haast hebben en “graag een praatje zouden maken” bij het afrekenen, aldus de supermarktketen. In de zomer van 2019 werd de eerste kletskassa geopend. Volgens Jumbo was dat een groot succes en is “de tijd rijp” om het concept verder uit te breiden, aldus NU.nl. Het AD schrijft in een commentaar: “Donderdag begint de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. Een mooi moment om te beseffen dat we ook zelf kletskassa kunnen zijn.” Trouw schrijft erover onder deze kop: Afrekenen met eenzaamheid bij de kletskassa.

Lang wachten op reparatie scootmobiel

Ouderen die pech krijgen met hun scootmobiel, moeten tegenwoordig enorm lang wachten op reparatie van hun voertuig, meldt het AD uit Den Haag. Door een landelijk gebrek aan monteurs zitten ze soms noodgedwongen wekenlang thuis. Een fietsenmaker of buurman laten langskomen om de lekke band te repareren, mag niet van de gemeente. In het contract is namelijk opgenomen dat het onderhoud alleen mag worden verzorgd door Medipoint. De De ANWB heeft ook een scootmobielservice en die is er binnen een uur. De gemeente Den Haag noemt personeelstekorten als oorzaak, afspraak is dat mensen een vervangend hulpmiddel krijgen aangeboden als de reparatie langer duurt.

De schrik van het fietspad

Onder deze kop verhaalt Trouw hoe de e-bike een stuk populairder is dan de rollator. Senioren zweren erbij, maar scoren hoog bij fietsongevallen. De krant gaat na hoe dat komt en hoe het veiliger kan. 75-plussers e-biken het meest en leggen gemiddeld de langste afstand af per verplaatsing, omdat zij relatief veel toeren. In 2019 was het aandeel e-fiets al een kwart van het totale fietsgebruik. Vooral vrouwen houden ervan, aldus het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Moeten ouderen wel e-biken? Jazeker, zegt de rijksoverheid, die ‘Doortrappen! Veiliger fietsen tot je 100ste’ met tips en cursussen promoot.

Zondag eerste Grootouderdag

Als er dan toch iets positiefs is voortgekomen uit de pandemie dan is het wel de waardering van de bijzondere relatie tussen grootouders en kleinkinderen, schrijft dagblad De Limburger: op zondag 3 oktober is de eerste Grootouderdag een feit, als odnerdeel van de de Week tegen Eenzaamheid plaats, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op Grootouderdag worden vooral kinderen gestimuleerd een bezoek aan hun opa of oma brengen, maar ook ouderen kunnen een actieve rol spelen en hun (klein)kinderen uitnodigen.

Gouden combinatie woonzorg Ureterp

In Ureterp openden ZuidOostZorg en Woonzorg Nederland het nieuwe ontmoetingsplein van De Lijte. Volgens de samenwerkende partijen kan De Lijte dienen als landelijk voorbeeld voor nieuwe woonvormen voor ouderen. De woonzorgformules G’oud Geregeld (van Woonzorg Nederland) en Wonen in de Wijk, bleken elkaar tijdens de samenwerking perfect aan te vullen. Woonzorg Nederland spreekt van een gouden combinatie.

Sloffen, krom lopen en dan onderuit

“Vallen is een symptoom”, zegt Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, in NRC. Belangrijkste oorzaken van valpartijen zijn beweegstoornissen en mobiliteitsproblemen, zoals gebrek aan kracht en balans. Maar je moet ook “verder kijken” of er geen onderliggende ziekte speelt, zoals een hartaandoening of een medicatiebijwerking. “Vaak is een preventief beweegprogramma mooi maar niet voldoende, omdat er meer aan de hand is. Als je na een val alleen het letsel behandelt en niet de onderliggende aandoeningen, dan komen vooral kwetsbare ouderen snel opnieuw ten val.”

Symposium ‘Het goede leven’

Als dingen niet meer vanzelfsprekend zijn: KBO-Brabant organiseert op 10 november in Gilze een symposium over ‘Het goede leven’, toegankelijk voor leden en niet-leden. Sprekers zijn Govert Buijs (hoogleraar aan de VU), Rita Buijs-Ballast (dominee) en Loek Bosch (gardiaan van het Franciscanen klooster in Megen). Studenten Art & Performance van het Koning Willem 1 College te ’s-Hertogenbosch de straat op en stelden de vraag aan hun familieleden: ‘Wat maakt het leven voor u tot een goed leven?’

Goed samenleven met de dood

Voor Jeannette Pols (lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) zijn de inzichten en ervaringen uit het project ‘Goed samenleven met de dood’ reden voor optimisme, schrijft zij in een Skipr-blog. “Want het kan! Praten over de dood, ook als die niet komt na een ‘moe geleefd leven’.” De dood van een dierbare is niet enkel een zwart gat. “Sterven en rouwen zijn manieren om te leven.”

Webinar gezond ouder worden

KBO-Brabant organiseert in samenwerking met GGD West-Brabant en Avans Hogeschool een webinar gezond ouder worden op donderdag 14 oktober van 19.00 uur – 20.00 uur. Thema is voeding.

Nu weer meer de stap naar het verpleeghuis

Na de corona-uitbraak in 2020 stelden mensen een opname in het verpleeghuis uit. “We zien in 2021 dat steeds meer mensen die stap wel weer zetten en dat het aantal indicaties dat recht geeft op een plek in het verpleeghuis sterker toeneemt dan verwacht”, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.