Senioren Journaal van donderdag 28 oktober
‘Reablement is de zorg van de toekomst’
Mensen worden ouder en blijven langer actief. Daarnaast neemt het aantal ouderen toe en zijn er niet genoeg verzorgenden en verpleegkundigen om de zorg op dezelfde manier te blijven bieden. Voor Elly Branderhorst, ergotherapeut bij Mijzo, was dit de aanleiding om van januari tot en met mei 2021 aan de slag te gaan met haar afstudeerproject ‘Langer Actief Thuis’. Vanwege het succes wordt dit programma binnen de hele organisatie uitgerold. Het doel, zo is te lezen bij brancheorganisatie ActiZ: door reablement ouderen langer zelfredzamer maken.
Woningmarkt is er nog lang niet klaar voor
Woonzorg Nederland en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling gaan samenwerken om betaalbare ouderenhuisvesting te realiseren. De woningcorporatie en de gebiedsontwikkelaar trekken samen op in meer dan tien projecten in het hele land, te beginnen in Den Haag. ‘De nood is hoog,’ zegt Cees van Boven, bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland. ‘In 2040 telt Nederland 4,7 miljoen 65-plussers, dat is een kwart van de bevolking. Maar de woningmarkt is daar nog lang niet klaar voor.’
‘Geen berisping, maar een medaille’
Vorige week publiceerde Medisch Contact een tuchtzaak tegen een specialist ouderengeneeskunde. Deze arts was in haar eentje verantwoordelijk voor de zorg voor vierhonderd ouderen verdeeld over vier woonzorglocaties. Huisarts Danka Stuijver schrijft erover in haar column in de Volkskrant. “Het feit is dat zij er stónd. In haar eentje. Een galopperend paard, ‘opgezadeld’ met vier keer de zorglast dan volgens de richtlijnen verantwoord is. Zij nam als enige de verantwoordelijkheid voor vierhonderd kwetsbare ouderen. Daarvoor verdient zij in mijn optiek geen berisping, maar een fucking medaille.”
Eenzaamheid als stil lijden
Bijna 10 procent van de ouderen in Woerden is eenzaam. Ze hebben door verschillende omstandigheden weinig of geen sociale contacten meer. Bij Thuishuis Woerden spreken ze van ‘stil lijden’, aldus AD Groene Hart. “Mensen schamen zich dat ze niet zelf er op uit kunnen of durven. Of schamen zich omdat ze nu om hulp moeten vragen. En dan aan het einde van het gesprek zeggen ze dat dit vooral niet aan hun kinderen moet worden verteld.”
Samen maar toch zelfstandig wonen
In Amsterdam kunnen in de Stadsveteraan in 2023 zullen de eerste bewoners terecht. Het idee: compact wonen met gedeelde faciliteiten, in een woongebouw met ruim honderd sociale huurwoningen voor ‘vitale stedelijke 60-plussers’. Er komen appartementen waar zelfstandig kan worden gewoond, maar ook zogenaamde Friends-woningen. Die zijn 85 tot 135 vierkante meter groot en bedoeld voor twee of meer personen die ‘samen zelfstandig’ willen wonen, met vrienden of familie.
Run op nieuw seniorencomplex
Ruim 150 55-plussers hebben interesse getoond voor een appartement in een nog te bouwen complex van wooncorporatie Waardwonen in Millingen. Waardwonen wil er 26 appartementen voor senioren gaan bouwen met een huur van ten hoogste 710 euro. ‘Vanwege de ligging nabij het centrum van Millingen is deze locatie zeer geschikt voor realisatie van sociale huurwoningen voor senioren. Deze krijgen voorrang boven andere geïnteresseerde huurders’, aldus de gemeente Berg en Dal volgens De Gelderlander.
41.538 handtekeningen pensioen
In Den Haag is woensdag een 41.538 maal ondertekende petitie aan leden van de Tweede Kamer overhandigd. “Hiermee vestigen we opnieuw aandacht op het probleem rondom het niet-indexeren van de pensioenen”, aldus KBO-Brabant. Tv-programma Kassa besteedt hier a.s. zaterdag aandacht aan. In deze uitzending zullen ook afgevaardigden van ‘Samen voor een eerlijk pensioen’ aan het woord komen.
Na een leven lang samen
Hoe is het om op hoge leeftijd alleen verder te moeten als je partner is overleden? Dat was de vraag in 21 interviews die Marjon Weijzen uit Rheden en Maria de Greef uit Apeldoorn afnamen voor hun boek ‘Na een lang leven samen… alleen verder’. “Alle mensen die we spraken, vonden het fijn om hun verhaal vertellen. Ze waren heel openhartig. En elk verhaal is indrukwekkend.” De Greef is verliesdeskundige en rouwtherapeut, Weijzen journalist en uitvaartbegeleider.
‘ABP bukt voor milieulobby’
De beslissing van pensioenfonds ABP om niet langer te beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, valt niet in goede aarde bij de 3918 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf. Maar liefst 85% van de respondenten stelt die keuze niet te snappen. En zag meer heil in de eerdere strategie van ABP om juist actief bij olie- en gasbedrijven betrokken te blijven om deze organisaties zo een duurzamere richting op te krijgen. De meeste respondenten vrezen dat het besluit van ABP gevolgen zal hebben voor het langjarig rendement, ondanks de belofte van het pensioenfonds dat dit niet zo zal zijn.
FNV eist indexatie in 2022
Het Ledenparlement van de FNV stemde bijna unaniem in met een motie over de indexatie van de pensioenen in 2022. FNV-bestuurder Willem Noordman: “Er is al 13 jaar niet meer geïndexeerd. Uitstel van de invoering van het pensioenstelsel mag niet ten koste gaan van de pensioendeelnemers. Pensioenfondsen met een dekkingsgraad van boven de 105 procent moeten in 2022 kunnen indexeren.” De FNV verhoogt ook de druk op pensioenfondsen om werk te maken van groene investeringen.
‘Ouderen sociaal erg actief’
Een Telegraaf-lezer stelde dat ouderen liever op vakantie gaan en lanterfanten dan in actie te komen tegen het uitblijven van indexering van pensioenen. Een andere lezer reageert: “Ik weet niet wat voor ouderen hij kent maar de gepensioneerden in ons fijne dorp zijn heel actief in het sociale leven. Ze werken zich een slag in de rondte als vrijwilliger in de ziekenhuizen die de druk nauwelijks aankunnen of in de buurthuizen en dorpshuizen. Ze zijn hoofdvertegenwoordigers in de clubbesturen. Ze gaan langs bij eenzame en zieke mensen. Ze helpen bij de sportclubs en ze passen op op de kleinkinderen. Als zij een dag zouden staken zou alles als een kaartenhuis in elkaar storten.”